Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:45, 3. 1. 2019.

| Društvo

Parasina kod Dimitrovgrada – mistično "sveto mesto" sa tri crkve

Autor:Nikola MarkovićIzvor:Južne vesti

Iako veliki broj ljudi odbacuje legende u kojima se govori o mestu za isceljivanje bolesti, postoje oni žitelji Dimitrovgrada koji čvrsto veruju da se kod crkve Svete Trojice odvajkada događaju čuda.

Smeštena iznad grada, sa mesta odakle se kao na dlanu živopisno vidi jedna od stanica “Orijent ekspresa“, Parasina za građane ovog podneblja predstavlja svetu goru u kojoj su se događala razna čuda.

Dosta je onih koji smatraju da je u pitanju tričarija, ali za Borisa Dimitrova, kome je to mesto “ostavljeno u amanet“ i koji brine o crkvama Svete Trojice, Svetog Mine i Svete Petke, reč je o svetilištu koje krije brojne legende.

Za ovo mesto se zna od oko 1720. godine, a govori se i da su pre pravoslavnih crkvi ovde bila bogumilska okupljališta. Nakon što su oterani, to mesto je godinama bili prazno - kaže Dimitrov.

Dimitrov pripoveda kako se na ovom mestu nekada nalazio stari hrast, koji su 1965. pokušali da iščupaju meštani, kako bi među korenima pronašli svetilište za koje se verovalo da je baš tu.

Njegov rođak, Vojislav Đorđević je u korenu hrasta pronašao ikonu i temelje crkve, pa zasluga za otkrivanje hrama pripada upravo njemu.

Sve to ne bi bilo čudno da Dimitrov ne tvrdi kako je Đorđević tokom noći napuštao zaključane prostorije i dolazio na to mesto.

Njega su izvodili, dolazili mu u san. Kamen koji je složio pored krsta težak je oko 300 kilograma, a on ga je sam doneo iz reke - svedoči Dimitrov.

Porodično nasleđe na ovom mestu, veruje Dimitrovm, nešto je što ga održava, a njegova misija je da mesto čuva, pa je sagradio i konake.

Osim što su po predanju ovde dolazili bolesni ljudi, ima i onih koji veruju da im je “sveta voda“ pomogla da dobiju decu.

Dimitrov i njegovi prijatelji saglasni su da ljude ne možete ubediti da u nešto poveruju. Zbog toga ističu da uvek postoji mogućnost izbora.

Sudeći po njihovim pričama, izgleda da mistična svojstva bosiljka, stari hrast i Sveta Petka u ovim krajevima imaju utemeljen kult u koji se veruje i koji se poštuje.

Priču možete pogledati u reportaži.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Opštine Dimitrovgrad. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Hadži Slobodan Jovanović

    12:44 // 22. 8. 2019.

    Da li se radi o istom mestu, sa različitim nazivom, ili su to dva potpuno različita mesta? U pitanju su nazivi Parasina i Petrlaš.

  • Bravo za opštinu Dimitrovgrad!

    16:40 // 3. 1. 2019.

    Kad sam bio letos u selo Visočki Odrovci kod Dimitrovgrada,zgranuo sam se kolko dobro radi lokalna vlast tamo!Napravljen azil za pse,čisto i čisti se non-stop,ljudima preko 60 i kusur godina za simboličnu nadoknadu imaju besplatan prevoz do tih sela,u moje selo kontejneri,bandere promenjene i...I sad vidim da je pod pokroviteljstvom opštine Dimitrovgrad ovo objavljeno.BRAVO!Eh da je u Nišu tako!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: