Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 18. 7. 2018.

| Društvo

Peglana kobasica od mesa poludivljih konja sa Stare planine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Krda divljih konja često se susreću na Staroj planini
Krda divljih konja često se susreću na Staroj planini; foto: J. Ćosin/arhiva JV

Nakon što se godinama pirotska peglana kobasica proizvodila od kozjeg, ovčijeg i telećeg mesa, odnedavno se ovaj proizvod, po kome je Pirot naširoko poznat, proizvodi od konjskog mesa, a kako kaže proizvođač ovog delikatesa Dalibor Tošić, radi se o mesu poludivljih konja sa Stare planine.

U letnjem periodu na Staroj planini često se mogu videti slobodna krda krupne stoke i konja, ali ne radi se o divljim životinjima, već one imaju svoje vlasnike. Jedan od proizvođača pirotske peglane kobasice Dalibor Tošić kaže da da su te životinje maltene poludivlje zbog vremena provedenog u planini.

To su vlasnički konji, koji zimi borave u štalama, gde se prihranjuju i čuvaju, a kad dođe lepo vreme oni u potragu za majskom travom izađu u planinu. Na slobodi su sve dok ne dođe zima, tako da su bukvalno poludivlji - kaže Tošić.

Na neke pritužbe da ubijaju konje zbog hrane i profita, Tošić odgovara da nisu na mestu, jer se za proizvodnju kobasica koriste grla iz takozvanog "remonta stada".

Koristimo samo grla koja su slabija i koja bi verovatno stradala od vukova u divljini. Kako ne bi došlo do ukrštanja rodnih linija, potrebno je ponekad da se neki pastuvi udalje iz krda. Mi više na to gledamo kao na turističku atrakciju jer se vrši neka prirodna selekcija, a krdo će se vremenom povećati i predstavljaće atrakciju na Staroj planini.

Na ideju da počne sa proizvodnjom peglane kobasice od konjskog mesa, Tošić je došao u razgovoru sa stručnjacima na sajmovima koje često posećuje i gde je dobio veliki broj nagrada za svoj proizvod. Nov proizvod već dobio priznanja Nov proizvod već dobio priznanja; foto: D. Tošić

U razgovoru sa nutricioniškinjom Miletom Raičević oko zdrave ishrane i nekih specijaliteta koji nisu tako česti, saznali smo da doktori trudnicama i deci zbog malokrvnosti preporučuju konjsko meso. Znali smo da postoje divlji konji na Staroj planini i da njihov vlasnik ne zna šta da radi sa pojedinim grlima - kaže Tošić.

On je u ovaj novi posao ušao sa vlasnikom farme na Staroj planini, a kako kaže, kobasica je 100% od konjskog mesa.

Nov proizvod je nedavno po prvi put promovisan i na Novosadskom sajmu, gde je u konkurenciji više od 1.500 suhomesnatih proizvoda, ova nova vrsta peglane kobasice dobila najviša priznanja.


"Zoo planet": U našim krajevima ne postoje divlji konji

Dušan Stojanović iz niškog udruženja za zaštitu životinja Zoo planet kaže da u Srbiji ne postoje divlji konji, već da su konji koje možemo videti kako slobodno krstare planinama, u stvari vlasnički konji.

Zabluda je da postoje divlji konji u našim krajevima. Konje u divljini možemo videti na Suvoj planini, na Staroj planini ili na Vlasinskom jezeru, ali sve su to vlasnički konji, koji su u letnjem periodu na ispaši u planinama - kaže Stojanović.

On dodaje da se ti konji mahom koriste za vuču drva u nepristupačnim predelima, pa im boravak u prirodi služi da ojačaju, da mogu da izdrže velike napore.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • LOMI

    12:24 // 19. 7. 2018.

    "To su vlasnički konji, koji zimi borave u štalama a kad dođe lepo vreme oni u potragu za majskom travom izađu u planinu."
    Smesno, ovo moze da izjavi samo neko ko ne zna skoro nista o konjima.
    Takvo igranje sa konjima je nemoguce iz razloga jer konji vrlo tesko podnose promene. Ili su u divljini ili su u stali. Konji koji duzi period provedu u divljini je teze kasnije "naterati" u stalu.

  • ucitelj

    11:05 // 19. 7. 2018.

    jel uopste postoji drzava da zastiti ove zivotinje, bio sam par puta na rakosu, prepustene su same sebi a sad ih i ubijaju zbog kobasica i jos se time hvale

  • Иван

    16:14 // 18. 7. 2018.

    Prodaje Piroćanac peglanu od zečetine. Pita ga kupac: "Jel sigurno od zeca?" "Jeste!" "Sto posto zečetina?" "Sto posto!", "Samo od zeca? I baš ništa drugo?" "Pa, dobro, stavljamo malo i konjetine." "U kom procentu stavljate konjetinu?" "Jedan konj, jedan zec!" "Pa, jel se tu uopšte oseća zečetina!?" "Pa, ne oseća se, zato je i i ne stavljamo!"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: