Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 12. 4. 2024.

| Društvo

Pas zarobljen na terasi u centru Niša i u lavirintu (ne)nadležnih institucija

Autor:Sonja Vidojković, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
pas
Ostavljen na terasi; foto: privatna arhiva

Na trećem spratu jedne zgrade u centru Nišu vlasnica je svog psa ostavila na terasi i otišla na odmor, tvrde stanari. Svedoče da pas danima cvili i laje, da niko od nadležnih ne reaguje i da situacija nije humana ni prema životinji ni prema ljudima koji tu žive. Advokatica Udruženja Pit Nina Krstić ističe da se ovo ne dešava prvi put i da će protiv vlasnice podneti krivičnu prijavu. Iz komunalne milicije potvrđuju za Južne vesti da su upoznati sa ovim slučajem, ali bez policije ne mogu ništa da urade.

pas (1) Situacija od prošle godine; foto: privatna arhiva Lavež, grebanje, bespomoćno zavijanje i cviljenje komšijskog psa koji je zatvoren na terasi danima i noćima slušaju stanari jedne zgrade u centru Niša, ali ne mogu ništa da urade, kažu. Ne dešava se prvi put da ova stanarka ostavi svog psa, pričaju komšije, ali iako su joj više puta skretali pažnju, kažu da sve manje vodi brigu o psu.

Već je tako odlazila i kuče je ostajalo samo. Ono toliko zavija, i danju i noću, a mi ne možemo ništa - ni vodu i hranu da mu dobacimo. U poslednje vreme je postalo agresivno, laje na nas kad izađe, niko ne sme da mu priđe, a jednom je napalo moje dete - navodi jedna stanarka.

Stanari su slučaj prijavili upravniku zgrade koji kaže da od ponedeljka ništa ne može da uradi. Kontaktirao je vlasnicu, kaže, a ona mu je rekla da je na odmoru, pa je potom zvao polciju, komunalnu miliciju i komunalnu inspekciju Opštine Medijana.

Ja sam se u ime stambene zajednice obraćao nadležnima, ali svi imaju razlog zašto nisu nadležni za to. Verujem da je problematično, to je privatan posed, ali nije humano ni prema životinji, ni prema stanarima. Smatram da ona ne vodi brigu o svom ljubimcu, psa pušta samog, on vrši nuždu svuda, počeo je da napada ljude, nudio sam joj povodac nije ga uzela i već drugi put se dešava da ga ovako ostavlja - priča upravnik.

Dodaje da je u više navrata pokušavao da razgovara sa stanarkom, ali da ona odbija saradnju i ne shvata ozbiljno celu situaciju, kao i da sumnja da je pas čipovan i vakcinisan.

Sa slučajem je upoznata i advokatica Udruženja Pit Nina Krstić koja kaže da joj se stanari već žalili, da zna da su se žalili i nadležnim institucijama, ali joj nije poznato da je neko nešto preuzeo povodom takvog ponašanja prema životinji.

Pas je inače uzet sa ulice i tako ga stalno ostavlja. U vezi sa sadašnjim njenim postupanjem podneću krivičnu prijavu - navodi Krstić.

Dodaje da su istom psu prošle godine aktivisti donosili vodu i hranu pomoću dizalice.

Komunalna milicija je bila na terenu, potvrđuje koordinator Dejan Kovačević, ali kaže da su oni trenutno ništa ne mogu da urade.

U ovom trenutku mi nemamo nadležnost, mora policija da se kontaktira, pa tužilac i sud, da oni procene da li ima elemenata krivičnog dela. Zatim da daju nalog da se uđe nasilno u stan jer niko nema pravo da uđe bez sudskog naloga, a po nalogu ja odmah mogu da pošaljem patrolu - navodi Kovačević.

Kako kaže, po nalogu bi i veterinarska inspekcija izašla na teren da utvrdi da li je životinja zanemarena i ističe da ima elemenata krivičnog dela u pomenutom slučaju.

Iz policije kažu da su dobili takvu prijavu, postupili po njoj i obavestili Osnovno javno tužilaštvo i nadležne službe.

*Tekst je dopunjen novim informacijama iz policije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Alex

    22:02 // 14. 4. 2024.

    MUP direktno odgovoran. Zamemarivanje i zlostavljanje životinje. Tačka.

  • Jasar

    09:20 // 13. 4. 2024.

    U mom slucaju ne ostavljaju psa ,nego vec taj isti pas zavija danonocno,laje ,uveo bi porez takvim i komunalci bi trevali da de pozabave time.....

  • I u mom komsiluku

    23:14 // 12. 4. 2024.

    I u mom komsiluku u kuci ostavljaju psa kad odu negde. To je danonocno zavijanje i cviljenje. Sacuvaj Boze !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: