Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 6. 4. 2020.

| Društvo

Personalnim asistentima i negovateljima dozvoljeno kretanje za vreme policijskog časa

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
pomoć u kući
Trebalo bi da imaju dozvolu da od 17 sati do 5 ujutru mogu da izađu i pomognu starima i osobama sa invalitetom; foto: Udruženje osoba sa invaliditetom - Kuršumlija

Na inicijativu Poverenice za zaštitu ravnopravnosti ubuduće će tokom policijskog časa biti dozvoljeno kretanje i personalnim asistentima i negovateljima koji brinu o osobama sa invaliditetom i starima. To znači da će i posle 17 sati, kada je izlazak iz kuće svima zabranjen zbog virusa korona, oni moći da pomažu ljudima kojima je takva pomoć neophodna.

Novinarima Južnih vesti obratila se negovateljica iz Niša koja kaže da nije mogla da dobije obaveštenje i dozvolu za kretanje, koja joj je neophodna jer tri puta dnevno obilazi stare kojima je potrebna pomoć. Upitala je da li postoji rešenje ili će za vreme policijskog časa stari biti prepušteni sami sebi bez hrane i vode? VVV_2412 Trebalo bi da bude poznato kako će problem biti rešen u Nišu; foto: Vanja Keser

U Kućnoj nezi i Domu zdravlja dobijaju se potvrde da se radi o osobama koje nisu u mogućnosti da se same brinu o sebi i da su korisnici kućne nege, ali MUP to ne uvažava i njihov odgovor je "snađite se nekako, pređite tamo ili je dovedite kod vas". Molim vas da se to pitanje zvanično postavi jer tim ljudima ne znače ništa volonteri koje donose hranu kad oni ne mogu ni da pozovu, ni da otvore vrata, a još manje da spreme ili se nahrane sami - piše negovateljica.

Iz kabineta gradonačelnika su na pitanja novinara tražili dodatna pojašnjenja koja su im upućena i očekuje se njihov odgovor o tome kako će ovaj problem biti rešen u Nišu.

Na taj problem ukazala je i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je 26. marta uputila Vladi inicijativu da se dozvoli kretanje negovateljima i pružanje usluge pomoć u kući tokom vanrednog stanja. Predložila je da i personalni asistenti koji i u večernjim satima pomažu osobama sa invaliditetom, koje same ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe, imaju dozvolu za kretanje dok traje policijski čas. VVV_1647 Trebalo bi da bude poznato kako će problem biti rešen u Nišu; foto: Vanja Keser

Takođe, isti predlog odnosi se i na srodnike ili prijatelje osobe sa invaliditetom, koji ne žive u zajedničkom domaćinstvu.

Poverenik ukazuje da se sa istim problemom suočavaju i osobe koje se nalaze u terminalnoj fazi neke bolesti i koje koriste uslugu palijativne nege u kućnim uslovima, kao i osobe obolele od demencije, koje koriste usluge mobilnih timova ili neformalnih negovatelja sa kojima ne žive u zajedničkom domaćinstvu. Stoga, Poverenik smatra da je potrebno predvideti da se i pružaocima ovih usluga, posebno ukoliko su korisnici osobe koje zbog svog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da samostalno zadovolje osnovne životne potrebe, a naročito ukoliko žive same, omogući kretanje i nakon 17 časova - navodi se u inicijativi.

Njena inicijativa je usvojena, navodi se u saopštenju poverenice, te bi ubuduće trebalo da bude dozvoljeno kretanje i onima koji pomažu starima i osobama sa invaliditetom od 17 do 5 sati koliko traje zabrana kretanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Heh

    22:49 // 6. 4. 2020.

    Gle gle, vođi je bitno da penzioneri ne pocrkaju od korone, jeli, a od nemogućnosti da žive - e pa to nije korona. Ma svima ću da zabranim da izlaze!

  • Ljiljana

    17:08 // 6. 4. 2020.

    Ko moze da izda odobrenje fizickom licu za kretanje tokom policijskog casa radi nege nepokrernog oca?

  • Stanko

    14:53 // 6. 4. 2020.

    Eto koliko je trebalo da se neko seti i tih ljudi. Tri pune nedelje. Znaju li zlotvori koliko je to vremena? Mislim da ce Bulatovic i Bojzi da smisle neko resenje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: