Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:20, 22. 12. 2022.

| Društvo

Perišić: Najduže se u Nišu čeka na operaciju kolena, sledeće godine rekonstrukcija Kardiologije

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar
U starom delu UKC Niš više klinika čeka rekonstrukciju; foto: Vanja Keser

Rekonstrukcija je neophodna u više klinika u starom delu niškog Univerzitetskog kliničkog centra, ali je sledeće godine jedino izvesno da će biti radova na Infektivnoj klinici i Kardiologiji, najavio je direktor Zoran Perišić. Pojasnio je i da su zbog borbe sa kovidom bili ugroženi pacijenti koji nisu mogli da leče svoje osnovne bolesti, pa sad to dolazi "na naplatu", a najviše se čeka na operaciju kolena, dok za druge procedure tvrdi da nema zastoja niti primedbi pacijenata.

Direktor Perišić je već rekao da celo niško porodilište treba renovirati, ali da će za to tek tražiti novac od Ministarstva zdravlja, pa je početak radova neizvestan. Rekonstrukcija je neophodna i na drugim klinikama, a jedna od njih je i Klinika za pedijatriju, kako je rekla rukovodilac Jelena Vojinovič.

Zahvaljujući profesoru Perišiću i razumevanju mi očekujemo da ćemo i mi uspeti da uđemo u plan rekonstrukcije u smislu da se obnove sanitarni čvorovi, podovi, u toku naredne godine. Zahvaljujemo se na podršci za unapređenje dijagnostike za decu i to očekujemo u narednoj godini - pojasnila je.

Pozvala je donatore nakon današnje dodele paketića deci, da pomognu ovoj Klinici uvek, ne samo kada su novogodišnji i božićni praznici, jer im mnogo toga nedostaje. Nije precizirala šta konkretno, a to nije rekao ni Perišić, osim da im treba mnogo toga i da rade na tome.

Jelena i ja smo se zaista pokrenuli, pogotovo sada kada znamo da ćemo dobiti i skener i magnet koji će se koristiti samo za decu. Uradićemo sve ono da taj deo dečijeg lečenja bude u UKC Niš što bolje sagledan, što brže i što kvalitetnije izvođen - naveo je Perišić.

Jedino što je za sada izvesno da će sledeće godine biti obnovljeno u UKC Niš je Klinika za infektivne bolesti, gde radovi počinju 15. januara, najavio je Perišić, a u planu za 2023. je i Kardiologija.

Renoviraće se kompletne unutrašnje instalacije Klinike za kardiologiju, to je najstarija zgrada ovde u krugu, izgrađena 1910. godine, obezbeđena su sredstva i za jedno i za drugo - dodao je.


"Najveće liste čekanja na Ortopediji, za druge procedure nema primedbi pacijenata"

Perišić je tokom rekapitulacije ove godine rekao da je prilično, ali ne i apsolutno, zadovoljan onim što je urađeno u UKC-u. Pojasnio je da su na neki način priču sa kovidom doveli do kraja, ali da sada dolaze na naplatu drugi pacijenti.

Uspešno smo i još uvek uspešno radimo u Kruševcu, skoro dve godine, završavamo, zatvaramo jedan krug pakla, rekao bih, sa koronom, jer koliko god da nam je korona odnela života, materijala, resursa, ljudi, mnogo više ljudi je bilo ugroženo time što zbog korone nisu mogli da leče svoje osnovne bolesti, a sad je to došlo na naplatu - naveo je Perišić.

Kada je reč o listama čekanja, Perišić kaže da je najveća u UKC Niš na Ortopediji, gde se do godinu dana čeka na operaciju kolena.

Ali kao što znate za Ortopediju smo odredili i treću salu koja se uključuje, koja radi. Na taj način smo došli do toga da je lista čekanja do godinu dana za operacije kolena, najmanja u Srbiji. Za ostale procedure gde se rade te liste su puno manje i zaista nemamo primedbe pacijenata na čekanje na dijagnostičke ili terapijske procedure - tvrdi Perišić.

Takođe je rekao i da je tokom ove godine 99% vremena bilo svega na svim klinikama, što smatra da je važno, jer bolesnom čoveku ne možete da objašnjavate da nekog leka nema ili da neka procedura ne može da se izvede.

Aparati su bili ispravni, lekove smo uredno nabavljali, budžet Kliničkog centra je nastavio da raste, tako da sada naš budžet iznosi negde gotovo 14 milijardi dinara. To znači da smo u situaciji da obezbedimo sve što je potrebno za sve one kojima je potrebna pomoć zaposlenih u UKC Niš - zaključio je.

Podsetimo, da bi smanjili liste čekanja na Klinici za kardiohirurgiju zaposleni žele da rade i vikendom bez naknade, ali ministarka Danica Grujičić, čije odobrenje čekaju, kaže da njihov zahtev nije dobila, ali da svakako nije za to da rade besplatno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Gaga

    15:17 // 24. 12. 2022.

    Sto mora operacija?Tu su stake i"tojage"!

  • Goran Niš

    18:05 // 23. 12. 2022.

    Najduže se u Nišu čeka...Vojna bolnica Niš je imala sjajan par ortopeda koji su radili (mahnito) vredno rekonstrukciju kolena i kuka. Filijala RFZZO Niš je imala ugovor sa VB. Liste čekanja su smanjene. Onda su, pod čudnim optužbama, pre 5 godina uhapšeni. Udaljeni su sa dužnosti, tj više nisu mogli da rade ortopediju. Sudski postupak još traje. Jedan je napustio Srbiju, drugi radi za pola plate.

  • djole1

    10:23 // 23. 12. 2022.

    Za sve se ceka mesecima,sramota i tuga.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: