Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:19, 6. 5. 2014.

| Društvo

Park heroja NOB-a u Nišu

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
spomenik
Radnici "Gorice" postavljaju bistu Filipa Kljajića na postament

Biste narodnih heroja Filipa Filipovića, Stanka Paunovića i Filipa Kljajića Fiće premeštene su danas u stari park kod nišavskog keja i zajedno sa postojećim bistama činiće park posvećen 2. svetskom ratu.

Prema rečima zamenika direktora JKP “Gorica” Igora Novakovića, biste Stanka Paunovića i Filipa Kljajića poslednjih 10 do 15 godina nalazile su se u depoima JKP “Mediane”, a potom “Gorice”.

- One su sklonjene u magacine pre više od 10 godina. Jedna je pre toga stajala u parku preko puta Apelacionog suda, a druga na mestu gde je sada Crkva svetog Luke. Što se tiče biste Filipa Filipovića, nju je ustupila škola koja je nekad nosila njegovo ime, odnosno sadašnja škola “Dušan Radović” - objašnjava Novaković.

On napominje da je ideja da ove tri biste, zajedno sa bistama heroja Sretena Mladenovića, Mije Stanimirovića i Konrada Žilnika koje su već u parku i spomenikom „Iskra slobode“ čine memorijalni kompleks posvećen 2. svetskom ratu i Narodno-oslobodilačkoj borbi.

spomenik3 Biste se postavljaju oko spomenika "Iskra slobode"

- Ovo je inicijativa predsednika Skupštine Grada Niša Mileta Iliće čija je namera da odamo poštovanje onima koji su dali živote za slobodu naše zemlje, jer njihove biste ne treba da budu zaboravljene i da stoje u depoima, već da sećaju sve na našu istoriju - kaže zamenik direktora JKP “Gorica”.

Svečano otvaranje ovog svojevrsnog parka heroja biće 9. maja, na Dan borbe protiv fašizma.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • blacanin

    18:14 // 10. 5. 2014.

    evi i dokaza

    http://www.unijasprs.org.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=5983&Itemid=36

  • blacanin

    17:53 // 10. 5. 2014.

    Najbolje je da ih postavite u dvoriste neke osnovne skole, na glavnom ulazu, a onda promenite ime skole kao veliki tribun SNS-a iz Blaca dojucerasnji dvanaestogodisnji funkcioner DS-a i bivsi direktor

  • zam

    10:22 // 10. 5. 2014.

    Svako ko je dao svoj život za svoj narod i svoju zemlju zaslužuje hvalu i poštovanje svojih potomaka. Ko ne poštuje svoje pretke neka ne očekuje ništa dobro u budućnosti. Hvala gospodinu Iliću.

    • ЈЕЛЕНКО

      23:38 // 10. 5. 2014.

      Филип Филиповић је убијен у СССР-у пре Другог светског рата,по пријави Јосипа Броза Тита.Човек је убијен пре почетка Другог рата.Какве везе има са НОБ-ом?По пријави Тита је убијен!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: