Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:44, 10. 9. 2019.

| Društvo

"Parking servis": Do kraja nedelje počinje gradnja garaže, biće i zelenila

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Javna garaža
Iz gradskog preduzeća kažu da će se garaža uklopiti u ambijent; Foto: Kapaprojekt

Da izgradnja javne garaže neće smanjiti zelenilo na prostoru iza Narodnog pozorišta, uveravaju iz Parking servisa, odakle kažu da se planira novo ozelenjavanje ovog dela grada. Iz ovog preduzeća najavljuju da će do kraja nedelje početi sa gradnjom i da će se nova garaža uklopiti u ambijent.

Nakon što su građani protestovali zbog seče stabla lipe, kako bi se na tom mestu napravila garaža, i zaustavili čišćenje tog porstora, oglasilo se i preduzeće koje pravi garažu. Oni uveravaju da će ovaj prostor sa novom garažom izgledati lepše, jer se planira i uređenje zelenila. Javna garaža Nova garaža imaće 50 % više mesta nego sadašnji parking; Foto: Kapaprojekt

Planirano je uređenje i ozelenjavanje slobodnih površina u skladu sa projektom hortikulturnog uređenja. Predviđeno je proširenje zelenih površina sa strane stambenih objekata, čime se kompenzuje zelena površina koja se oduzima sa prednje strane ka ulazu. Prema normativima i standardima, granične vrednosti zelenih površina treba da iznose 10% ukupne površine, dok će na ovom mestu one zauzeti 15% površine - navode iz Parking servisa.

Iz gradskog preduzeća su rekli da će se površina parkirališta na Sinđelićevom trgu udvostručiti i biće 3.260 kvadrata, a da će biti za 50 % više parking mesta.

Dok su komšije negodovale zbog toga što ne žele da se drveće seče kako bi se napravila nova mesta za automobile, iz ovog preduzeća dodaju da će garaža zapravo biti bolja za okolinu od parkinga koji je sada tu.

Izgradnjom nove javne garaže smanjiće se i buka i količina izduvnih gasova na taj način što će biti izgrađena dva ulaza i dva izlaza, pa će se tako promeniti i slika sa kojom smo se dosad susretali - kolona automobila koji čekaju da se oslobodi mesto na ovom parkiralištu - saopšteno je iz Parking servisa.

Kako je opozicija kritikovala ovaj model garaže, ističući da će metalna konstrukcija da naruži ambijent u kome se nalazi zgrada Narodnog pozorišta, ukazujući na izgled one kod Doma zdravlja, iz Parking servisa navode da će se objekat uklopiti u sredinu i biti reprezentativan za taj deo grada. Kažu da je reč o modelu "Fast park" garaže koja će imati fasadu od alubonda.

Podsetimo, izgradnja garaže na ovom mestu najavljena je prvi put krajem 2016, a krajem prošle godine rečeno je da Parking servis diže kredit od 40 miliona dinara za njenu gradnju.

Međutim, kada su za vikend mašine došle na parking, stanari okolnih zgrada su krenuli u protest, zabrinuti da će im povećanje broja parking mesta ugroziti životnu sredinu. Oni uopšte ne žele da garaža bude sagrađena na parkingu, a juče su zaustavili seču stabala. Danas na smenu dežuraju na zelenoj površini pored parkinga, kako bi sprečili radnike komunalnog preduzeća da poseku još drveća. Niška opozicija se slaže da treba napraviti garažu, ali predlažu da bude podzemna sa parkom na krovu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kole

    09:48 // 12. 9. 2019.

    Pa bar da srede javni wc u neposrednoj blizini iza pozorista

  • Kapisla

    09:35 // 12. 9. 2019.

    Bunili se ne bunili, Kadija odlučuje.
    Da su javne garaže potrebne, potrebne su ali ne ove kikirez garaže već prave višespratne za više stotina vozila.

  • nikola

    01:14 // 12. 9. 2019.

    da li je palo nekom na pamet da napravi podzemnu garazu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: