Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:07, 18. 10. 2020.

| Društvo

Pašalić: Ekonomske pritiske tretirati kao vrstu napada na novinare

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo
Pašalić najavljuje formiranje jedinstvene baze napada na novinare; foto: S. M.

Za formiranje jedinstvene baze podataka o svim vrstama napada na novinare, zalaže se Zaštitnik građana Zoran Pašalić, koji smatra da bi ona pored verbalnih i fizičkih napada, trebalo da sadrži i parametre koji određuju sve vrste ekonomskih pritisaka kojima su izloženi u obavljanju posla.

Na sastanku Radne grupe za izradu akcionog plana za izradu Medijske strategije govorilo se i o učestalim napadima na novinare, a prema pritužbama koje stižu u kancelariju Zaštitnika građana, zaključak je, kaže Pašalić, da iza većine problema koje imaju novinari, se nalaze ekonomski status i položaj.

Posebnu pažnju treba posvetiti ekonomskim pritiscima kojima su novinari svakodnevno izloženi, a koji se pokazuju kao najvažniji za njihovo obavljanje posla. Takvim pritiscima dovodi se u pitanje svakodnevni život i rad novinara, njihov opstanak u redakciji, a na duže staze i opstanak ove profesije - rekao je Pašalić.

Zato smatra da bi trebalo formirati jedinstvenu bazu koja bi sadržala i ekonomske pritiske, iako kaže da institucija koju vodi ima poverenja u postojeće baze podataka o napadima na novinare koje su napravila strukovna udruženja, ali da je problematično što se ti podaci ne podudaraju. zoran pašalić Nije definisana do kada će baza biti gotova, foto: B. A.

U svakoj profesiji često postoje subjektivna gledišta o tome šta treba da budu parametri i na koji način nešto treba da se određuje. Najobjektivnije parametre i kriterijume može da pruži nezavisno telo i zbog toga se Zaštitnik građana stavlja na raspolaganje za tu vrstu posla, ukoliko se sa tim slože sva novinarska udruženja - rekao je Pašalić.

Da bi se to ostvarilo, po njegovoj oceni, važno je koliko će novinarska udruženja prihvatiti da neko ko je nezavistan i neće gledati subjektivno definiše i evidentira po grupama ono što su evidentirala novinarska udruženja i tužilaštva, a što je sve najčešće u međusobnom nesaglasju.

Trebalo bi postići konsenzus da ta platforma objedinjuje postojeće baze i sve ono što do sada nije ulazilo u evidenciju. Institucija Zaštitnika građana je spremna da u tehničkom smislu potpuno podrži formiranje takve baze. Za to je potreban konsenzus svih udruženja i novinara koji bi se uključili u rad ove platforme - naveo je Zaštitnik građana.

On je najavio formiranje sistematizovane bazu onoga šta bi sve trebalo da se evidentira i da bi u nju, uz saglasnost svih novinarskih udruženja, bili uneti već zabeleženi pritisci i napadi na novinare kao i podaci javnog tužilaštva.

Ipak, za koliko će se to desiti, nije definisano.

Podsetimo, jedan vid ekonomskog pritiska pretrpela je i redakcija Južnih vesti pre skoro 2 godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • mišelin

    15:58 // 18. 10. 2020.

    Sve dok onog pitaju za sve, nezavisnim,istraživačkim medijima i novinarima neće biti bolje.Ucene i pritiske je diplomirao kao ministar devedesetih.

  • Mara

    13:19 // 18. 10. 2020.

    Naravno da treba .pogotovo nas nišavski region novinarstva

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: