Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:37, 19. 4. 2021.

| Društvo

Patrijarh Porfirije u prvoj poseti Nišu, otvara Muzej crkvenih starina

Autor:N. M.Izvor:Južne vesti
patrijarh Porfirije foto spc
Patrijarh Porfirije na otvaranju Muzeja; foto: SPC

U prvoj poseti Nišu od izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije će u petak otvoriti Muzej crkvenih starina pravoslavne Eparhije niške, u kojem će biti izložene umetničke slike i crkvene starine koje potiču sa prostora Niške mitropolije.

Doček patrijarha je u 16:30 ispred Saborne crkve u Nišu, nakon čega će u Hramu biti kratko bogosluženje, zvano doksologija, ističu iz Eparhije. porfirije foto: Pravoslavna Eparhija niska Prva poseta u patrijarškoj odori; foto: Pravoslavna Eparhija niška;

Nakon toga će u njegovom prisustvu u 18 sati u prostorijama Svetosavskog doma biti otvoren Muzej crkvenih starina pravoslavne Eparhije niške, koji se nalazi u dvorištu Saborne crkve.

U muzeju će biti izložene umetničke slike, stare i retke knjige, od kojih je najstarija iz 1592. godine, stara arhivalije, fotografije i zbirka bogoslužbenih predmeta od tkanine i metala, koji potiču sa prostora Niške mitropolije.

Dve umetničke slike Đorđa Krstića, jedna umetnička slika iz 1885. godine, reč je o predstavi smrti Kneza Lazara, koja se čuva u Eparhiji niškoj. Zahvaljujući Narodnom muzeju, dobićemo natrag našu sliku portret Kralja Milana, zatim portret Steve Todorovića, iz 1885. - navode iz Eparhije.

Muzej se priprema od 2018. godine, a svi predmeti, koji su izloženi, prošli su adekvatne tretmane i stvoreni su uslovi za bolje čuvanje muzejskih predmeta koje Eparhija niška ima, pojašnjavaju iz crkve.

Ističu da će nakon otvaranja muzej biti na raspolaganju za sve koji budu želeli da vide eksponate.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • TuRb●BOT

    19:36 // 19. 4. 2021.

    Gledao sam Agape gde su gosti bili Rambo Amadeus i vladika Porfirije. Neverovatna emisija. Tadasnji vladika Pofirije je na meni ostavio pozitivan utis

  • bivša

    19:28 // 19. 4. 2021.

    Oprosti im bože što neznaju šta govore.Gde će vam duša?

  • Razbibriga

    17:43 // 19. 4. 2021.

    Vase Preosvestenstvo, ima li nacina, da pojedine svestenike,komercijaliste, ustopujete, vratite na Boziji put?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: