Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:39, 4. 4. 2011.

| Društvo

Peticija građevinaca sa juga

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Građevinsko preduzeće "Crna Trava" iz Vlasotinca

LESKOVAC – Zbog uvođenja pet kategorija za obračun koeficijenata i terenskog dodatka od 948 dinara, 14 najvećih građevinskih preduzeća i industrije građevinskog materijala sa juga Srbije uputili su peticiju Minstarstvu rada, odnosno Vladi Srbije.

U peticiji se precizira da građevinske firme iz Leskovca, ali i sa područja svih šest opština Jablaničkog okruga neće primenjivati poseban kolektivni ugovor koji je formalno stupio na snagu 12. marta ove godine, jer ga smatraju protivustavnim i u suprotnosti sa opredeljenjima tržišne privrede.

Oni takođe smatraju da će novi način obračuna zarada i drugih primanja čak pet puta povećati osnovice za obračun poreza i doprinosa za zarade, što je u sadašnjim uslovima neodrživo, jer se teško obezbeđuju poslovi jer su mnoga gradilišta zatvorena.

Podršku građevinskim preduzećima Jablaničkog okruga dala je i Asocijacija malih i srednjih preduzeća uz jasan zaključak da se novi kolektivni ugovor ukine, jer je protiv interesa građevinskih firmi, ali i svih zaposlenih u njima.

Prema procenama građevinaca Jablaničkog okruga, ako bi se promenjivale odredbe novog kolektivnog ugovora o građevinarstvu, strahuje se da bi bez posla ostalo gotovo 4.000 radnika-tesara, armirača, zidara i ostalih stručnjaka, koji decenijama rade kao neimari u Beogradu, Novom Sadu, ali i drugim većim centrima Republike.

Vlasnici građevinskih preduzeća su izračunali da se posebnim kolektivnim ugovorom za građevinarstvo troškovi povećavaju za čak 133 odsto što će dovestri do milionskih gubitaka.

Olivera Jović, predsednica Asocijacije malih i srednjih preduzeća u Leskovcu, ocenjuje da je su u potpisivnnju posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo sa Rasimom Ljajićem učestvovali predstavnici sindikata i Unija poslodavaca koji ne mogu da bude reprezentativni za građevinarstvo i zato taj dokument opravdano ne podržavaju građevinari Jablaničkog okruga.

Na jugu Srbije, posebno u Leskovcu i Vlasotincu, nestala je nekada moćna državna građevinska operativa u kojoj je bilo zaposleno nekoliko hiljada radnika i sada se tim poslom bave privatne neimarske kuće koje obezbeđuju sezonske poslove za svoje radnika i plaćaju dnevnice od 15 do 30 evra, ali će uz primenu novih izdataka biti primorani da zatvore gradilišta. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: