Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:44, 4. 1. 2023.

| Društvo

Pečenjevce kod Leskovca - selo gde krompir više nije u modi

Autor:Marko MitićIzvor:Južne vesti
Krompir
Krompir nekada bio zaštitni znak Pečenjevca; foto: Grad Leskovac

Toma Zdravković i krompir prvi su sinonimi za leskovačko selo Pečenjevce, a koliko su značajni za meštane tog sela govori i to što je kafana u centru sela ponela ime slavnog pevača, dok je ove godine održana 18. ”Krompirijada”. Ipak, proizvođača tog povrća u Pečenjevcu je iz godine u godinu sve manje, a ulaze kuća i dvorišta više ne krase prodajna mesta najrazličitijih vrsta krompira.

Na 7 kilometara od Leskovca, na putu ka Nišu nalazi se selo o kome se, nakon emitovanja filma Toma o životu Tome Zdravkovića, jednog od najvećih kafanskih pevača i boema, opet posvetilo mnogo pažnje. Ipak, ono što je obeležilo istoriju sela Pečenjevce jeste i proizvodnja krompira, po kojoj je bilo poznato širom Jugoslavije, ali i šire.

Međutim, iako je i u 2022. godini čuvena ”Krompirijada” postala punoletna. proizvođači ističu da ih je sve manje, te da proizvodnja krompira polako izlazi iz mode.

Nije ovo ni deo sela kakvo je ono bilo pre 20, 30 ili više godina. Nije bilo kuće koja se nije bavila proizvodnjom krompira, jednostavno ovom glavnom ulicom nije moglo da se prođe od džakova. Sada više to nije slučaj, evo proćićete selom i videti ispred koliko kuća u selu ćete videti da prodaju krompir. Poljoprivredna proizvodnja, a pogotovo krompira kao da kod nas u selu više nije u modi - pričaju Pečenjevčani.

Žale se i da je sama proizvodnja sve skuplja, kao i da mladi pre biraju rad u fabrikama, nego da se bave raznovrsnim vrstama krompira.

Vide i oni šta se dešava, svi idu da zarade, a ne kao mi stariji da budemo na gubitku. Priprema zemljišta, setva, đubrivo, pa dok dođete do krajnjeg proizvoda je teška muka. Oni koji žive na selu to znaju, mi nikada nismo imali problema sa prodajom, tokom jeseni kroz naše selo prolazili su samo kamioni puni krompira. Razvozio se po svim zemljama bivše države, ali i šire. Više toga nema, to su bila neka lepša vremena, kada smo od proizvodnje mogli da živimo - sećaju se meštani.

Možda više nisu prvi po proizvodnji, ali malobrojni proizvođači uvereni su u kvalitet krompira koji se rađa na njivama Pečenjevca, pa pozivaju sve one koji trpezu ne mogu da zamisle bez krompira, da dođu u to selo i sami se uvere.

Ova zemlja ovde je takva da krompiru daje neki poseban ukus. To dok ljudi ne probaju ne mogu da znaju. Nama je krompir sastavni deo svih jela, a i do sada nisam čuo da neko ne jede krompir. Pomfrit, pire, pečen u rerni, đuveč, pa onda kao salata ili kao dodatak uz meso. Možda nas nije ostalo mnogo, ali svi koji dođu mogu da dođu i da se uvere u kvalitet krompira iz Pečenjevca - ističu meštani.

Nadaju se i da će se možda nekada u budućnosti opet vratiti stari sjaj Pečenjevca kao prestonice krompira, a ako tako i ne bude, da će ostati bar priče o selu kod Leskovca koje su proslavili kafanska muzika i krompir.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Var tehnolog

    19:26 // 5. 1. 2023.

    Mestani, sto ovde kukate, 10 godina glasate za ove iluzioniste, koji vas pretupaju ! Njima se ne obracate, jer ih bas zabole za vas a, i ne smete ! Tisina i trpi !
    Briga nekog za vas krompir , ima da rines !

  • Gaga

    16:01 // 5. 1. 2023.

    Rentabilnija je konoplja...indijska;krompir i kad'se proizvede,niko ne otkupljuje,pa bacaju u Moravu ili hrane svinje s'njim!A na pijaci120 din.!

  • Stanovi

    18:38 // 4. 1. 2023.

    Od prodaje se kupili stanovi za decu beograd niš, babe i dede ne rade poljoprivredu već mladi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: