Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:36, 24. 1. 2022.

| Društvo

Pamučna pluća u Nišu od belih postala siva za dve nedelje

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
pluća
Pluća nisu više bela i čista; Foto: Eko gerila

Da je vazduh u Nišu zagađen pokazuju skoro svakodnevno merenja štetnih čestica, a još jedan dokaz su i pamučna pluća koja “dišu” isti vazduh kao građani. Pluća su postavljena na terasi redakcije Južnih vesti pre dve nedelje i bila su čista i bela, a sada su crna, kažu aktivisti udruženja “Eko gerila” i “Kreni – promeni”.

Niš je već na početku godine bio jedan od gradova u Srbiji sa najzagađenijim vazduhom, a to bez gledanja u zvanične podatke pokazuju i pluća postavljena u Durlanu.

Ta pluća pokazuju koliko raznih štetnih čestica ima, sve to što se zadržalo na tom pamuku mi uvlačimo u naša pluća i na taj način oštećujemo organizam, ulazi nam u krvotok – ističu iz Eko gerile.

pluća čista Pluća pre 14 dana; Foto: Eko gerilaBez obzira na opasnost i velike količine nedozvoljenih čestica, aktivisti kažu da su jedva našli mesto u gradu gde mogu da postave pluća za eksperiment, jer su ih mnogi odbili.

Više od dve nedelje smo pokušavali da nađemo lokaciju, dosta njih je pokazalo da kažem neki strah da to postave kod sebe, želeli smo da bude udarno mesto u gradu ali nismo uspeli – kažu iz Eko gerile.

Ovu akciju sprovode u 20-tak gradova širom Srbije. Pre Niša, postavljena su i u Leskovcu.

vazduh Vazduh odavno nije bez boje, mirisa i ukusa; Foto: G.B.Kakav je kvalitet vazduha, pre izlaska iz kuće možete proveriti i ovde.

Inače, redakcija Južnih vesti kvalitet vazduha proverava i preko posebnog mernog mesta, koje funkcioniše još od 2019. godine.

Niš je i tokom prethodne grejne sezone u više navrata prednjačio po zagađenju vazduha, a da je ono što Nišlije udišu već godinama u najzagađenijoj od tri kategorije po kojima se vrednuje kvalitet vazduha u Srbiji pokazao je nedavno izveštaj Agencije za zaštitu životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Samo kazem

    18:41 // 30. 1. 2022.

    Ne znam zasto sugradjani napadaju sugradjane oko ovih konkusa. Neka grad obezbedi mogucnost prikljcivanja svima na gas, i niko nece biti lud da dovlaci svakavke gluposti za lozenje. Ovako ostaje neverovatno skupa i nepouzdana toplana, nemogucnost prikljucka na gas za vise od 50% gradjana, o solarnim panelima i da ne pricam, a ni sa strujom ne stojimo najbolje. Prvo je potrebno omoguciti uslove.

  • Gradjanin sa sela

    11:22 // 25. 1. 2022.

    Koj vam je kriv kad ste se svi nabili po gradovima, jedan drugom iznad glavu... Na selo je sloboda, cist vazduh i mir...

  • vladanis

    06:11 // 25. 1. 2022.

    Zašto se proziva država? Ko je kriv što imamo neodgovorne sugradjane koji za loženje koriste sve što stignu????!!
    I zašto se na konkurs za zamenu ložišta prijavilo samo stotinak gradjana? Lepše im je na drva i ugalj?
    I HOCEMO CIST VAZDUH!!!!
    KAKO.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: