Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:21, 19. 5. 2016.

| Društvo

Perišić: “Parking servis” ima pravnike, a troši pare na advokate

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-800x600-Parking-servis
Licitiranje brojkama; Ilustracija, foto: JV

Dok gradonačelnik Niša Zoran Perišić tvrdi da je “Parking servis” pored 12 pravnika u firmi angažovao još 8 advokata, iz ovog preduzeća kažu da im nije poznat izvor informacija kojima Perišić raspolaže, ali da se radi o netačnim podacima.

Perišić je tokom jučerašnje sednice Gradskog veća pozvao novinare da ispitaju zašto “Parking servis” angažuje dodatne pravne zastupnike pored onih koji već rade u pravnoj službi.

"Parking servis" ima osam advokata sa kojima ima ugovore i koji mesečno dobijaju paušal od 40.000 dinara i dodatni novac od presuda, a preduzeće već ima 12 zaposlenih pravnika u firmi - naveo je Perišić.

Iz ovog preduzeća, međutim, kažu da podaci koje je Perišić izneo nisu tačni i da su u “Parking servisu” zaposlena četiri diplomirana pravnika od kojih je, kako kažu, jedan preuzet iz “Gorice”. 

U preduzeću je angažovan samo jedan advokat za poslove pružanja pravnih saveta i pravne pomoći za 40.000 dinara mesečno. Ostalih 10 advokata angažovano je na vođenju postupaka za koje im preduzeće ne duguje nikakvu nadoknadu, već sve svoje troškove mogu da naplate isključivo na teret dužnika u slučaju uspeha u sporu, dok u slučaju neuspeha sami snose troškove postupka - kaže direktor “Parking servisa” Marko Janković.

Na pitanje zašto su angažovani dodatni advokati pored postojećih pravnika u preduzeću, Janković kaže da je to zbog velikog broja predmeta, ali i zbog “pravne sigurnosti i stručnosti koja je potrebna za vođenje predmeta pred izvršiteljima i sudovima”.

800x600-Marko-Jankovic-direktor-Parking-servisa Direktor "Parking-servisa" Marko Janković; foto: JV arhivaPrema njegovim rečima, pred sudovima preduzeće mogu da zastupaju samo pravnici sa položenim pravosudnim ispitom. Pošto, tvrdi Janković, imaju samo jednog takvog pravnika koji već rukovodi pravnom službom, "on ne bi mogao da isprati sve postupke zbog velikog obima posla" koji, kaže on, ne uključuje samo zastupanja na sudu, već i mnogo drugih aktivnosti. 

Poslovi utuženja predstavljaju samo jedan deo pravnih poslova, u koje spadaju i kadrovski poslovi, poslovi obrade i odgovora na reklamacije korisnika, kao i izrade pojedinačnih i opštih akata, poslovi javnih nabavki i mnogi drugi - objašnjava Janković.

On dodaje i da su ovi advokati angažovani bez javnog konkursa jer prema “Članu 7. tačka 14 Zakona o javnim nabavkama, za advokaske usluge ne postoji obaveza sprovođenja postupka javne nabavke”.

Novinari su se nakon ovih odgovora obratili “Parking servisu” sa zvaničnim Zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja u kome su tražili sve ugovore sklopljene sa ovim advokatima, kao i njihove platne listiće, ukoliko postoje. Zakonski rok za odgovor je 15 dana. 

Inače, gradonačelnik je ranije Jankovića predstavljao kao jednog od uspešnijih direktora u Nišu, a krajem 2013. godine ga je nazvao "uspešnim direktorom koji je u poslednja tri meseca primao platu od 1 dinar”, što se kasnije ispostavilo kao netačno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • AntiPA

    20:13 // 20. 5. 2016.

    Nis je imao zaposlenog odlicnog lekara u Klinickom centru, pa ga je zaposlio kao uzasno loseg gradonacelnika. Ovamo makar advokati rade svoj posao i ne brukaju svoj grad.

  • Radoslav

    16:24 // 20. 5. 2016.

    Kada bi svako JKP u gradu, i srbiji, vodio neko ko nije politicki opredeljen, ali da ga vodi kao sto bi vodio svoju firmu za 6 meseci sva javna preduzeca izasla bi iz dugova, plate bi porasle za 100%, gradjani bi bili zadovoljni, radnici bi bili zadovoljni, grad bi bio zadovoljan.

    • Ivan Milovanovic

      11:08 // 21. 5. 2016.

      Da, ali bi usluge sigurno poskupele bar za 20%. A ionako niko ne dolazi u JKP da bi g acasno i posteno vodio nego da se ogrebe, zaradi, prosperira, a vodjenje firme, poslovanje i rezultati su u petom planu..

  • Radoslav

    16:20 // 20. 5. 2016.

    Perisicu, zasto malo ne zadjes i u Vodovod Naissus, da vidis tamo koliko ima pravnika, a koliko se para odvaja na advokatske usluge.
    Nego neces, jer je Deki tvoj pulen.
    Umesto sto je otpustio onoliko radnika, moga je da otpusti svoje SNS neradnike.

    Nisu problem javna preduzeca i njihovo poslovanje. Problem je rukovodstvo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: