Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:34, 11. 10. 2022.

| Društvo

Partneri Srbija: Obuke novinara, sudija i tužilaca neophodne za bolju komunikaciju medija i pravosuđa

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
novinari
Istraživanje sprovedeno od avgusta 2021. do jula 2022. godine; ilustracija; foto: pixabay/signuversum

Većina sudova i tužilaštava u Srbiji ne objavljuje na sajtovima vesti o svom radu, a na zahteve za informacije od javnog značaja koji se odnose na javne funkcionere ili medijski interesantne teme retko odgovaraju, pokazuje istraživanje “Analiza stanja transparentnosti i otvorenosti pravosudnih organa”, koje je sprovela organizacija Partneri Srbija.

viši sud niš Pravosuđe nedovoljno transparentno; ilustracija; foto: JV-S. MarkovićIstraživanje je sprovedeno u periodu od avgusta 2021. do jula ove godine. Rezultati pokazuju da ne postoji ujednačen pristup ni u direktnoj komunikaciji sudova i tužilaštava sa medijima, kao i da postoji nesklad u broju, vrsti i kvalitetu informacija na sajtovima.

Uvidom u sajtove utvrđeno je da veliki broj tužilaštava iz uzorka nema posebno imenovanu osobu za komuniciranje sa javnošću. Neki sudovi i tužilaštva i dalje nemaju veb sajtove, što je prvi preduslov za komunikaciju u vremenu u kom živimo - navode autori istraživanja.

Dodaju da je utvrđeno i da nema informacija o istragama i postupcima za koje postoji povećano interesovanje javnosti, kao i da iz pravosuđa ne odgovaraju dovoljno na zahteve za informacije od javnog značaja.

Slanjem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja želeli smo da saznamo u kojoj meri su sudovi i tužilaštva transparentni kada su u pitanju predmeti povezani sa korupcijom, a odnose se na tužilačke istrage i sudske postupke koji su u toku, te da li je ujednačena praksa postupanja sudova, odnosno tužilaštava kada postupaju po zahtevima za pristup informacijama - kažu autori.

sudnica Istraživanje sproveli "Partneri Srbija"; ilustracija; foto: JVTakođe, navode da se iz odgovora Visokog saveta sudstva (VSS) ne vidi šta je urađeno kako bi se unapredila transparentnost sudova i tužilaštava i poboljšala komunikacija sa novinarima, niti koliko se sprovode postojeći strateški dokumenti.

Iz Partnera Srbija ističu da su u odgovoru VSS-a bile navedene neke od aktivnosti za unapređenje komunikacije, poput izrade vodiča za portparole i radionica.

U odgovoru DVT se navodi da je poslednja Komunikaciona strategija tužilaštva važila do 2020, ali da DVT nije radio izveštaj o sprovođenju strategije. U odgovoru se takođe navodi da je izrađen nacrt nove Komunikacione strategije, te da je izrada strategije produžena usled pandemije kovida i izbora novog sastava DVT. Opravdano se može pitati na osnovu kojih indikatora je izrađen nacrt nove strategije, ako nije izrađena evaluacija prethodno sprovedene - ojašnjavaju iz Partnera Srbija.

Kako navode, održana su i dva sastanka na kojima je učestvovalo 35 predstavnika osnovnih i viših sudova i tužilaštava, Apelacionog suda u Beogradu, VSS-a, Udruženja tužilaca Srbije, NUNS-a, organizacija civilnog društva i novinara.

sudija Nema ni redovnih konferencija za medije; ilustracija; foto: A. K.Neujednačena praksa u komunikaciji, nemogućnost pristupa sudnicama i održavanju ročišta, nedovoljno sistematizovani podaci, nedostatak konferencija za medije, neadekvatna zaštita prava na pristup informacijama od javnog značaja, nepostojanje odgovornosti u slučaju neodgovaranja novinarima, senzacionalizam u tabloidima i nedovoljno znanje novinara o funkcionisanju pravosuđa - neki su od problema istaknutih na sastancima.

Preporuke koje autori istraživanja daju za poboljšanje stanja u odnosima pravosuđa i medija jesu, pre svega, da sudovi i tužilaštva objavljuju više informacija o istragama na sajtovima.

Jedna od preporuka je i da informacije objavljuju po vrstama, kao i da imenuju zaposlene koji će komunicirati sa novinarima i razumljivo im davati podatke.

Iz Partnera Srbija smatraju i da je neophodno regulisati pitanje odgovornosti pravosuđa kada ne odgovaraju medijima ili favorizuju neke od njih.

Preporučuju i redovne i vanredne konferencije, prostup ročištima za novinare, nova strateška dokumenta, evaluacije, uputstva, obuke za medijske radnike, portparole, sudije i tužioce.

disklejmer

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: