Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 25. 4. 2023.

| Društvo

Perišić o zabrani u niškom Porodilištu: Bilo korone među bebama, moguće je da su im prenele majke zbog telefona

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
gak
Novo objašnjenje o zabrani telefona u Porodilištu; foto: JV/V. Milić

Burne reakcije javnosti i porodilja izazvala je vest da su odnedavno u niškom Porodilištu i u sobama za pripremu zabranjeni mobilni telefoni, a novo objašnjenje za ovu zabranu dao je v. d. direktora UKC Niš Zoran Perišić - da je razlog to što je bilo kratkotrajne infekcije kovidom među novorođenčadima, a da je epidemiološka analiza pokazala da je verovatan put prenosa virusa bio preko majki koje su međusobno razmenjivale telefone. Zbog oprečnih informacija i razloga koje su navodili za ovu zabranu, Južne vesti su zahtevom od nadležnih tražili objašnjenje.

Da su mobilni telefoni zabranjeni i u sobama za pripremu u niškom GAK-u, u kojima neke porodilje provode sate, javnost je saznala pre desetak dana, a kao razlog je tada navedeno to što je bilo žena koje umesto da učestvuju u svom porođaju žele da ga snimaju. Porodiliste-foto-Aleksandar-Kostic Objašnjenja oprečna, Južne vesti uputile zvaničan zahtev nadležnima; foto: Aleksandar Kostić

Kako je to moguće, kada su telefoni i do sada bili zabranjeni u porođajnoj sali, nije poznato, pa su mnoge porodilje zato burno reagovale na ovu zabranu, smatrajući da time nadležni žele da prikriju situaciju u niškom Porodilištu, gde sve više žena svedoči o akušerskom nasilju.

Bilo je i onih koje pozdravljaju ovu zabranu, ali samo ako ista važi i za medicinsko osoblje.

perišić Perišić dao novo objašnjenje za zabranu - da je bilo korone među bebama, koje su im verovatno prenele majke koje su razmenjivale telefone; ilustracija; foto: UKC Niš Novo objašnjenje ove odluke dao je pre nekoliko dana v. d. direktora UKC Niš Zoran Perišić u emisiji Između redova - da je pre otprilike 5 nedelja bilo kratkotrajne infekcije kovidom među novorođenčadima, a da je najverovatniji put prenosa bio baš preko mobilnih telefona.

Kada smo uradili epidemiološku analizu videli smo da je nastala preko majki koje su se neposredno pre toga porodile i da je jedan od mogućih puteva prenošenja, pošto su razmenjivale međusobno i telefone, nemaju sve telefone ili isprazni se baterija i tako dalje, da je to vrlo verovatan put. I onda sam tražio od epidemioloških službi Kliničkog centra analizu šta se desilo, mislim neke stvari ja znam, ali znate kako, ja ipak to znam kao običan čovek ili kao doktor neke druge specijalnosti, na mobilnom telefonu imate 10 do 12 puta više bakterija nego na dasci u toaletu - pojasnio je Perišić u emisiji.

Ponovo je objasnio da su telefoni zabranjeni u Porodilištu, ali isključivo u delu dok žene čekaju na porođaj, a da ih nakon porođaja odmah dobijaju, što znači da mogu da ih koriste u sobama gde dočekuju svoje bebe i sa njima provode dane do povratka kući.

Osim mobilnih telefona, žene više ne mogu da ponesu ni lične stvari u sobu za pripremu, što je do sada bila praksa.

Tu su rađene neke stvari, ja ne bežim od toga da su neke stvari rađene pogrešno. Unose se koferi unutra. Ja kažem ljudi, koferi gde vam stoje, meni koferi stoje u podrumu ili na tavanu i vi unosite te kofere u porodilište. Ne, nego će sestra biti zadužena za kofer, za njene stvari, za mobilni telefon, one sekunde kad izađe iz porodilišta daćete joj sve, telefon i sve njene stvari u ruke. Znači to je jedini razlog. I mi smo epidemiju zaustavili - naveo je Perišić.

Perišić smatra da ova zabrana ne znači ničije ugrožavanje komfora, već da je tako odlučeno kako bi se zaštitile porodilje, koje čim izađu iz porodilišta dobijaju "iste sekunde" svoje lične stvari, pa i mobilne telefone.

Sa druge strane, često se porodiljama traže da donesu medicinsku ili higijensku opremu koju bi Porodilište trebalo da ima, poželjno je i donošenje medicinske dokumentacije, a neke porodilje imaju redovne terapije, a to se nalazi među ličnim stvarima.

Na osnovu ovog objašnjenja nije jasno kako su žene mogle da prenesu kovid bebama zbog korišćenja mobilnih telefona u sobama za pripremu.

Zbog dva različita objašnjenja nadležnih o ovoj zabrani, ali i zato što nije jasno po kom osnovu je doneta ovakva odluka i da li postoje sankcije za žene koje je prekrše - Južne vesti su uputile zvaničan Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u kome traže objašnjenje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Porodilja

    11:45 // 3. 5. 2023.

    A što sestra na odeljenju gleda tursku seriju u sobi u toku radnog vremena? Umesto da pomogne porodiljama, uputi ih oko dojenja ona žena digla noge i gleda tv. To sam trebala da slikam!

  • Sve je laz

    09:30 // 26. 4. 2023.

    U kc Nis se samo zatrpavaju afere.Dosta uspesno to rade i prolazi kod jednog broja ljudi.Mada se sve ogolilo.Muka je vise ljudima da slusaju lazi.

  • Tosic

    09:26 // 26. 4. 2023.

    Zacaran krug,iz lazi u laz pa opet sve u krug.Dani idu zivot nam prolazi dok pojedinci koriste nasu trpeljivost.Vise su prekardasili.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: