Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:55, 20. 10. 2016.

| Društvo

Pelene simbol protesta ispred vranjskog “Geoxa”

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
Sindikat-protest-Geox-foto-I.M..jpg
Mali broj Vranjanaca podržalo protest; foto: I.M.

Aktivisti Udruženih sindikata “Sloga“ održali su danas, uz slab odziv samih Vranjanaca, prvi u nizu protesta “Radnik nije rob“ ispred italijanske fabrike obuće. Proteste zbog prava i položaja zaposlenih najavljuju i ispred “Jure” u Nišu.

Na protestu u Vranju su govorili predsednik Udruženih sindikata “Sloga“ Željko Veselinović, potpredsednik Vladimir Radosavljević, otpuštena radnica “Geoxa“ Gabrijela Krstić, Vladimir Davidović, predstavnik SKOJ-a i drugi.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata “Sloga“ rekao je da je razočaran time što se Vranjanci nisu odazvali pozivu sindikalistima.

U 21. veku u Vranju imamo kompaniju koja se prema radnicima odnosi kao prema robovima i koji se teraju da nose pelene da ne bi išli u toalet. Ta šefica Ticijana koja je terala radnike da nose pelene umesto da idu u toalet, vraćena je u Italiju, čime su priznali njenu grešku – tvrdi Veselinović.

On je najavio da će se na predstojećim izborima kandidovati za predsednika i da će, ukoliko pobedi, sve koje u kompanijama maltretiraju radnike “isterati iz zemlje jer krše njene zakone”. 2 Pelene simbol protesta; foto: I.M.

“Geox“ nije jedini takav primer, još gore je stanje u “Juri“. Zbog toga ćemo i tamo napraviti protest – najavljuje Veselinović.

Sindikalisti su poručili da radnik nije rob i da radnici u Srbiji moraju da se probude i shvate da se, kako su rekli, ne bore za svoja, već njihova prava da mogu da rade i da se prehrane.

Gabrijela Krstić, otpuštena radnica “Geoxa“ je ispričala kako je dobila otkaz nakon izražavanja nezadovoljstva zbog prekovremenog rada.

Niko neće smeti javno da kaže kao ja kako se krše zakoni o radu, kao što sam ja rekla menadžmentu i dobila otkaz – kaže Krstićeva koja je inače diplomirani sociolog i govori dva strana jezika, a u fabrici je lepila đonove na cipelama.

3 Performans vranjskog slikara na protestu; foto: I.M.Poznati vranjski slikar Svetislav Stojanović Kajzer izveo je umetnički performans. On je na improvizovanom štandu čistio cipele, a na tom njegovom pultu stajao je natpis “Za čišćenje cipela plaćam 1.000 dinara. Cipele Geox, popust 50 % - 19.000 dinara, samo danas“.

Na kraju protesta u Vranju Veselinović je pokušao da simbolično predstavnicima “Geoxa“ uruči paket pelena, ali mu obezbeđenje to nije dozvolilo.

Ni ovoga puta se iz menadžmenta fabrike koja, uz subvencije države, zapošljava 200 radnika niko nije oglasio.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • PREPOZNATLJIV NACIN DELOVANJA

    17:21 // 20. 10. 2016.

    -Prvo okupe moralne, postene, vredne pametne i hrabre ljude.
    -Formiraju lokalne odrede od ljudi koji zele da se bore i da ne pokleknu pred ovakvim sistemom.
    -Osude sve ljude koji kreiraju ili precutno podrzavaju ovakav sistem.
    -Udruze se sa svim drugim lokalnim odredima i obrazuju sirok gradjanski front.
    -A onda krecu u nezaustavljiv juris protiv diktature.
    DOLE VLADA
    NAPRED MODERNI REVOLUCIONARI

  • Ovca za šišanje

    16:35 // 20. 10. 2016.

    Свака част на храбрости и свести демонстрантима! Како рече краљ Иби (односи се на већину) нароооде мооој, беее, беее, беее...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: