Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:23, 28. 3. 2019.

| Društvo

Penzioneri ostali bez Kluba u Gerontološkom, rešenje moguće 2020.

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Gerontološki centar Niš
Penzioneri kažu da njima Klub znači život; foto: JV/S. M.

Klub zbog koga su penzioneri prošle nedelje protestovali ispred Gerontološkog centra u Nišu, a koji je decenijama postojao u okviru ove ustanove, mogao bi da nastavi da radi, ali kao projektna aktivnost. Većnica Tijana Đorđević Ilić kaže da je ove godine kasno za tako nešto, ali da bi već 2020. klub mogao da nastavi da funkcioniše.

Pošto je, kako su rekli penzioneri, osoba koja je bila zadužena za rad kluba a zaposlena je u Gerontološkom prebačena na drugo radno mesto, čime im je obrazloženo zatvaranje Kluba, rešenje bi moglo da bude da se rukovodilac angažuje preko projekta.

Tako bi u sali u Gerontološkom Klub penzionera mogao da nastavi sa priredbama, sportskim, rekreativnim i drugim sadržajima koji najstarijima mnogo znače.

Mora da se nađe pravni osnov za nastavak funkcionisanja Kluba u okviru Gerontološkog. Ova ustanova bi mogla od Grada projektom da traži ono što je potrebno za rad - rekla je većnica Đorđević Ilić.

Većnica dodaje i da je na početku godine bilo isplanirano oko 700.000 dinara za rad Kluba, ali da nije bilo osnova da se ovaj novac koristi za tu uslugu. Ipak, kako su budžeti za 2019. već usvojeni, dodaje da je sada kasno da Gerontološki projektno finansira zaposlenog koji bi bio zadužen za Klub, ali da bi sledeće godine to bilo izvodljivo. Protest penzionera Smatraju da postojanje Kluba u Gerontološkom centru zavisi od volje rukovodstva; Foto: Screenshot

Međutim, predsednica Kluba penzionera Mirjana Mišić kaže da su već ranije dobijali najave od direktora Gerontološkog Milana Stevanovića da bi mogli projektno da funkcionišu 2020. godine. Ipak, dodaje, na narednim sastancima nije bilo reči o tome, te kaže da ne veruje da bi ovo moglo i da se ostvari.

Direktor je rekao kad je bio u Ministarstvu da je podneo projekat za sledeću godinu. Ali kad sam ga kasnije na sastanku pitala da mi objasni da li to i dalje važi, on je hladno prešao preko toga i nije odgovorio uopšte. A u februaru je rekao da se strpimo 10 meseci, te da će iduće godine biti sve regularno. To je pitanje, ne verujem mu pošto menja - jednom kaže jedno, drugi put drugo - rekla je Mišićeva.

Zvanično obrazloženje zbog čega je Klub ugašen novinarka još nije dobila od direktora ove ustanove, a pitanja su mejlom poslata Milanu Stevanoviću u ponedeljak.

Podsetimo, penzioneri su protestovali ispred Gerontološkog tražeći da Klub nastavi da radi u sali Gerontološkog, kao i odluku po kome je ukinut. Kažu da imaju oko 200 članova i da su među njima i korisnici Gerontološkog centra, te da bi najbolje bilo da nastave da funkcionišu u okviru te ustanove.


Zbog zatvaranja Kluba reagovao i Forum penzionera demokratske stranke

Forum penzionera DS-a saopštio je da podržava članove Kluba penzionera u borbi da održe Klub u Gerontološkom, ističući da njihove aktivnosti pozitivno utiču na zdravlje i psihičko stanje starijih. Dodaju i da je ukidanjem kluba rukovodstvo pokazalo nezainteresovanost za njihove potrebe.

Forum penzionera DS-a u Nišu osuđuje sramno ponašanje rukovodstva grada i direktora Gerontološkog centra, koji je po nečijem nalogu ugasio dva radna mesta i uskratio penzionerima mogućnost da se u prostorijama kluba kroz dobru organizaciju druže i provode slobodno vreme – saopštili su.

U saopštenju su naveli i da je smanjenje penzija 2014. godine bilo neustavno, te da se po ukidanju zakona kojim je to učinjeno ne govori o tome kako će taj dug penzionerima vratiti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Informisana

    12:44 // 29. 3. 2019.

    Ista ta vecnica Tijana zajedno sa direktorom doma obecavala je da ce taj klub uci u budzet za 2019,to su bile samo obmane i lazi,gradonacelnik nije bio obavesten.Kada smo mu se obratili za pomoc odmah je odobrio sredstva da klub nastavi sa radom.Ocigledno je da je postovana vecnica licno resila da to ugase.Projekte nek radi za sebe a klub neka radi i dalje kao i do sad.

  • Jovan Ristic

    12:20 // 29. 3. 2019.

    Zbog ovog problema zena je ostala bez posla iako je na tom mestu radila 30 god.Zasto bi se neko drugi zaposljavao, jedino ako se ispunjava princip stranackog zaposlenja,sto i ne bi bilo cudno i onako u istom tom domu pocev od direktora sve tako godinama funkcionise,samo stranacki ne vodeci racuna o struci.

  • Petronije

    09:41 // 29. 3. 2019.

    Blago je reći bahatost. I Centra i grada Niša. Doduše, kada zvaničnici izjavljuju, da penzionerima ne treba mnogo /u kontekstu povećanja penzija/, onda i nije iznenađenje. No, iznenađuje objašnjenje - "Niste u projektu" A,zašto nisu, pitam!? Zatim, "strpite se"!? Kakvog li cinizma. Dalje, zar ne možete da jednog od zaposlenih, od stotine viška, recimo iz Toplane, privremeno postavite?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: