Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:19, 24. 8. 2022.

| Društvo

Peleta na tržištu još nema - građani zabrinuti, a Zorana Mihajlović najavljuje pomoć proizvođačima

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Pelet
Peleta bi po rečima ministarke trebalo da bude za 7 do 10 dana; foto: T. T.

I dok građani koji se greju na pelet strahuju hoće li im tokom zime domovi biti topli, s obzirom na nestašicu tog ogreva koja traje već mesecima unazad, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavljuje pomoć proizvođačima peleta. Ona kaže da će Vojska zajedno sa Srbijašumama krčiti šumske puteve, da će sirovo drvo stići do proizvođača, te da će u narednih 10 dana doći do stabilizacije u snabdevanju.

Osim nestašice peleta, građani se žale i na cenu, pošto je prošle godine za tonu bilo neophodno izdvojiti između 18.000 i 20.000 dinara, dok je pelet u 2022. godini duplo poskupeo.

Vlada Srbije ograničila je početkom avgusta cenu na 38.000 dinara, zabranila izvoz, ali su potrošači zabrinuti zbog toga što peleta na tržištu trenutno nema, pa porudžbine koje su naručili još u aprilu i maju na njihove adrese još ne stižu. šuma Krčenje šumskih puteva spas za proizvođače, ali i potrošače; foto: M. M.

Kod tri proizvođača peleta sam naručio potrebnu količinu po tadašnjoj ceni, ali porudžbine još nisu stigle. Proizvođačima sada ne odgovara cena od 38.000, a prošle godine im je odgovarala cena. Čuli smo da su mnogi od njih pelet izvozili u Sloveniju, pa sada peleta za nas nema. U zavisnosti od kuće i broja članova, menja se i potrebna količina, ali bez 5, 6 tona, odnosno oko 200.000 dinara ne možete proći zimu - žale se građani.

Dodaju i da, s obzirom na cenu peleta, razmišljaju da se opet vrate grejanju na struju.

Drva su već odavno otišla, poskupela je i struja, ali nama koji smo mali potrošači se to sada najviše isplati. Koštaće nas daleko manje nego pelet - komentariše Leskovčanin.


Ministarka Mihajlović najavljuje da će peleta uskoro biti

Krčenje šumskih puteva kod Medveđe i Knjaževca Vojske i Srbijašuma, po rečima ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, pomoći će u stabilizaciji situacije sa peletom, jer će sirovo drvo biti odmah prosleđeno proizvođačima. zorana mihajlović Ministarka najavila pomoć proizvođačima; foto: Vanja Keser

Oko 110.000 domaćinstava koristi pelet, milion ogrevno drvo i mi smo učinili sve što smo mogli za sve kategorije da dobiju na vreme energent koji koriste. Radimo svakodnevno na tome da stabilizujemo tržište i da domaćinstva imaju dovoljno peleta i ogrevnog drveta i verujem da će u narednih 7 do 10 dana doći do potpune stabilizacije - rekla je Mihajlović.

Ministarka je saopštila i da je inspekcija u 45 lokalnih samouprava izvršila kontrolu 151 subjekta, da je njih 108 (koji proizvode i prodaju pelet) posedovalo svu potrebnu dokumentaciju, dok su kod 37 utvrđene nepravilnosti i protiv njih su podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    23:59 // 27. 8. 2022.

    1kg peleta =38 din , 1 kg kukuruza=35 din. Lepo greje i kukuruz.

  • Bill

    22:20 // 24. 8. 2022.

    A sta bi sa onim: samo vi na more da se kupate, pa ćete se kupate zimi, samo ne znam u hladnoj ili toploj vodi. Kad ce oni da nagrabuse? Pitam za prijatelja ja nisam bio na moru.

    • Tajanstveni Alan

      20:23 // 25. 8. 2022.

      Taj ti nije prijatelj, ne pitaj za njega ! Nije poslusao najveceg Srbina !

  • Milosm

    20:08 // 24. 8. 2022.

    Kako bio 18000 prosle godine, ja sam ga placao 350e najjeftinije, isto ga nije bilo

    • Milivoja

      11:29 // 25. 8. 2022.

      Ja stvarno ne znam gde si ga toliko plaćao kada je prošle godine u maju, kada se i kupuje, bio 170-200€ onaj bolji pelet a imalo je i jeftinijih. Pre 5-6 godina je najskuplji bio oko 170€ a normalni 150-160

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: