Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:30, 1. 7. 2014.

| Društvo

Pavlovići oživljavaju stari hrast "u inat oluji"

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Stablo-luznjak-hrast.jpg
Pavlovići čine sve da stari hrast vrate u život.

Nakon što je jaka oluja iz dvorišta u Donjoj Trnavi kod Niša iščupala hrast pod zaštitom države visok dvadesetak metara, tri generacije Pavlovića odlučile su da učine sve da ovo stablo spasu.

Deda Žarko je rešio da se usprotivi nevremenu kakvo nije doživeo za 85 godina života i sa sinom i unucima pronađe način da hrastu lužnjaku, koji po njemu i nosi ime "Pavlovićev hrast", produži život. 800x600-Hrast-Donja-Trnava Ovako je igledao hrast koji je oluja iščupala iz korena i preko ograde oborila na ulicu.

Iako su od stručnjaka čuli da je ovo ogromno stablo nemoguće spasiti, unuci Nikola i Nenad tražili su na internetu tekstove o tome šta mogu da učine.

- Pozajmili smo bager, iskopali oko stabla veću rupu, tim istim bagerom uspravili stablo kome su kada je pao morali da iseku granje i dobro ugazili zemlju. Pomagale su i komšije - ispričao je Žarkov unuk Nenad.

Stablo-luznjak Pavlovići se nadaju da će njihova naredna generacija uživati pod olistalim stablom.Kako je saznao na forumima i stručnim sajtovima, treba da prođe oko godinu dana da bi bilo jasno hoće li hrast nastaviti da živi.

Sa strepnjom će svi čekati da stablo, koje je pod naletom vetra urušilo ogradu, kapiju, krov na pomoćnoj zgradi, kosačicu i špediter, opet olista.

Kako je objasnio šumarski inženjer Zoran Stojković iz Zavoda za zaštitu prirode u Nišu, moguće je da drvo, pod određenim uslovima, preživi.

- Verovatno može da ima uspeha u delu stabla koje nije oštećeno. Međutim, postoji još stvari koje treba ispoštovati oko stabla. Otići ćemo na teren da vidimo kako sve izgleda i pomognemo - kaže Stojković.

Tabla na kojoj piše da je hrast lužnjak pod zaštitom države više nije pobodena u zemlju, ali je Pavlovići čuvaju u dvorištu i nadaju se da će uskoro biti vraćena na svoje mesto.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nislika

    13:29 // 1. 7. 2014.

    sad da pomognu!?
    kad ljudi sve zavrsili, eee bas im hvala na pomoci!!!

  • Trigger

    12:00 // 1. 7. 2014.

    Bravo, Pavlovici, neka Vam Bog pomogne a i svima nama da stari hrast prezivi ! Svaka Vam cast na trudu i ziveli 100 godina !

  • Nislija

    11:50 // 1. 7. 2014.

    moze da prezivi samo uz boziju pomoc, i koji je razlog sto je skoro ceo posecen i od njega ostala samo jedna trecina, pozdrav i nadam se najboljem.

    • Nislija2

      14:59 // 1. 7. 2014.

      Postoje dva sasvim opravdana razloga zasto je skroz posecen,ajde razmisli malo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: