Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 26. 8. 2021.

| Društvo

Pete večeri Filmskih susreta publika se oprostila od Laneta Gutovića, Đorđe Đoković glumac večeri

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
filmske5vece2-foto-vk
Glumci se tradicionalno poklonili publici posle projekcije; foto: V. K.

Peto veče ovogodišnjih Filmskih susreta otvoreno je srpskom premijerom istorijske drame Pucnji u Marseju, nakon koje je publika imala priliku da pogleda i triler misteriju Jedini izlaz. Ovo filmsko veče obeležio je minut ćutanja kojim su niška publika i glumci odali počast preminulom glumcu Lanetu Gutoviću. Za glumca ove festivalske večeri izabran je Đorđe Đoković za ulogu u filmu Pucnji u Marseju.

Na samom početku pete večeri festivala glumačkih ostvarenja, Letnja pozornica na minut je utihnula u čast preminulog glumca Milana Laneta Gutovića, od koga su se na ovaj način oprostile kolege i niški poštovaoci njegovog dela.

Nakon što je upućen poslednji pozdrav preminulom glumcu, publici se obratio Ljubomir Bulajić koji je predhodne večeri proglašen za glumca večeri za ulogu kralja Aleksandra u filmu Aleksandar od Jugoslavije.

filmske5vece3-foto-vk Publika ostala na pozorinici uprkos kiši: foto: V. K.Usledila je istorijska drama Pucnji u Marseju, reditelja Gordana Matića, koja prati suđenje atentatorima kralja Aleksandra, čiju filmsku biografiju je publika bila u prilici da pogleda predhodne večeri.

Po rečima reditelja, oni su četiri godine istraživali dokumentaciju i prikupljali materijal za ovu dramu, koja je snimljenja u mnogo kraćem roku, za 6 dana.

Mi smo sve relevantne arhive sveta koji su bili dostupni nama uspeli da obradimo, od ovih u Beogradu, preko francuskih, američkih, austrijskih, nemačkih i tako dalje - naveo je reditelj Matić.

Objašnjava ovaj film navodi gledaoce da se zapitaju oko glavnih teza filma - da li je Drugi svetki rat počeo u Marseju i ko je izdao kralja?

djdjokovic foto: V. K.I pored toga što je srpska premijera filma bila ometena kišom, oni najistrajniji sačekali su glumce koje su ispratili velikim aplauzom, a da je gluma u ovom filmu briljirala govori u prilog činjenica da je Đorđe Đoković proglašen za glumca večeri zbog uloge u ovoj drami.

Drugi film koji je publika bila u prilici da pogleda predstavlja delo reditelja Darka Nikolića, koje prati život advokatice Ane Kolar koja je u klubu Jedini izlaz u požaru izgubila muža. Širok spektar njenih emocija, depresiju i napade panike uspela je da dočara glumica Anđelka Prpić koja tumači njen lik i glavnu ulogu u filmu Jedini izlaz.

Ona je istakla se zbog karaktera njenog lika ozboljno spremala za ovaj film, zbog čega je razgovarala sa stručnjacima, doktorima i psihijatrima.

Ovakva vrsta uloge zahteva pripreme zato što je to osba koja je doživela različite vrste trauma i u porodici i kasnije kroz život i zbog svega toga zaradila neke ozbiljne psihičke poteškoće. Nisam stvar prepuštala slučaju nego sam se pripremala sa nekim ko se time bavi i ko se za to školovao - objasnila je Prpić.

Ona i još osam članova njene glumačke ekipe nakon završetka projekcije, poklonili su se niškoj publici koja nije krila oduševljenje nakon filma.

Večeras na repertoaru Filmskih susreta dve drame sa različitom tematikom

Šeste večeri filmskog festivala, niška publika će biti u prilici da pogleda film Oaza, reditelja Ivana Ikića, koji prati život tinejžera u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Dinamičnu priču o troje drugova čiji se životi zbog ljubavi komplikuju, posetioci će moći da pogledaju na Letnjoj pozornici od 20:30. 

Nakon ovog, biće prikazana i drama-komedija Miroslava Momčilovića, Vikend sa ćaletom u kome glavnu ulogu teško bolesnog oca tumači Nenad Jezdić. Projekcija ovog filma počeće u 22:30.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    16:36 // 26. 8. 2021.

    Bela ladja je bio poslednji pokusaj da narod shvati kakve ne treba da glasa,avaj.
    Šojići su usli u politiku iz pokradenih preduzeca i preuzeli vlast

  • Зоран Васиљевић

    16:04 // 26. 8. 2021.

    Оде Милан Гутовић, остаде Шојић да влада Србијом.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: