Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 26. 4. 2017.

| Društvo

Pauza od protesta, studenti spremaju dalju borbu “protiv diktature” posle praznika

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Protest u Nišu
Protesti počeli 3. aprila; Foto: Davorin Dinić

Posle dvadesetak šetnji ulicama Niša “protv diktature”, niška omladina je poručila da narednih dana neće biti organizovani protestni skupovi, ali da građani koji žele mogu da izađu na ulice. Kako su kazali u proglasu na Fejsbuku, posle prvomajskih praznika će sa organizacijama i pokretima koji su ih podržali usaglasiti dalje delovanje.

Iako prave pauzu, niški demonstranti kažu da to nije kraj borbe protiv aktuelne političke situacije u Srbiji. Protestima koji u Nišu i drugim većim gradovima Srbije traju od 3. aprila, dan posle predsedničkih izbora na kojima je pobedio aktuelni premijer i kandidat SNS Aleksandar Vučić, iskazali su svoje nezadovoljstvo situacijom u državnim institucijama, medijima i uopšte u svim segmentima društva. Protest Niš "Ovo je zemlja za nas" bila glavna poruka na protestima; Foto: Davorin Dinić

Neće biti najavljivani protesti svakako do posle praznika, još se ne zna kada ce tačno i na koji način biti nastavljeni. Radi se na osmišljavanju plana i povezivanju sa drugim gradovima kao i lokalnim pokretima i organizacijama koji su dali podršku protestima - kazali su demonstranti.

Uprkos tome što neće biti najavljenog i "organizovanog" protesta, dodaju, građani su slobodni da se sami okupe ukoliko i narednih dana žele da budu na ulicama. Najavili su da će se posle praznika oglasiti sa informacijama o tome na koji način nastavljaju borbu “protiv diktature”.

Pratite stranicu na Fejsbuku, pratite medije. Javljamo se posle praznika sa novim idejama i informacija o tome kako se naša priča nastavlja. Još je mnogo posla pred nama. I verujem da niko od nas neće odustati dok ne pobedimo - naveli su u proglasu.

Podsetimo, uglavnom mladi građani Srbije su na protestima prvobitno tražili smenu članova REM-a i RIK-a, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković i uredništva RTS-a, smatrajući da su izbori dobijeni institucionalnim monopolom, medijskim manipulacijama i nepoštovanjem zakona.

Oni su tražili i reviziju biračkog spiska, a kasnije i smenu političkog vrha, promenu socijalne politike, depolitizaciju i decentralizaciju države, povećanje plata i penzija.

Nišlije su tražile i isplatu zarada radnicima društvenih firmi, dnevnice ratnim rezervistima, bolju kontrolu lokalnog budžeta i rada javnih preduzeća. Njima su se prvi pridružili niški stanari (UPSS), borci rata, radnici propalih preduzeća, pojedini profesori Niškog univerziteta i srednjih škola i ostali građani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dm

    18:46 // 26. 4. 2017.

    "dalju borbu “protiv diktature” posle praznika" hahahahahah... kakvi kraljevi.. idi begaj..

  • Српски ген

    15:59 // 26. 4. 2017.

    Шетају радним данима а празнују за празник.. с таквима у будућност?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: