Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 20. 10. 2023.

| Društvo

Pešački prelaz u Nišu i 65.000 evra: Izabran najnebezbedniji za ulaganje

Autor:Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
Pešački prelaz, Niš, Dimitrija Tucovića
Pešački prelaz u Dimitrija Tucovića najnebezbedniji; foto: Jelena Mišić

Analizom beogradske firme Signo DOO, koja je na tenderu za 7,6 miliona dinara dobila zadatak da utvrdi najnebezbedniji pešački u Nišu i uredi ga pojačanim osvetljenjem, utvrđeno je da je u Nišu više nebezbednih pešačkih prelaza. Iz ove firme kažu da su se sa nadležnima iz Grada dogovorili da onaj prelaz koji će biti dodatno osvetljen biti u Ulici Dimitrija Tucovića.

pešački prelaz, niš Niš ima više nebezbednih prelaza; foto: Jelena Mišić Maja ove godine na javnoj nabavci koju je raspisao Grad Niš pobedila je ponuda firma Signo DOO iz Beograda koja ima zadatak da prvo analizom utvrditi najnebezbedniji pešački, a potom ga urediti pojačanim osvetljenjem. Iz ove firme za Južne vesti kažu da je utvrđeno koji će to biti pešački prelaz u gradu gde nisu retke nezgode i nesreće na prelazima.

Izvršena je analiza i utvrđeno je da je više nebezbednih pešačkih prelaza. Zajedno sa nadležnima iz grada došli smo do zajedničkog dogovora da predmet uređenja pešačkog prelaza bude pešački prelaz u Ulici Dimitrija Tucovića (kod NIS benzinske pumpe i pošte). Trenutno smo u pripremi radova, koji će biti izvedeni u nekoliko narednih dana, a do kraja meseca najkasnije - kažu iz firme Signo.

Prema podacima iz tenderske dokumentacije, izabrani pešaki prelaz trebalo bi da dobije četiri čelična stuba sa svetiljkama, a neki od zahteva Grada su da to ne zahteva presecanje asfalta i da postoje senzori koji će detektovati nameru pešaka da pređe ulicu, kako bi se automatski aktivirali svetlosni i zvučni signali.

Ova firma je pobedila i na tenderu za kupovinu tri uređaja za automatsku detekciju saobraćajnih prekršaja i za analizu njihovog pozicioniranja. Za taj posao, iz budžeta Niša bi trebalo da bude plaćeno više od 200.000 evra.

Odrađena je analiza i dati su predlozi najugroženijih lokacija na kojima bi ovi uređaji doveli do povećanja bezbednosti saobraćaja. U narednom periodu očekujemo isporuku dobara u Grad Niš. Sve aktivnosti koje sprovodimo su u definisanom roku i sve stižemo da izvedemo kao što je zahtevano od nas - dodaju iz firme Signo.

Takođe, još jedan posao koji je Signo dobio na tenderu je anketiranje dece, njihovih roditelja i nastavnog osoblja škole, analiza ankete i utvrđivanje najčešće i najugroženije trase, edukacije dece, deljenje promotivnog materija i opremanje signalizacijom puteve. Taj posao je vredan 7.681.980,00 dinara i beogradska firma ga radi sa Bojom iz Sombora.

Predmet radova su dve osnovne škole, OŠ "Zoran Đinđić" u naselju Brzi Brod i OŠ "Desanka Maksimović" u Donjem Međurovu. Izvršene su analize, odrađeno je anketiranje. Nakon analiziranja, utvrđena su najčešća kretanja dece i opasna mesta u blizini škola. Izrađen je naučni elaborat i izrađeni su projekti za izvođenje radova, koji će takođe biti izvedeni nadamo se do kraja meseca sa celokupnim sadržajem koji je definisan u elaboratu i projektu (farbanje horizontalne signalizacije, postavljanje saobraćajnih znakova, ograda, stubića, usporivača saobraćaja, znakova za decu, stopice za decu na trotoarima i slično) - kažu iz beogradske firme.

Takođe, kako dodaju, deca su upoznata sa projektom koji će biti implementiran u narednom periodu.

* Tekst je izmenjen jer javnu nabavku nije raspisala Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj (KLER), kako je ranije napisano, nego Grad Niš.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    14:28 // 27. 10. 2023.

    Kupovina 2 kila farbe i izrada 1 šablona (kojeg putari već imaju) je vama investicija ??? AFERIM na ulaganje !

  • M G

    02:14 // 22. 10. 2023.

    Svaki dan prolazim tu i pesaka vidim svaki 3 dan
    Vrlo retko prolaze tu
    Izmedju medicinskog i stomatoloskog fakulteta postavili su ograde
    Mogli bi da skinu po 2 panela sa svake strane jer iz ugla vozaca ne vide se pesaci

  • Naissus

    21:38 // 20. 10. 2023.

    Sa tolikim parama možete da sredite 10 pešačkih prelaza

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: