Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 3. 11. 2010.

| Društvo

Parking servis preuzima privatnik

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Gradska uprava ovih dana završava dokumenta kojim bi se posao oko naplate i uređenja parking prostora u Nišu poverio drugoj firmi, na period od 25 godina.

Prema Zaključku Gradskog veća, predviđeno je da novi partner preuzme poslove uređenja i održavanja javnih parkinga, sa obavezom preuzimanja svih zaposlenih, opreme, sredstava i obaveza sadašnjeg JP Parking servisa.

Tim programom, kažu u gradskoj Upravi za komunalne delatnosti, predviđena je i obaveza izgradnje parking-garaža.

- Iako su 2007. godine formiranjem JKP „Parking servis“ način i uslovi parkiranja jasno poboljšani, to očigledno nije dovoljno da se problem parkiranja smatra rešenim, pogotovo u centru grada. Zbog otežanog finansijskog poslovanja, velikog broja nenaplaćenih doplatnih karata i utuženja dužnika, „Parking servis“ nije u mogućnosti da odgovori na zahteve gradskog rukovodstva za izgradnjom savremenih parking garaža koje bi mogle da ublaže ovaj problem. Rešenje je u pronalaženju strateškog partnera koji će ne samo izgraditi prve parking garaže već i modernizovati način rada „Parking servisa“ u Nišu - kaže načelnik Uprave Dejan Jovanović.

Za izgradnju garaža predviđene su tri lokacije koje će ukupno moći da prime oko 500 automobila. 

Osim parkinga iza Narodnog pozorišta i kod Doma zdravlja, po prvi put se pominje mogućnost izgradnje podzemne garaže na Trgu Kralja Milana, u samom centru grada. Ipak, u Upravi kažu da u obzir mogu doći i druge lokacije koje u međuvremenu budu određene urbanističkim planovima.

- Mnogobrojni su primeri dobre prakse privatno-javnih partnerstava u zemljama Evrope u oblasti parking servisa i izgradnje parking garaža. Skoro da je to postao uobičajen način rešavanja ovih komunalnih problema, jer sa minimalnim ulaganjima postižu značajan efekat prema građanima - kaže on.

Ipak, cena izgradnje parking garaža nije mala i kreće se od 25.000 do čak 300.000 dinara po kvadratu, pa i više, pokazala su iskustva drugih gradova.

Parking servis u Nišu osnovan je avgusta 2008. godine, kao javno preduzeće čiji je osnivač Grad Niš, a trenutno upošljava oko 130 radnika.

Januara 2010. godine Grad je ovom preduzeću poverio i upravljanje javnim gradskim prevozom, pa se nezvanično sada pominje mogućnost formiranja zasebnog preduzeća Direkcija za saobraćaj, na koju bi bilo preneto upravljanje tom komunalnom delatnošću.


Cenu određuje grad

I u slučaju da obavljanje ove komunalne delatnosti bude povereno privatniku, grad će i nadalje nastaviti da odlučuje o ceni parkiranja u Nišu, tvrde nadležni.

- Grad zadržava apsolutnu kontrolu nad cenom parkiranja - kaže Dejan Jovanović.


Privatnik naplaćuje parking u Leskovcu

Zbog problema sa poslovanjem javnog preduzeća Parking servis, Grad Leskovac poverio je tu delatnost sredinom 2009. godine privatnoj firmi "Metro parking", koje taj posao obavlja i u Kikindi, Aranđelovcu, Vrnjačkoj Banji, Smederevskoj Palanci i Tivtu, a od aprila ove godine i u Soko Banji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djokica

    23:38 // 11. 11. 2010.

    Iz ove price jedinu korist i to finansijsku ce da izvuku jedan nacelnik Uprave, jedan clan gradskog veca i jedan gradonacelnik. Nama, gradjanima bice isto kao i sada, ako ne i gore. Ali ko nas pita...

  • Tasha

    19:27 // 11. 11. 2010.

    Daj, Miso, pretera ga. Pa da ti nije mozda pauk iz garaze uzeo auto?! Nemoj da se pravis naivan, znamo svi kako izgledaju nase ulice i gde se sve ljudi nepropisno parkiraju.
    A sto se negativnog poslovanja tice, nije ni cudo, jer se trose pare kao sumanute. I jos se povecavaju cene parkiranja, ali nece to da resi problem, to je rupa bez dna. Place mi se kada pomislim kolike pare se tu rasipaju. A realno, to bi trebalo da je vrlo profitabilna organizacija.
    Ali neka, neka dodje i taj privatnik, mozda cemo imati malo profesionalnije parkiranje.

    • Ранђел

      13:34 // 16. 5. 2019.

      Ташано, море, дођи. Ти плачи, а ја ћу те тешим.☺

  • Misha

    13:51 // 10. 11. 2010.

    Ako ste pravi novinari, isptajte malo i objavite imena vlasnika kompanija koje deru stanovnike gradova juzne Srbije. U Leskovcu su samo izcrtali trake, a pauk uzima i kola ljudima sa placeva. I niko im nista ne moze, jer ko je vlasnik? Objavite.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: