Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 6. 1. 2014.

| Društvo

Parče drveta može biti i bager, i formula

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Sah.jpg
Da bi "šareni šah" od kamenčića učinila zanimljivijim, Nina je napravila tablu za poljima u boji, a cilj je da dete poveže boju figure i polja

Da detetu nisu neophodne skupe brendirane igračke koje "govore" ili "pevaju" da bi se zabavilo i istovremeno učilo, pokazuju roditelji dvogodišnjeg Doroteja koji sve sa čime se on igra prave ručno.

Sneško-Belić Sneško Belić od belutaka jedan je od novogodišnjih ukrasa u kući ove porodiceKamen, drvo, testo i tkanina osnovni su materijali koje Nina i Milan Spasić samo pomoću ubodne testere, bušilice, lemilice i igle za šiće pretvaraju u kamion, katapult, šah, Sneška Belića ili konjića. To je, kažu, njihov roditeljski hobi.

Jedine Dorotejeve plastične igračke su one koje je dobio na poklon.

- Ako je igračka bučna, dete hoće da je pobedi, da bude jače od nje. Zato deca ponekad posle igre agresivno lome igračke. Drvo koje je prirodno i ćuti čini ga kreativnim i umiruje ga. Uz to, samo može da mu dodeli osobine koje želi. Uz maštu, obično drvo u njegovim rukama može da bude i bager, i formula - priča Nina.

kamion Kamion iz porodične radionice Ona i suprug namerno ostavljaju igračke "nesavršenim" i ne kriju njihove nedostatke. Cilj toga je, kako kažu, da dete vidi gde se nalaze šrafovi i ekseri, da tako samo shvati kako sistem funkcioniše i da i njemu samom postane jasno da je sve to moguće napraviti.

- Za dete nema potrebe da igračka sija. Boje privuku pažnju na prvi pogled, ali brzo dosade. Ono što održava zainteresovanost deteta jeste neki mehanizam. Na primer, zanimljivo mu je da posmatra proces, a nešto slično se jednostavno može napraviti klikerima koji klize niz žlebove - objašnjava Nina.

Drveni katapult jedna je od omiljenih Dorotejevih igračaka. Roditelji mu postavljaju i cilj: municijom koja je napravljena od papirnih kuglica treba da sruši "kulu" sa zastavicom na vrhu. Doboš Doboš od plastične posude za kiseo kupus i skaja

- Poenta je da se roditelji igraju sa detetom, ali i da ga uključe u proces koji dovodi do igre od samog početka. Zato mi svi zajedno skupljamo kamenčiće i grane u prirodi koje posle koristimo kada pravimo sve ovo što se nalazi u Dorotejevoj sobi. On nas zatim posmatra dok to pravimo i prepoznaje da to radimo sa strašću - kažu Spasići.

Katapult Drveni katapult je omiljena Dorotejeva igračkaOni prave i muzičke instrumente. Za udaraljke za doboš bile su dovoljne prirodne metlice koje su sami ubrali i na vrhovima ojačali vrećicama sa pirinčem, a za telo instrumenta bilo je dovoljno plastično burence za kiseo kupus i razapet skaj sa stare stolice. 

- Igramo se onoga što imamo. Osim što su ovakve igračke zdravije, jeftinije su ili čak besplatne. Mislim da je licemerno kada roditelji sa platom od dvadesetak hiljada dinara za igračke daju polovinu toga, a ideje i materijali su svuda oko nas - kaže Nina.

Soba-1 Dorotejevu sobu oslikao je njegov tata MilanKao diplomirani pedagog, ona zastupa pravac antipedagogije koji, pre svega, podrazumeva prijateljstvo sa decom.

Kako ona objašnjava, stariji ne treba da pokazuju stav da su pametniji i superiorniji od dece, već da zajedno sa njima uče, zaključuju i dolaze do rešenja. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • xxxyyyzzz

    11:08 // 7. 1. 2014.

    Pazarite si bre na dete neku brend igracku, da se izraduje na Bozic! Zatrpaste ga s ' drvlje i kamenciki :P

  • cica

    07:08 // 7. 1. 2014.

    HRISTOS SE RODI!Ni lepseg imena,ni lepseg teksta.I ja imama Bozji Dar-svoju Doroteju.Neka ste zivi i zdravi,sva deco ovoga sveta.

  • sugradjanin

    07:00 // 7. 1. 2014.

    Mir Bozji-Hrisos se rodi!Lepo ti je ime- DOROTEJ.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: