Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:44, 12. 10. 2022.

| Društvo

Pešačka tura kroz kanjon Jerme i uspon na Ravni Kamen za zaljubljenike u prirodu

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
Kanjon Jerme
Polazak je 16. oktobra iz Niša; ilustracija; foto: JV/M.J.

Zaljubljenici u prirodu, planinari, rekreativci i svi ostali koji žele da obiđu kanjon Jerme kraj Pirota, kao i da učestvuju u usponu na Ravni Kamen, mogu se prijaviti do 14. oktobra. Polazak iz Niša je 16. oktobra u 8 sati, sa parkinga iza Narodnog pozorišta.

Iz EU info kutka kažu da deca mlađa od 10 godina mogu da se priključe grupi samo u pratnji roditelja ili staratelja, dok je za stariju decu potrebna samo pisana saglasnost.

Dolazak u Pirot planira se u 9:30, nakon čega će učesnici obilaziti pirotsku Tvrđavu uz vodiča. Do Jerme bi trebalo da se stigne do 11 sati, takođe u pratnji licenciranih planinara-vodiča, a zatim je u planu penjanje na vrh Ravnog Kamena iznad sela Vlasi. Polazak nazad u Niš zakazan je za 15:30.

Podsećamo vas da je neophodno da obezbedite slojevitu garderobu, patike ili cipele za planinarenje i aktivnosti u prirodi, majicu i čarape za presvlačenje, kabanicu, kišobran, pantalone sa dugim nogavicama, kape i kačkete. Učesnicima se savetuje da doručkuju pre polaska i da ponesu vodu. Za sve učesnike je obezbeđen ručak tokom pešačke ture - navode organizatori.

Inače, specijalni rezervat prirode Jerma obuhvata masive Grebena i Vlaške planine, kao i veći deo sliva reke Jerme. Čine ga doline i krečnjačke klisure sa liticama visokim više od 700 metara, sa brojnim pećinama, jamama, uvalama, vrtačama i ostenjacima.

Tu živi oko 170 vrsta ptica, među kojima su žutokljune galice, suri orao, sivi soko, jarebica kamenjarka, kao i stotinak vrsta dnevnih leptirova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Predrag Cvetanović

    14:23 // 12. 10. 2022.

    Radio sam na tom terenu nekoliko godina te toplo preporučujem svakom ko može da pođe i ovaj obilazak ,neće se pokajati.Mislim da je kratko vreme za obilazak samog lokaliteta od sela Vlasi,Poganovskog manastira ,do kraja klisure ( sela Teniski Odorovci) i obližnje banje.Izuzetan je doživljaj i vidici sa visova sa obe strane klisure.

    • Dana

      21:21 // 12. 10. 2022.

      Zovu se Trnski Odrovci

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: