Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:35, 2. 11. 2023.

| Društvo

Perišić protiv naloga Inspekcije - sporna klinika u niškom Kliničkom

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš KOSTA
Inspekcija ukazuje na nezakonitost, Perišić se ne slaže; Foto: Aleksandar Kostić

Klinika za endokrinu hirurgiju UKC Niš nema dovoljno lekara specijalista da bi po zakonu uopšte bila posebna klinika, utvrdila je Zdravstvena inspekcija, a naložili su direktoru i Upravnom odboru da njihov rad organizuju u okviru Opšte hirurgije, kao što je i trebalo da učine još 2017. godine kada je otvorena nova zgrada Kliničkog centra. Međutim, dok inspekcija upozorava na kršenje zakona i daje im rok da to isprave, v. d. direktora Zoran Perišić kaže da se ne slaže sa tim, da neće izvršiti nalog i da će se žaliti.

novi klinicki centar Klinika je od 2017. godine u novoj zgradi; foto: JV Inicijativu za vanredni inspekcijski nadzor Ministarstvu zdravlja podneo je u septembru doktor Marko Lens, istaknuti stručnjak koji živi i radi u Engleskoj, a specijalista je plastične i rekonstruktivne hirurgije.

U svom zahtevu tvrdi da Klinika za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke u Nišu ne ispunjava zakonom propisane uslove za osnivanje klinika u hirurškoj oblasti, pozivajući se na Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti, koji predviđa na koji način se formira klinika, u ovom slučaju iz hirurške oblasti.

Osam doktora medicine specijaliste iz odgovarajuće grane medicine i 20 medicinskih sestara - tehničara sa višom odnosno srednjom školskom spremom, dva doktora medicine specijaliste anesteziologije sa reanimatologijom i četiri zdravstvena radnika sa višom odnosno srednjom školskom spremom - piše u Pravilniku.

kovid bolnica Klinika je smeštena u novoj zgradi, ali samostalno ne bi smela da postoji; ilustracija; foto: Klinički centar Niš Da to zapravo znači da Klinika za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke u UKC Niš samostalno ne sme da postoji, utvrdila je i Zdravstvena inspekcija tokom vanrednog nadzora koji je trajao nekoliko dana.

Njihovo rešenje doktor Marko Lens dostavio je novinarima Južnih vesti.

Tom prilikom utvrđeno je da Klinika za endokrinu hirurgiju ne ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti organizacione jedinice zdravstvene ustanove, u pogledu kadra za klinički centar, odnosno da nema dovoljan broj doktora medicine specijalista odgovarajuće grane medicine koji su predviđeni kao uslov za osnivanje i obavljanje delatnosti klinike u hirurškoj oblasti - utvrdila je inspekcija.

Nalog inspekcije; foto: JV Utvrdili nezakonitost i traže zatvaranje Klinike za endokrinu hirurgiju i promenu Statuta; foto: JV Kadrovsku strukturu zaposlenih na ovoj klinici čini 7 doktora medicine koji su zaposleni na neodređeno vreme, ali je samo njih troje sa užom specijalizacijom iz onkologije i endokrine hirurgije. Dvoje ima specijalizaciju opšte hirurgije, a još dvoje njih su doktori medicine, jedan bez, a drugi na specijalizaciji, uz još jednog koji je zaposlen na određeno vreme zbog povećanog obima posla.

To praktično znači da od potrebnih 8 specijalista odgovarajuće grane medicine, kako zakon nalaže, na ovoj klinici radi njih troje, a uslov je i 20 medicinskih sestara i tehničara, za koje je inspekcija utvrdila da jesu zaposleni.


Inspekcija traži zatvaranje klinike

Nakon što su otkrili nezakonitost u poslovanju, kako navode u rešenju, na to su i ukazali v. d. direktora UKC Niš Zoranu Perišiću i Upravi, opomenuli ih i naložili da do 11. decembra ove godine praktično zatvore Kliniku za endokrinu hirurgiju i pripoje je Opštoj hirurgiji.

Da obavljanje zdravstvene delatnosti iz oblasti endokrine hirurgije organizuje u okviru organizacione jedinice Klinike za opštu hirurgiju, koju treba organizovati u skladu sa Rešenjem Ministarstva zdravlja RS, Odseka za zdravstvenu inspekciju Niš br. 920-530-072-855/2017-09 od 8.12.2017. godine i potrebnim kadrovskim kapacitetima.

Izmeni Status UKC Niš broj 37042/7a od 29.12.2021. godine u delu obavljanja zdravstvene delatnosti iz oblasti endokrine hirurgije i isti uskladi sa zakonom i Rešenjem Ministarstva zdravlja RS, Odseka za zdravstvenu inspekciju Niš br. 920-530-072-855/2017-09 od 8.12.2017. godine.

Međutim, u zapisniku koji detaljno opisuje ovaj vanredni nadzor, Perišić je na kraju napisao da potvrđuje njegov prijem, ali da nalog neće izvršiti.

Perišić zapisnik; foto: JV Perišić se ne slaže; foto: JV

Novinari Južnih vesti su od Uprave tražili komentar na to što je inspekcija utvrdila nezakonitost u radu, pojašnjenje kako je uopšte došlo do toga da Klinika za endokrinu hirurgiju bude osnovana i već nekoliko godina radi mimo zakona, kao i zbog čega je Perišić na kraju naveo da neće izvršiti dat nalog.

Ceo ovaj postupak je sproveden tokom 2017. i 2018. godine i ispoštovane su sve zakonske procedure i normativi, uz pozitivno mišljenje svih nadležnih institucija. Mišljenje Uprave UKC Niš se razlikuje od mišljenja zdravstvene inspekcije i naravno da nećemo izvršiti nalog, dok ne iskoristimo naše pravo na žalbu. Žalba odlaže izvršenje bilo koje mere - odgovor je Uprave UKC Niš.

Protiv rešenja Inspekcije jeste dozvoljena žalba i to ministru zdravlja, koju će Uprava, kako su i naveli, iskoristiti, a novinari će pratiti dalji tok.

Doktor Marko Lens po čijoj inicijativi je Inspekcija i postupala, očekuje da će nadležni reagovati na to što Perišić odbija da sprovede nalog.


Istorijat (ne)zakonitosti

Ono na šta se Uprava poziva u odgovoru, da je postupak formiranja klinike sproveden tokom 2017. godine, u svom nadzoru konstatovala je i Zdravstvena inspekcija, ali uz objašnjenje da to ne znači da je sve sprovedeno po zakonu i pozvala ih ponovo da rad usklade sa procedurama.

Utvrdili su da je početkom decembra 2017. godine, kada je završena izgradnja nove zgrade UKC Niš, Klinika za opštu hirurgiju preseljena u taj objekat na prvom spratu i da će je činiti Odeljenje opšte hirurgije (endokrina+digestivna+grudna) i tada je bolnički kapacitet uvećan za 120 postelja zbog novoformiranih organizacionih jedinica i klinika. To je utvrđeno po tada važećem Statutu iz 2006. godine.

Rešenje inspekcije; foto: JV Kažu da ono što su utvrdili nije u skladu sa zakonom i njihovim rešenjem iz 2017. godine; foto: JV Međutim, konstatuju da je pre toga, krajem novembra 2017. godine, promenjen Statut i da se kao posebna organizaciona jedinica predviđa Klinika za endokrinu hirurgiju i hirurgiju dojke, a pišu da je Vlada dala saglasnost na to. Potom je Statut ponovo menjan krajem 2021. godine, navodi dalje Inspekcija, gde je takođe ova Klinika predviđena kao posebna organizaciona jedinica, a početkom 2022. godine dobili su saglasnost ministra zdravlja.

Novinari očekuju pojašnjenje Ministarstva zdravlja tim povodom - kako je Klinika osnovana mimo zakona, a praktično uz njihovo odobrenje.

Utvrđeno činjenično stanje nije usaglašeno sa Rešenjem Ministarstva zdravlja RS, Odseka za zdravstvenu inspekciju Niš br. 920-530-072-855/2017-09 od 08.12.2017. godine utvrđeno da su ispunjeni zakonom propisani uslovi za rad određenih organizacionih jedinica Kliničkog centra Niš pri čijem donošenju nisu bili utvrđivani uslovi za obavljanje zdravstvene delatnosti iz oblasti endokrine hirurgije u posebnoj organizacionoj jedinici zdravstvene ustanove, već je utvrđeno da se zdravstvena delatnost iz oblasti endokrine hirurgije obavlja u okviru Klinike za opštu hirurgiju što je dokumentovano u Zapisniku zdravstvenog inspektora Odseka za zdravstvenu inspekciju Niš br. 920-530-072- 855/2017-09/4 od 06.12.2017. godine - zaključuje Inspekcija.

Doktor Marko Lens za Južne vesti ističe i da je tražio žalbu UKC Niš na koju se pozivaju, ukoliko su je podneli, jer je rok već istekao, kao i odgovor ministra zdravlja, ali kaže da mu do danas ništa od toga nije dostavljeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Građani Niša

    12:24 // 3. 11. 2023.

    PORUKA MINISTASTVU ZDRAVLJA I MINISTARKI: Lepo... ajde sada, konačno da dođeš u niški klinički centar (stara hirurgija) i da tu provedeš PET SATI stojeći na jednoj nozi u hodniku širine 2,5 m x 60m, koji je bez prozora, stolica i ventilacije KAO I VEĆINA PACIJENATA OVE TREĆINE ZEMLJE STBIJE. U dotičnom hodniku-ZARAZAONICI, su smeštene sve prijemne ambulante i čak i neke operacione sale... MINIS

  • Inspekcija je za sirotinju ne i za dinasticke porodice

    23:23 // 2. 11. 2023.

    Inspekcija se vazi samo za sirotinju ali ne i za dinastije koje haraju medicinskim fakultetom i KC Nis decenijama…jel nije to ona klinika gde je otac predao direktorsko mesto sinu kome je mama dekan fakulteta a da ovaj ima samo nekoliko meseci radnog staza? Te dinastije unistile su zdravstvo u Nisu i oterale najbolje mlade doktore u Nemacku kako bi oni radili sta hoce!

    • Nezainteresovan ... za komentare

      18:58 // 3. 11. 2023.

      @Inspekcija je za sirotinju ne i za dinasticke porodice :Nekada se znalo "ko kosi ko vodu nosi"! I stvarala se tradicija ... što je i normalno! "Stomaci su nam isti"... bilo je u maršala Tita junačkoga sina... A be, nije tako!Sad li će doktori, lekari iz lekarskih porodica da čuvaju stoku i da čekaju parizer??? To možete vi-mnogi neznani da radite na livadama i njivama!
      Nestade mi empatija !

  • Realan

    19:40 // 2. 11. 2023.

    Inspekcijske sluzbe u Srbiji na zalost su odvojene od realnog zivota.Zarad postovanja jednog besmislenog paragrafa koji ne uvazava realni zivot treba ugroziti zivote stotina ljudi. Birokratskim pristupom direktno se ugrozava zdravlje pacijenata. Propisi treba da budu u intresu pacijenata a ne da ugrozavaju njihovo zdravlje.Perisic ne moze da ukine Kliniku jer je nije ni osnovao nego Upravni odbor.

    • Miki

      21:57 // 2. 11. 2023.

      Ne stotine. Samo jednog: direktora klinike, maminog sina. Pacijenata se ne tiče u čikem će sklopu prostor i ljudi organizaciono biti.

    • I ja sam realan

      22:01 // 2. 11. 2023.

      Ako si ti realan, meni u kući fali još jedan lekar pa da otvorimo kliniku! Dvoje nas je, a još malo će stasati i treći! Jedva čekam kad već može svako

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: