Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 4. 5. 2022.

| Društvo

Panel-diskusija na temu rodno osetljivog jezika na niškom Filozofskom fakultetu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Filozofski fakultet
Panel-diskusija na Filozofskom fakultetu; foto: JV/J. A.

Kako bi se otvoreno razgovaralo na temu rondo osetljivog jezika, niški ogranak evropske omladinske organizacije AEGEE organizuje panel-dskusiju pod nazivom “Rodna ravnopravnost ili krvarenje jezika?”, koja će biti održana 5. maja na Filozofskom fakultetu u amfiteatru br. 301 sa početkom od 17 sati.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji obuhvata i upotrebu rodno osetljivog jezika, donet je 1. juna prošle godine, a to je dovelo do podeljenih mišljenja u javnosti i do brojnih rasprava.

Iz organizacije navode da je tema rodno osetljivog jezika u poslednje vreme postala aktuelna medju mladima ali i u drugim krugovima, a svoje viđenje ove problematike izneće moderatorke panela, studentkinja Srbistike i aktivistkinja za ženska prava Anđela Jovanović i studentkinja prava i članica grupe za socijalnu jednakost AEGEE-Evrope Milica Živanović.

Pored njih dve, panelisti govroće i stručnjaci iz oblasti filologije,morfologije, sociologije, prava i aktivisti.

Postavlja se pitanje da li eliminisanje rodno zasnovanih diskriminacija kao glavni cilj upotrebe rodno osetljivog jezika opravdava proces transformacije jezika koji je neophodan - naove organizatori.

AEGEE-Niš je nevladina, neprofitna, omladinska organizacija; i deo je evropskog studentskog foruma AEGEE okupljenog oko ideje Evrope bez granica i jednakog obrazovanja dostupnog svima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Životić

    01:06 // 3. 3. 2023.

    Bića imaju pol, ali predmeti, zanimanja i ideje, nemaju pol i/ili rod. To što imenicama jezički određujemo rod, ne znači da one imaju karakteristike biološkog roda. Zanimanje nema biološki rod i/ili pol, već nosilac zanimanja. Ni vlastita imena nemaju zaista rod ili pol. Recimo, Saša po rodu i polu, može biti muška ili ženska osoba. Sve je u ideji koja je ustaljena za neku reč.

  • Vesli Padobranac

    10:38 // 6. 5. 2022.

    Ima, i te kako ima. Rodne karakteristike jezika puno govore o tome na koji način funkcionišu zajednice žena i muškaraca u datom društvu. Jezik je živa materija koja se menja i prati društvene promene. Nove reči i termini nisu rogobatni. Rogobatnost je u uhu i duhu posmatrača koji se tim promenama opire.

  • Bruno

    17:29 // 5. 5. 2022.

    Nema veze sa mizoginijom. Suština je da novonastale reči rogobatno zvuče. Pošto ste pametne zašto je sad doktorica, a ne doktorka? Hrvatizacija srpkog

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: