Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:37, 20. 10. 2021.

| Društvo

Perišić: Neizvodljivo da bolnica u Knez selu postane kovid bolnica

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Knez Selo
Na sednici Skupštine i o bolnici u Knez Selu; foto: A. K.

O inicijativi odbornika grupe "Niš, moj grad" Miodraga Stankovića da se nekadašnja Klinika za plućne bolesti u Knez Selu opremi i postane kovid bolnica bilo je reči na današnjem zasedanju niškog parlamenta, a da ta bolnice neće biti namenjena za pacijente obolele od korone istakao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra NIš Zoran Perišić i kao razlog naveo to što ne postoje tehnički uslovi za opremanje takvog objekta za potrebe lečenja od kovida.

Još sredinom prošle godine ministar zdravlja Zlatibor Lončar je najavio da bi bolnica u Knez Selu, uz mala ulaganja, mogla da bude adaptirana u kovid sistem, ali se od toga odustalo, pa je najavljena prodaja te bolnice. Opet se to pomenulo kao tema, kada je odbornik Stanković nedavno podneo inicijativu da se opet razmotri ova opcija.

On je zamerio na današnjoj sednici što se nekoliko njegovih inicijativa, među kojima je i Knez Selo, nisu tačke dnevnog reda. Na to je predsednik Skupštine Boban Džunić kao razlog naveo upravo što su to - inicijative.

Ipak, za govornicu je stao direktor Univerzitetskog kliničkog centra Zoran Perišić i objasnio zašto je ta inicijativa neizvodljiva.

Pokušavajući da sagledamo moguće potencijale u odnosu na objekte koji postoje, odmah na početku mandata sam obišao bolnicu u Knez Selu, bukvalno u svaku sobu i tek tako kad uradite možete da imate informacije u kakvom je stanju objekat, zašto je neupotrebljiv - rekao je Perišić.

Dodao je da odbornik Stanković verovatno ne bi podneo inicijativu da je znao da taj objekat nikad nije imao kanalizaciju, kao i da ima dve septičke jame koje su se urušile, pa je bolnica više puta, kaže, prijavljivana zbog izlivanja fekalne kanalizacije prema selu.

Naveo je da je bolnica bez infrastrukture, da Intenzivna nega ne može da primi više od 10 pacijenata i da ne posotoji ono što je najvažnije za kovid bolnicu - centralni gas.

U uslovima postojanja bolesti koja zahteva veliku količinu opreme unutar svake od prostorija ne da je Knez Selo neuslovno, nego je to nemoguća misija tamo renovirati uopšte. Nije poenta čak u tome koliko bi novca trebalo uložiti, tehnički uslovi za opremanje takvog objetka za potrebe lečenje kovida su nepostojeći - naveo je.

Zaključio je da taj objekat nema nikakvu perspektivu kada je reč o njegovoj zdravstvenoj nameni, ali je i naveo da ostaju određene aktivnosti da Niš dobije sopstvenu kovid bolnicu, kako bi se rasteretio Klinički centar.

Podsetimo, nakon najave ministra o prodaji bolnice, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rekla je da je Grad spreman da razmeni imovinu sa državom, preuzme ovu bolnicu i tamo smesti Zavod za gerijatriju, kao i palijativnu službu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    20:41 // 23. 10. 2021.

    Već mesecim gradom kruži javna tajna da KRALJEVSKA BOLNICA u Knez selu ide u privatne ruke, da neko je već nešto rekao o tome biće starački dom.
    Ja se pitam? Posto već imamo državni starački dom u gradu, zašto nije mogo da se preuredi deo starog kliničkog centra za tako nešto ???
    A da bolnica za plućne bolesti ostane tamo u fabrici kiseonika.
    Sve će da se uništi zarad pustog interes pojedinaca

  • Мина

    16:20 // 21. 10. 2021.

    Само онај, ко није боравио и лечио се у Кнез Селу,може да прича небулозе о реновирњу и коришћењу тог болничког комплекса.То је руина без ваљане инфрсруктуре и основних услова да буде болница, па још Ковид.Више се исплати срушити и зидати ново у прелепом амбијенту и зеленилу,што тренутно једино ту вреди.

  • milos

    14:42 // 21. 10. 2021.

    pa bas tamo i treba da bude kovid,jel je to gore bilo za plucne bolesti mesto,nego lapaju se pare na druga mesta,a nece tu da uloze decenijama ni din!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: