Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:01, 13. 3. 2019.

| Društvo

Pet seoskih škola u Nišu statusno se gasi, za đake nema promena

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
skola
Nadležni ističu da je reč o statusnim promenama i da se za decu i roditelje ništa neće promeniti; Ilustracija; foto: A. K.

Posle bure u javnosti koju je izazvala radna verzija nove mreže osnovnih škola u Nišu, konačna odluka da 5 njih izgube status matične i pripoje se drugoj usvojena je na Gradskom veću. OŠ “Branko Radičević” iz Gabrovca postaće istureno odeljenje OŠ “Sreten Mladenović Mika”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Malče pripaja se školi “Karađorđe” u Gornjem Matejevcu, “Vojislav Ilić Mlađi” iz Huma školi “Ivo Andrić”, a “Đura Jakšić” iz Jelašnice postaće deo “Ivan Goran Kovačić” u Niškoj Banji.

Predlog odluke usvojen je na Gradskom veću, pa će se naći pred odbornicima Skupštine Grada Niša, a konačnu saglasnost daje Ministarstvo prosvete. Ukoliko ovakva odluka bude prihvaćena, učenici ovih 5 škola od naredne školske godine ići će na časove u iste učinioce, ali u školu sa drugim imenom.

Nakon nezadovoljstva roditelja i direktora odustalo se od spajanja osnovnih škola “Dr Zoran Đinđić” i “Ćele kula”, kao i da OŠ “Vuk Karadžić” bude deo OŠ “Ivo Andrić”. Bunili su se i roditelji zbog mogućeg pripajanja škola iz Trupala i Vrtišta školi u Medoševcu, ali ni to nije predviđeno novom odlukom, a odustalo se i od drugih predloga koji su se našli u prvoj radnoj verziji mreže.

obrazovanje Novu mrežu osmislila je lokalna samouprava uz konsultacije sa Školskom upravom i Ministarstvom, kaže većnik Zečević; foto: J. A.Gradski većnik za obrazovanje Mirko Zečević ističe da je Radna grupa posle niza konsultacija i desetak radnih verzija došla do ovog nacrta odluke.

OŠ "Vuk Karadžić" ostaje takva kakva je kao matična škola, sa svim svojim specifičnostima, koje i Ministarstvo prosvete priznaje. U odnosu na dosadašnji broj od 34 matične škole sa 52 izdvojenih odeljenja, došli smo do 29 matičnih škola i 52 isturena odeljenja - kaže Zečević.

Napominje da neće biti ugašeno nijedno istureno odeljenje koje ima đake, kao i da se suštinski ništa neće promeniti za decu i roditelje, već da je reč o administrativnom gašenju škola.

Deca koja sada idu škole koje su isturena odeljenja, koja sede u tim učionicama, sešće u njih i naredne godine. Neće biti premeštanja dece. Škole se samo administrativno gase kao matične i manje pripajaju većim - objašnjava Zečević.

Prema uredbi Vlade škole ne mogu biti samostalne ako imaju manje od 480 đaka i 16 odeljenja, a izazov je bio, kaže gradski većnik, jer Niš ima status Grada, pa se na njega ne odnosi pravilo da škola sa malim brojem učenika ne mora da se spaja ako nema školu na manje od 2km udaljenosti.

Škola “Branko Radičević” u Gabrovcu ima oko 120 đaka i više ne može funkcionisati kao matična škola, ali će raditi u sklopu škole “Sreten Mladenović Mika”. OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” ima 95, “Vojislav Ilić Mlađi” iz Huma 133 učenika, a “Đura Jakšić” njih 175 - rekao je Zečević.

Napominje i da je veliki broj roditelja imao pitanje gde će sada ići po potvrde i kaže da će i to biti rešeno u njihovu korist. os branko radicevic Škola u Gabrovcu neće više nositi ime Branka Radičevića; Foto: bradicevic.edu.rs

Opet će iću u istu školu kao i do sada. Sekretar će biti tu u određenim danima kada se izdaju potvrde, a tu će biti i kad je upis prvaka. Ništa se bitno neće promeniti za decu i roditelje - kaže gradski većnik.

Sekretar gradskog Sekretarijata za obrazovanje Marina Kostić istakla je da je pred lokalnom samoupravom bio težak zadatak da uradi novu mrežu škola, ali da su se trudili da promene budu najbezbolnije kako ljudi ne bi bili nezadovljni i kako se ne bi poremetio sistem.

Morali smo da istamponiramo mnogo želja, zahteva, realnih mogućnosti i obaveza koje nam nameće zakon. Jedina ideja vodilja je bila da se napravi što manje rezova i da se zadrži što više postojeće stanje stvari - rekla je Kostićeva.

Kako će 5 škola ostati bez direktora, kao i stručnih službi, pitanje je i šta će biti sa tim radnicima. Kostićeva napominje da se tom problematikom bavi Školska uprava i Ministarstvo prosvete, ali da veruje da neće biti velikih “rezova” i promena.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • S.Nikolić

    08:11 // 15. 3. 2019.

    1965 u isturenom odelenju škole "Đura Jakšić" iz jelasnice u Donjoj Studeni bilo nad je oko tridesetak u odelenju , naravno iz tri sela: Bancarevo i Donja i Gornja Studena !
    Propadao prvoj generaciji koja je i od petog do osmog razreda išla u Donjoj Studeni !
    Vremena se menjaju pa tako i obrazovanje !
    Više zadruga , parova , farmi , granda , ćirilice tv , alo , informer , av-av i UŽIVANCIJA

  • Marko

    11:24 // 14. 3. 2019.

    ОШ ,,Ђура Јакшић,, у Јелашници је једна од првоотворених у нишком крају. Сагарађена је 1879. године. У свом постојању променила је 4 школске зграде. Садашња је изграђена 1972. са површином од 659 квадратних метара. У извештају школског надзорника из 1885, каже се да је “јелашничка школа“ најбоља у целом округу.

    • I

      14:02 // 14. 3. 2019.

      Skola iz Jelasnice je bolje prosla od prvog predloga!Kriterijumi pripajanja nisu ok.Dositejeva,Cele kula,Kole Rasic,Vozd i Vuk Karadzic treba da se pripoje nekom ili njima doda. Cele kula je davno za zatvaranje ali.....!!!!

  • Marko

    11:17 // 14. 3. 2019.

    Pitam se da li će iz OŠ“Đura Jakšić” iz Jelašnice nakon promene imena u OŠ“Ivan Goran Kovačić” biti uklonjenja bista Đure Jakšić iz dvorišta škole?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: