Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:16, 15. 8. 2012.

| Društvo

Papa ipak dolazi u Niš?

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Press
papa.jpg
Papa Benedikt XVI foto: mka.hr

Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva vode tajne pregovore o dolasku pape Benedikta XVI u Srbiju, prenosi Press.

“Dokazani majstori tajne diplomatije” požeški biskup Antun Škvorčević i dubrovački biskup Mate Uzinić posetili su prošle nedelje patrijarha Irineja.

Kako piše Press, njihova misija bio je upravo papin dolazak u Niš, na proslavu 1700. godina od donošenja Milanskog edikta.

Da je do ovog susreta došlo potvrdio je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

- Posle ovog susreta bliži smo želji za dijalogom, a gde je dijalog, tamo se otvaraju vrata za veće događaje, pa i za dolazak pape u Srbiju – rekao je Hočevar.

U zvaničnom saopštenju Katoličke agencije IKA stoji da je patrijarh Irinej dvojici biskupa predstavio program niške proslave i izrazio uverenje kako bi susret pape Benedikta Šesnaestog sa drugim patrijarsima pravoslavnih crkava tom prilikom bio od velikog značaja za uspostavljanje odnosa poverenja i pomirenja među crkvama na opštem nivou.

Izvor Press-a istakao je da srpski patrijarh rekao da “u pogledu dolaska pape u Srbiju postoje određene poteškoće, ali da se nada, da ih je uprkos kratkom roku, moguće prevazići.”

Ovo se u hrvatskoj javnosti protumačilo kao mogućnost da SPC uputi zvaničan poziv papi, koji kako pišu hrvatski mediji on očekuje i neće odbiti.

Ipak, Vladika bački Irinej rekao je da papa do sada nije poslao nikakav signal da želi da poseti Srbiju i Niš kao grad rođenja cara Konstantina. Vladika bački naglasio je da je odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC jednoglasna.

- Ne postoji nikakvo protivljenje pojedinih episkopa nego jednoglasna odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC da se na proslavu Milanskog edikta sledeće godine pozovu poglavari pravoslavnih crkava i visoke delegacije (dakle, odgovorni predstavnici, ali ne i poglavari) inoslavnih hrišćanskih crkava, u tom broju i Rimokatoličke crkve – rekao je Vladika bački Irinej.

Izvor Press-a navodi da je dolazak pape u Srbiju vrlo delikatno pitanje jer je SPC odavno poslala jasnu poruku da pre dolaska pape očekuje da Katolička crkva zauzme jasniji stav prema zločinima koji su u Drugom svetskom ratu počinjeni uz blagoslov dela Katoličke crkve.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Krstas

    21:36 // 21. 8. 2012.

    Samo nam jos ti falis!

  • Daniel

    15:34 // 18. 8. 2012.

    Trebao bi da dodje,a razlog je ja nemam nista protiv nijedne vere na ovom svetu,ne znam dokle ce vise ljudi na ovim prostorima tako razmisljati primitivno,jer je ipak 21 vek,i treba ceo svet da bude u dobrim odnosima i verski i uopste,ova zemlja treba da se okrene buducnosti jer je i onako propala zbog trdoglavosti,pametosti i ogromne korupcije u drustvu,dno dna je dotukla,a zna se nasta mislim...!

  • Nislija

    08:39 // 16. 8. 2012.

    U ime svih Nislija i Srba: NISI DOBRODOSAO. A nasa crkva neka ne druguje sa djavolom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: