Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:27, 15. 5. 2019.

| Društvo

Pet niških zdravstvenih ustanova prelazi u “ruke” države

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
dom zdravlja
Dom zdravlja jedna od pet ustanova koje će preuzeti Republika; foto: V. Keser

Dom zdravlja, Hitna pomoć, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata i Zavod za plućne bolesti zbog novog zakona više neće biti u vlasništvu Grada Niša. Naime, osnivačka prava će biti preneta Republici, kaže Đurica Spasić, sekretar Sekretarijata za primarnu zdravstvenu zaštitu i ističe da bi to trebalo da doprinese boljem funkcionisanju ustanova.

On navodi da se odluka da ustanove primarne zdravstvene zaštite prelaze u nadležnost države odnosi na celu zemlju, a da će u Nišu to biti primenjeno na 5 ustanova, dok će “pošteđena” biti “Apoteka Niš”.

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti je usvojen početkom 2019. godine, a stupio na snagu u aprilu. On predviđa da osnivačka prava svih ustanova primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Republike Srbije kojima su do sada osnivači bili lokalne samouprave, budu preneta Republici - objašnjava Spasić.

On napominje da rok za prenos osnivačkih prava nije predviđen, već je samo kada moraju da počnu da se rade prve “pripremne radnje” koje će stvoriti uslove za prebacivanje nadležnosti.

Verovatno da će donošenjem podzakonskih akata biti formirani i rokovi kada će lokalne skupštine doneti rešenje o prenosu osnivačkih prava - kaže Spasić.

Objašnjava da je ova odluka doneta “u cilju boljeg funkcionisanja ustanova”, te napominje da ingerencije lokalnih samouprava ni do sada nisu bile velike kada je reč o funkcionisanju ustanova zdravstvene primarne zaštite.

I dosadašnji zakon je samo sa jednim ili dva člana previđao aktivnosti lokalne samouprave što se tiče finansiranja ustanova. Lokalna samouprava je mogla da finansirati samo takozvano kadrovsko obezbeđenje ustanova. Tako su gradovi mogli da finansiraju ako nedostaje neki lekar, sestra ili neko drugi od osoblja - objašnjava Spasić.

Sekretar primarne zdravstvene zaštite objašnjava da se ove ustanove finansiraju iz dva izvora - RFZO koji daje najveći deo i lokalna samouprava sa manjim iznosom.

Tako će nakon što je centralizovan EPS, potom i privredne komore, a država je postala i vlasnik niškog aerodroma, sada lokalna samouprava izgubiti osnivačka prava i nad zdravstvenim ustanovama primarnog zdravstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neko iz mase

    09:26 // 16. 5. 2019.

    Đurica Spasić u prevodu kaže: " Ovi naši na lokalu su nesposobni a pošto nemamo sposobne kadrove u lokalu evo mi ćemo da vam sredimo kako treba."

  • hitno

    06:14 // 16. 5. 2019.

    Smena gradske vlasti !

  • BATA

    22:29 // 15. 5. 2019.

    Ako ove nase ne smenimo odosmo i mi ko vlasnistvo republike.Nisom,a i juznim delom zemlje zavladala kuga.Novi auto-put prolazice kroz sablasne oblasti.Prolazice stranci a vodic ce im govorit da su nekada ovde ziveli ljudi dok se AV nije pojavio.To je buducnost nase Srbije,glasajte da sto pre odemo u BG kod coveka koji ne spava i koji brine kako da srbi odumru.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: