Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:49, 10. 6. 2020.

| Društvo

Peticija za uključivanje meštana u razvoj Stare planine

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
peticija potpisivanje
Potpisivanje peticije do 15. juna, foto: Društvo Stara planina

Da bi se promenio model upravljanja Parka prirode Stara planina, članovi istoimenog Društva za zaštitu životne sredine iz Pirota do 15. juna prikupljaće potpise u centru grada na 2 lokacije, a istovremeno aktivisti prikupljaju potpise i u ostalim opštinama kojima granična planina pripada - u Zaječaru, Dimitrovgradu i Knjaževcu.

U Srbiji su lokalne zajednice isključene iz odlučivanja o razvoju zaštićenih prirodnih dobara, parkovima prirode upravlja Javno preduzeće Srbijašume, a lokalna zajednica skoro se ništa ne pita i sve naredbe se sprovode sa vrha države ka lokalu. Zato je potrebno promeniti model upravljanja, smatra Dragan Taškov iz Društva za zaštitu životne sredine Stara planina.

Paradoksalna je činjenica to što zaštićena područja prirode imaju bogatstva koje lokalne zajednice, u najvećem broju slučajeva, ne mogu da koriste. Ne postoji način za učešće lokalne javnosti u odlučivanju o razvoju prirodnih dobara, kao ni model da se deo prihoda od naknade za korišćenje u zaštićenom području vrati zajednici, kao pomoć u oblasti organske poljoprivrede, seoskog i ekoturizma. Sve su to problemi koje prepoznajemo na terenu - kaže Taškov

On kaže da je u mnogim dokumentima naznačena upravo potreba uključivanja javnosti, što se ipak ne dešava u praksi. Po njegovim saznanjima mnoge međunarodne organizacije, preporučuju modele upravljanja u prirodnim dobrima, koji na mnogo konkretniji način obezbeđuju prisustvo lokalne zajednice u donošenju odluka koje se tiču svakodnevnog rada prirodnih dobara.

Mi smo različitim aktivnostima ukazivali na ovaj problem. Organizovali smo prezentacije sa gostima iz Francuske i Bugarske, kao i konferencije i studijska putovanja u evropske parkove prirode. Vreme je da sada proverimo i stavove građana po ovom pitanju. Verujemo da ćemo, zajedno sa građanima, kroz ovaj vid aktivizma, uspeti da pokrenemo niz pozitivnih promena, a na dobrobit lokalne zajednice - očekuje Taškov.

U Pirotu je do sada za 3 dana skupljeno oko 400 potpisa, a u ovom ekološkom društvu očekuju da do kraja kampanje prikupe preko 1.000 potpisa.

Cilj je da prikupimo relevantan broj potpisa koje ćemo u orginalu poslati Ministarstvu zaštite životne sredine zajedno sa zahtevom da se ubrza reforma modela upravljanja u zaštićenim prirodnim dobrima. Oni moraju razumeti da ovakvi zahtevi nisu samo projektne aktivnosti već su realna potreba građana - kaže ekolog.

Prikupljanje potpisa biće organizovano do 15. juna, a potpisi će se prikupljati na štandovima u Pirotu, Zaječaru, Dimitrovgradu i Knjaževcu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Iva

    22:43 // 10. 6. 2020.

    Gorda Stara Planina...

  • J

    08:54 // 10. 6. 2020.

    Bravo !!! Podrska

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: