Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:09, 14. 7. 2015.

| Društvo

Pčelari iz Surdulice protestuju zbog trovanja pčela

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
pcele-uginule-zbog-pesticida.jpg
Pčele uginule zbog prskanja voćnjaka insekticidima; foto JV

Zbog masovnog trovanja pčela Udruženje pčelara “Matica”iz Surdulice najavilo je protestni skup pčelara pod sloganom “Ne činite zlo sebi, ne trujte pčele” u saradnji sa Regionalnom asocijacijom pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije iz Niša.

Razlog za protestno okupljanje je veliko trovanje pčela koje se desilo u selu Alakince 14. juna kada je stradalo oko 300 košnica, ali i činjenice da se masovna trovanja dešavaju u celoj Srbiji.

I materijalna šteta je ogromna, s obzirom da je kroz razgovor sa veštacima zaključeno da je vrednost jedne košnice oko 500 evra.

Planiramo da održimo protestni skup 17. jula u centru Surdulice gde ćemo se okupiti tačno u podne, odakle će pčelari u povorci krenuti u obilazak okolnih mesta Belo Polje, Alakince, Dugojnica i Suvojnica – najavljuju organizatori.

Prema rečima Ivice Kostića, predsednika Udruženja “Matica”, na skupu će biti upućen apel voćarima da se prema pčelama odnose savesno i humano jer je  korist od pčela koju voćari ostvarju daleko veća od koristi koju ostvaruju pčelari.

Masovno trovanje pčela koje se desilo sredinom juna je nastalo nakon što je susedna parcela na kojoj su posađene maline prskana insekticidima. Smatram da niko nije namerno to uradio, već da je potrebno edukovati poljoprivrednike u tom pravcu i zbog toga se ovaj skup i dešava kako se ne bi ponavljale ovakve situacije – kaže Kostić.

Istovremeno, biće upozoreni i na zakonske odredbe i visoke kazne predviđene Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja.

Pčelari kažu da su nakon trovanja obavestili nadležne republičke inspekcijske organe, veterinarsku, fitosanitarnu i poljoprivrednu inspekciju, a obavešten je i nadležni veterinar koji je bio zadužen za te pčele.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pavo

    23:10 // 15. 7. 2015.

    Zar je dozvoljeno čuvanje pčela u naseljenim mestima? I to čak 300 košnica? Sva pobrojana mesta su naseljena, prigradska mesta, sa ne tako malim brojem stanovnika!

    • pobesneli maksa

      08:20 // 16. 7. 2015.

      Pcele nisu krokodili, lavovi i tigrovi, ako ih ne diras apsolutno su bezopasne i nikad ne napadju prve. U svakom slucaju mnogo su manja opasnost od napustenih pasa i macaka koje prenose mnoge bolesti ukljucujuci i opasnost od besnila pa su ih naseljena mesta puna. Kao sto vec rekoh nedostatak edukacije. Da je ima ne bi bilo ovakvih pitanja.

  • xxx

    16:54 // 15. 7. 2015.

    Zar nisu zakonom zabranjeni insekticidi koji mogu da ubiju pčele? I zar poljoprivrednici nisu u zakonskoj obavezi da obaveste pčelare pre početka prskanja? Dokle će svako da radi šta god mu padne napamet? Velika šteta, nadam se da će se pčelari oporaviti od ove katastrofe.

  • Milos

    04:52 // 15. 7. 2015.

    Broj [cela se smamnjuje, kako ovde tako i u svetu. Bez njih bi mnogo biljke uginule a sa njima i zivotinje. Mislite o tome!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: