Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:37, 2. 8. 2016.

| Društvo

Petina komaraca zaražena, virus Zapadnog Nila opasniji za starije

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Komarac-flickr
Ne prenose svi zaraženi komarci virus; Foto: flickr.com/John Tann,CC

Zasada niko u Nišavskom i Topličkom okrugu nije oboleo od groznice Zapadnog Nila, potvrdili su u Institutu za javno zdravlje Niš.

Direktor ove ustanove Miodrag Stojanović kaže da nema mesta panici jer virus Zapadnog Nila nije smrtonosan u većini slučajeva.

Ipak, može da “ubije” pacijenta ukoliko mu je imunitet slab i organizam iscrpljen drugim bolestima. On naglašava da je pacijent koji je juče na severu zemlje preminuo od groznice bio osamdesetjednogodišnjak koji je, kako pretpostavlja, već bio bolestan.

Groznica uzrokovana virusom Zapadnog Nila uglavnom prođe sa lakšim simptomima gripa kao što su povišena temperatura i bolovi u mišićima. Retko zahvata centralni nervni sistem. Jedan pacijent iz Vojvodine trenutno je u Kliničkom centru Srbije jer je oboleo od meningitisa, ali ovakvi slučajevi su vrlo retki. Zasada su registrovana tri obolela od ovog virusa u zemlji - kaže dr Stojanović.

Prema procenama srpskih epidemiologa, 20 odsto komaraca na teritoriji Srbije nosi virus Zapadnog Nila, a petina njih ga prenese dalje prilikom uboda, kaže dr Stojanović.


Kod lekara čim se jave simptomi gripa

Bolest može da se razvije i odmah po ubodu, a preporuka lekara je da im se građani svakako jave čim osete prve simptome.

Ujedi komaraca su vidljivi i pacijenti koji imaju simptome gripa uz kvržice od ujeda treba da o tome obaveste lekara – dodaje.

Apsolutne zaštite od groznice nema, ali su šanse za dobijanje virusa manje ukoliko građani izbegavaju područja gde ima više komaraca - pored voda, naročito u ranim jutarnjim i večernim satima. Nošenje odeće sa dugim nogavicama i rukavima je takođe zaštita.

Podsetimo, u septembru 2013. godine u Prokuplju je preminuo šezdesetjednogodišnjak koji je bio zaražen virusom Zapadnog Nila. Te godine je bilo utvrđeno prisustvo virusa i kod komaraca u Nišu

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ??????

    16:59 // 3. 8. 2016.

    Nish i okolna sela kubure s' vodu a komarcima ...nishta ne fali ?
    Da nisu "Saharski" tj. nastali ukrshtanjem kamila i komaraca , te mogu bez vode ?

  • Superhik1234

    17:55 // 2. 8. 2016.

    Reče poznati doktor Miodrag Veliki poznavalac medicine... Nekada su na mestima direktora bile osobe od znanja, zvanja i priznanja, a sad svaka ..... moze da bude direktor. Izgleda sto ti je manji IQ to si na vecoj poziciji!

  • Dara

    12:55 // 2. 8. 2016.

    Samo nam još to fali

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: