Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:49, 11. 5. 2019.

| Društvo

Parada u Nišu: Za Vučića prevencija od agresije, za analitičare reklama vlasti i vojne industrije

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
tenkovi
Parada kao promocija vojske ili vlasti?; Foto: Vanja Keser/Južne vesti

Dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je vojna parada prevencija od potencijalne agresije, analitičari tumače da je reč o političkoj promociji aktuelne vlasti, pokazivanju nepostojeće vojne moći, velikom trošku za državu i građane i reklamiranju naoružanja koje svetu prodaje srpska vojna industrija.

Niškim bulevarom prodifelovali su vojnici, policajci i naoružanje kojim raspolaže Srbija, a predsednik Vučić rekao je da se nada da država neće imati potrebu da tu vojnu silu upotrebi ni protiv koga.

Pre svega, sve ovo služi u svrhu odvraćanja potencijalnog agresora od napada na Republiku Srbiju - rekao je Vučić.

Parada za Dan pobede uobičajena je u današnjoj Rusiji, a Jugoslovenska narodna armija, naslednica partizanske vojske pobednice iz Drugog svetskog rata, paradu je pravila 1970, 1975, pa tek 1985.

Vojni analitičar Aleksandar Radić napominje da se danas u Srbiji svake godine prave parade, smotre i vojni događaji što stvara utisak da se vojska najviše iscrpljuje na takvim zadacima i da služi samo za prikazivanje javnosti.

U pitanju je lična politička promocija. Kao i uvek do sad kod tih manifestacija kojih imamo pravu plimu, reč je o jednom receptu koji su prepoznali ljudi iz aktuelne vlasti, a oni pre njih su načeli tu ideju - upotreba vojske za potrebe političke promocije. Ko hoće da opravda te postupke uvek će reći - složena je situacija oko Kosova, ali složena situacija oko Kosova je poslednjih 30 godina - navodi Radić.

Još po fotografijama sa probe, Radić je navodio da će parada služiti državnim i privatnim proizvođačima oružja i trgovcima naoružanja jer će gledaoci i javnost videti vojna sredstva koja "nemaju veze s nama".

Posmatrači očekuju sredstva Vojske Srbije i vojne argumente za odbranu naše zemlje, a tamo imate obalske raketne lansere - navodi Radić.

A takav sistem, kako kaže ovaj analitičar, projektovala je jedna privatna firma iz Beograda, proizvođač je kompanija Jugoimport SDPR za oružane snage Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tu je i raketa Šumadija koja se takođe ne razvija na osnovu naših vojnih taktičko tehničkih zahteva koja je isto privatni projekat - tvrdi Radić.


Cena parade - rasipništvo ili potreba?

Troškovi parade još jedan su test za transparentnost trošenja para poreskih obveznika, a Radić skreće pažnju da se upravo o tome malo govori.

Šta vi tu ustvari vidite, svako će da vidi ono što želi. Mi imamo ljude koji su ostrašćeni, koji ne razumeju koliko se para troši za takve događaje, koliko se vojsci uskraćuje nešto drugo što joj je potrebno za te novce - kaže Radić.

Tako vojni analitičar navodi da su niško nebo i asfalt osetili i helikopteri MI i tenk T-72. Ali, ne kao deo srpske vojne tehnike, nego iznajmljeni iz Rusije za nišku vojnu paradu.

Oni se posle parade vraćaju, znači postoji trošak transporta. Pitanje je ko je platio troškove transporta koji se mere stotinama hiljada evra - tvrdi Radić.


Zašto nema "sovjetskog tenka oslobodioca" u čast antifašizma?

U kontekstu iznajmljivanja oružja za paradu posvećenu Danu pobede, Radić kaže da bi bolje rešenje bilo da je u Nišu gostovala moderna verzija tenka T34, legendarnog iz Drugog svetskog rata koji je kao deo Crvene armije bio i na Moravi, oslobađao Niš, Istočnu Srbiju i Beograd.

Moguće objašnjenje jeste i odnos prema antifašističkoj borbi NOVJ, pa tako novinar Dojče Velea Nemanja Rujević aktuelne ljude na vlasti naziva "grotesknim tipovima" koji nemaju mnogo veze sa antifašizmom.

Oni jednog dana banalizuju fašističko divljanje u Borči, sledećeg psuju "Šiptare" i prete ratovima, a onda malo privlače investicije tako što Srbiju reklamiraju kao balkanski Bangladeš. Ali se 9. maja sete kako je super biti i taj – kako ono beše – antifašista - objašnjava Rujević.

Na paradi je bio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koga Rujević naziva patetičnim.

Predsednik Vučić, osim što se u delirijumu poredi sa Titom, posebno ništa nema sa svetlom tradicijom antifašizma. Njega je malo šta sramota, pa ga tako nije sramota ni da ovaj veliki praznik koristi da provoza lakirane tenkove po Nišu, pokazuje nepostojeću vojnu moć i bude patetičan kao i ostalih dana - naglašava Rujević.

Podsetimo, parada je održana juče, sa više od 4.000 vojnika, 300 vozila i 40 aviona na niškim ulicama i nebu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • deki

    07:45 // 13. 5. 2019.

    Parada u Nišu je prikaz koliko još dugo ti nećeš da primaš normalnu platu ili penziju,ali nije sve u novcu jel tako, ljubav prema vodji je nešto veće

  • komercijalista

    08:50 // 12. 5. 2019.

    Rusi i Ameri imali poligon u Siriji mi paradu, sve je marketing i trgovina.
    ps. Valjda smo toliko pametni da zadrzimo tenk kad ga vec kupujemo a ne da se voza tamo vamo(novci od troskova prevoza tako idu u avans)

  • Nikoletka

    06:44 // 12. 5. 2019.

    Parada u Nisu je prikaz osavremenjene,obnovljene i ojacanne vojske.u koju se prethodnih perioda nije ulagalo Niti jevSrbija kome prkosila niti je nadmetanje u pitanju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: