Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:53, 30. 10. 2023.

| Društvo

Pantelejska pijaca uskoro počinje sa radom, a spor sa vlasnicima parcela nerešen

Autor:Tamara Radovanović, Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
pijaca__pantelej_3
Radovi u toku; foto: JV / Sonja Vidojković

Iako nadležni uveliko najavljuju završetak nove pijace na Panteleju, još traje sudski spor između Grada Niša i građana koji tvrde da su to njihove parcele. Deo je već popločan, deo betoniran, a najavljeno je i postavljanje tezgi. Iz Grada kažu da je to prostor u njihovoj svojini, direktor JKP Tržnica da sporni placevi nemaju veze sa budućom pijacom, a građani da nadležni rade nelegalno.

Novu pijacu na Panteleju nadležni su najavili još krajem 2021, a kada su se marta ove godine pohvalili na sajtu Grada Niša da je njena izgradnja u toku, vlasnici parcela na kojima se pijaca gradi požalili su se da ih niko nije obavetsio, niti im ponudio neki dogovor. Tužili su Grad, a neki i Tržnicu, za uzurpaciju.

pijaca__pantelej_2 Novu pijacu na Panteleju nadležni su najavili još krajem 2021; foto: JV / Sonja VidojkovićSpor i dalje traje, ročište zakazano 5. oktobra odloženo je za 23. novembar, “radi izvođenja dokaza”.

Arhitekti i sudskom veštaku Nišliji Miodragu Paunoviću, čiji je plac, kako kaže, uknjižen i nad kojim ima vlasništvo zajedno sa bratom, neverovatno je da prostor polako počinje da liči na pijacu, dok se oko njega dve strane uveliko spore.

Sudski spor je i dalje u toku, a oni se hvale da pijaca uskoro kreće sa radom. To mogu samo ljudi koji ne poštuju sopstvene zakone. Nisu ispoštovali javno pravobranilaštvo koje je dužno da pokrene postupak izuzimanja, rade van planova. Tužno. Po mom ubeđenju, kao stalnog sudskog veštaka iz oblasti građevinarstva, sudija bi i sada verovatno završila jer nema šta da kaže sem da je ušao, da nema dozvolu. Uprava za građevinarstvo je pod ingerencijom gradonačelnice. U toj upravi su i oni koji izdaju dozvole i oni koji to treba da kontrolišu - navodi Paunović.

Prema podacima Agencije za privredne registre, izdata je građevinska dozvola, a lokacijski uslovi odnose se na građevinsku parcelu GP1, koju čine parcele 2766, 2767, 2768 i 2769. Upravo je parcela 2766 Paunovićeva.

Iz Grada tvrde da za potrebe Tržnice grade pijacu na svojim parcelama uz izdatu građevinsku dozvolu. I direktor tog preduzeća Goran Đorđević ističe da se pijaca gradi u delu koji nije privatni vlasništvo.

Ostalih 20 ari je u sporu i to nema veze ni sa Tržnicom ni sa mnom. Ja ne znam šta stoji u planskim dokumentima, voleo bih da i tih 20 ari bude pijaca. Asfaltiran i popločan je samo taj deo - kaže Đorđević.


U planu 25 montažnih objekata u sklopu pijace

Đorđević kaže i da očekuje uskoro postavljanje montažnih objekata, odnosno lokala, ograđivanje same pijace i postavljanje već pripremljenih tezgi.

U Urbanističkom projektu piše da je u planu da lokali budu postavljeni u prekinutom nizu, na građevinskoj liniji i da objekti na susednim parcelama neće biti ugroženi.

U planu je i parking sa 21 mestom, 10% travnate površine, sadnja novog listopadnog i četinarskog drveća, zimzelenog šiblja i sejanje trave tamo gde je nema. Trebalo bi da budu postavljeni klupe, korpe, osvetljenje i drugo.

Pijaca će imati 25 montažnih objekata, trafo-stanicu, plato sa tezgama i otvoreni prostor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija 1

    21:32 // 31. 10. 2023.

    Da sam vlasnik parcele ogradio bih i zahvalio na izvedenim radovima.

  • Torpedo

    17:33 // 31. 10. 2023.

    Pijaca ce raditi deset dana pred otvaranje i ,uvrh glave, mesec dana posle izbora ! A,posle, ko vas sljivi, vazno da ste nas izglasali ! Imate JV, koje ste pljuvali pred izbore,pa se njima obracajte ! Zabole nas !

  • Advokat

    00:52 // 31. 10. 2023.

    Grad Niš je poznat po uzurpaciji određenih parcela i objekata.

    • AnikaM

      14:59 // 31. 10. 2023.

      Tacno. I to najvise rade gradjani jedni drugima. Pun je sud parnica gde bahati komsijahoce da prosiri svoje imanje na racun drugog komsije i misli da ima pravo i da mu se moze jer ovaj drugi tu ne zivi ili nije stalno na svom imanju.Ove sto se sude sa gradom treba dobro pretresti jer tu sigurno ima njiva koje su upravo tako prisvojene.To je drzavno pa cemo ih lako ukrasti. E dosta je vise i takvih

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: