Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:18, 20. 9. 2019.

| Društvo

Pametnu kutiju za lekove osmislili studenti Elektronskog fakulteta u Nišu

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Aplikacija pametna kutija za lekove
Foto: Screenshot/Slobodan Stojković

U prvih 10 poslovnih ideja takmičenja Social impact award je i pametna kutija za lekove koja se programira da izbacuje dozu u pravo vreme i obaveštava pacijenta zvukom ili svetlom kada da popije lek. Ovu kutiju je osmislio šestočlani tim studenata Elektronskog fakulteta u Nišu koji sada razvija prototip, a ukoliko budu među tri najbolje ideje dobiće novac da finaliziraju proizvod.

Podstaknuti idejom da se pomogne starijima, ali i njihovim porodicama ili starateljima, studenti su smislili pametnu kutiju. Prema rečima Marka Ilića iz tima sa Elektronskog, njihova kutija je zamišljena tako da ima zasebne pregrade za svaki lek, a da se preko aplikacije podešavaju svi parametri - u koje vreme, kojim danima, koji lek će biti izbačen u čašicu i spreman za konzumiranje.

Zamišljeno je da budete u kontroli ako čuvate neku stariju osobu, da možete da podesite sve i kutija će tu osobu da obaveštava nekim zvučnim ili svetlosnim signalima, kada treba da popije lek. Vama će takođe biti javljeno kada treba da popije lek, za slučaj da treba da pozovete i iskontrolišete. Pametna narukvica koju ćemo da razvijemo kasnije bi trebalo da se integriše sa tom kutijom, tako da ne bi bilo potrebe da pišti ili svetli kutija, već će narukvica signalizirati možda i kroz vibraciju ili stisak - objašnjava Ilić.

Pametna kutija za lekove samo je deo onoga što imaju u planu da naprave, a tu su i pametna narukvica i pametna utičnica. Utičnica bi trebalo da ima mogućnost da se isključi na daljinu, ukoliko neko zaboravi da isključi aparat, dok je narukvica povezana sa kutijom za lekove.

Tim iz Niša koji je među najboljima na takmičenju zove se Take care i do 3. oktobra treba da razvije prototip kutije, kada je finale takmičenja. Ukoliko žiri odluči da su među prva 3 dobiće 1.500 evra da razviju proizvod, a mogu da dobiju i počasnu nagradu ukoliko prikupe glasove.

Inače, trenutno istražuju šta je ono što bi pomoglo u čuvanju starijih ljudi, a oni koji žele da učestvuju i pomognu ovom timu, mogu da popune njihov upitnik.

Objašnjavaju da je Social impact award nastao u Beču, ali da se preko raznih organizacija proširio i na Balkan i druge zemlje. Inače, suština je podrška socijalnom preduzetništvu.

Ove godine počelo je krajem maja, a pošto su se našli među 10 najboljih, poslednja tri meseca dobili su podršku u istraživanju, pisanju biznis plana, marketing strategije i ostalih segmenata vezanih za proizvod.


Pametna kutija već nagrađivana ideja

Inače, proizvod sa kojim se sada takmiče i nadaju se da će jednog dana zaživeti, dodaje Ilić, pobedio je na takmičenju Shark tank koje je održano na Fakultetu tehničkih nauka u Novom sadu.

Kako su reakcije okoline na njihov proizvod bile pozitivne, objašnjava, rešili su da krenu dalje.

Stvorili smo ideju i osvojili za nju prvu nagradu u Novom Sadu. Kako smo počeli da pričamo ljudima u okolini, svi su nam govorili kako je to super, naročito stariji - bake i deke, te smo rešili da nastavimo da je razvijamo. Nadam se da ćemo uspeti - dodaje Ilić.

Inače, dvojica iz tima sa Elektronskog fakulteta su Nišlije, dok su ostali iz Surdulice, Vranja i Bujanovca, a imaju člana i iz Smederevske Palanke.

Među njima je i student dokrorskih studija.

Podršku ovom timu studenata možete dati preko sajta serbia.socialimpactaward.net, a svoju ideju predstavili su i u videu:

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Beogram

    11:51 // 21. 9. 2019.

    Pre tri godine su djaci iz srednje skole Nikola Tesla u Beogradu dobili nagradu za izum pametna kutija. Gostovali su u dosta tv emisija.

  • Ljudi

    07:58 // 21. 9. 2019.

    Ljudi sta ocekujete pa to je elektronski fakultet njihova resavska skola se prenosi generacijama nastavni kadar samo gleda da se dokopa doktorske diplome a onda rade u svojim prvatnim firmama tipa Plavo nebo, dodju posede dva sata i trk na salter da vide da li je legla Plata od 100 ili 150 hiljada Za to vreme takmice se ko je skuplje platio letovanje i uzdisu kako Im Jos Nisu zavrseni stanovi.

  • Filateliasta

    20:39 // 20. 9. 2019.

    Je l' ćete da pravite pametnu kutiju za mačiće ili će da padne u vodu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: