Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 15. 11. 2018.

Pantelejska crkva - od "žrtve" u Velikom ratu do nemačkog groblja

nemačko groblje - pantelej Danas nema ovih tragova U Pantelejskoj crkvi; Foto: A. Dinčić

Posle pada Niša u Prvom svetskom ratu, novembra 1915, Pantelejska crkva skrnavljena je od strane nemačkih vojnika, navode istoričari, ali je ironijom sudbine nakon oslobođenja 1918, postala groblje okupatora. Ratne igre nastavljene su i tokom Drugog svetskog rata, kada je odlukom Trećeg rajha “preseljeno” u Nemačku, a u Nišu nema traga postojanja ovoj istorijskoj epizodi.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • prof dr CVETKO prvi

    16:08 // 15. 11. 2018.

    Dobro...ma, nije dobro - okupatori su uradili šta su uradili , jednostavno - to su bezbožnici-plate fratrima /"braći" , "očevima"/,ne znam koju lovu i ovi ih "kazne" sa 5-10 "Zdravo Marija" i oni se "očistiše"...u Danteovom Čistilištu !
    I šta sada mi da radimo...organizovasmo Pantalejski VAŠAR na grobovima naših pravoslavnih predaka,rodjaka, dedova, pradedova!!??
    I , ko je dobar,loš, zao...

    • zoza niš

      08:28 // 16. 11. 2018.

      pantalejski vašar je tradicija duga mnogo decenija vašari(panađuri) su se oduvek pravili po portama crkava naročito na selu logično jer su uvek vezani za neki svetovni praznik

  • Pogledajte najnoviju

    00:18 // 16. 11. 2018.

    монографију Велики рат ЗАПИСАНО У КАМЕНУ аутора Бранка Богдановића, објављену у издању Медијацентра ОДБРАНА у Београду ове године за сајам књига.

  • Hrvoje Nemanjić

    08:59 // 16. 11. 2018.

    Zar Niš za vrijeme Velikog rata nisu zauzeli Bugari? Dosad je bilo poznato da su Austrougari sahranili poginule srpske vojnike u uređeno groblje uz dužno poštovanje. Ovaj članak ima za cilj poznato srpsko mlaćenje "po Švabama" u skladu sa pobedničkim pravom, jel te? Takav način razmišljanja i ponašanja je doveo Srbiju na mesto gde je ove godine, na obeležavanju pobede u Parizu, bio A. Vučić.

  • Vasa

    09:31 // 16. 11. 2018.

    Zanimljiv tekst, samo ne treba uzimati zdravo za gotovo kao relevantni izvor nemački ilustrovani list, kada se zna da je Niš osvojen bez borbe kada su jedinice bugarske armije ušle u grad gde ih je dočekao tadašnji predsednik opštine i niški vladika. Poslednje borbe za odbranu Niša vođene su na Gramadi a ne na Panteleju. Uostalom, Džon Rid je sve opisao, ceo detalj oko ulaska Bugara 1915. godine.

  • абвгдђеж

    17:57 // 21. 11. 2018.

    А, прва жртва у овом тексту је српски језик/ћирилица ...

  • Dzumba

    08:53 // 19. 12. 2018.

    Како то да нема трагова постојања немачког војног гробља? А коме припада она капела у југоисточном делу порте (дворишта) цркве? Обично буде зарасла у траву па се не може прићи али се лако уочава. Та иста капела се види и на овој вашој црно-белој фотографији. Ја ценим да је то капела управо тог гробља јер није унутар ограде старог Пантелејског гробља већ порте цркве.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: