Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:15, 10. 12. 2015.

| Društvo

Perišić u ime Niša zadužio još jedan mandat u SKGO

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
perisisc
Perišić i naredne 2 godine na čelu SKGO; foto: SKGO

Od 87 prisutnih članova Skupštine Stalne konferencije gradova i opština Srbije, njih 83 glasalo je za to da ovim telom i naredne 2 godine predsedava Grad Niš, odnosno gradonačelnik Zoran Perišić, kao prvi čovek Grada.

Perišić je i prethodne 2 godine vodio SKGO, a kako je rekao nakon reizbora, to vidi kao priznanje za svoj rad, ali i “za učešće Niša u sprovođenju reformi i odnosu sa Vladinim i nevladinim sektorom.”

Moramo da pronađemo način da unapredimo odnos države i lokalne samouprave. Očekujem da ću u narednim godinama mandata dostojno predstavljati Niš i omogućiti da taj naredni period, kada krećemo intenzivnije ka EU, iskoristim da upravo te pogodnosti puta ka EU približim Gradu Nišu i omogućim građanima da osete koristi onoga što Evropa nudi za ceo region - rekao je Perišić.

glasanje 83 glasa za Niš; foto: SKGOPored predsednika, Niš će imati još nekoliko predstavnika u Stalnoj konferenciji gradova i opština.

Naime, takođe glasovima većine članova Skupštine SKGO, koju čine predstavnici lokalnih samouprava iz Srbije, odlučeno je da Odborom za ekonomski razvoj predsedava Opština Niška Banja, a Odborom za komunalne delatnosti i energetiku Opština Medijana.

Gradska opština Crveni Krst izabrana je za člana Nadzornog odbora SKGO kojim predsedava Kraljevo, a u Predsedništvo ovog tela ušli su i predstavnici Svrljiga, Leskovca, Vranja i Sokobanje.


skgo Jednoglasno protiv novog zakona; foto: SKGOJednoglasno protiv Nacrta zakona o finansiranju lokalne samouprave

Osim izbora tela Stalne konferencije gradova i opština doneta je još jedna bitna odluka, a to je odlučno suprostavljanje novom predlogu Zakona o finansiranju lokalne samouprave koji je predvideo smanjenje transfera prema gradovima i opštinama.

Rešenja koja je predložilo Ministarstvo finansija su neprihvatljiva zbog predloženog smanjenja od 8 milijardi dinara u prihodu gradova i opština što dovodi u pitanje funkcionisanje lokalnih samouprava - rekao je Perišić kao predsednik SKGO.

On je naglasio da je Ministarstvo previdelo da su lokalne samouprave već napravile uštedu.

Ministarstvo finansija je, kao jedan od razloga za smanjivanje i prebacivanje tih prihoda na republički nivo, navelo sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom u kojem se traži da se 8 milijardi dinara prebaci sa lokalnog na republički nivo, ali nije reklo da su lokalne samouprave u prethodnih godinu dana već prebacile taj iznos uplaćivanjem sredstava preostalih u lokalnim budžetima posle smanjivanja plata i zarada - rekao je Perišić.

Najviši predstavnici gradova i opština saglasili su se da su sva rešenja iz Nacrta zakona neprihvatljiva i zatražili da se ovaj veoma važan dokument za lokal vrati na doradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • au

    21:45 // 11. 12. 2015.

    ne mogu da verujem.kakvi botovi!zar ne nadjoste nekog sposobnijeg?napreDNO!

  • nislija

    11:16 // 11. 12. 2015.

    Ubedljivo najgori gradonacelnik u istoriji grada.

    • Dalibor

      16:49 // 11. 12. 2015.

      Uopšte nema konkurenciju.

  • sanja

    02:47 // 11. 12. 2015.

    I sta grad Nis ima od toga? Zabrinjavajuce nizak standard, veliku nezaposlenost, mlade koji svakodnevno beze iz grada, neresene komunalne probleme, korumpirana javna preduzeca svih profila, probleme sa Parking servisom, Toplanom, raskopane i prljave ulice, unisten privatni sektor...bitno da ce Nis imati jos nekoliko predstavnika - jos nekoliko partijskih poslusnika na grbaci poreskih obveznika.

    • Urnebesna tragedija!

      09:20 // 11. 12. 2015.

      Pogresan covek na pogresnom mestu u pogresnom vremenu. Na zalost nesvestan svoje nesvesti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: