Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:36, 30. 10. 2013.

| Društvo

Petrušić: Slavkovićeva izjava je nedopustiva

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Nevena Petrušić
Ustav garantuje slobodu govora, ne govor mržnje; Nevena Petrušić, foto: MC.rs

Poverenica za ravnopravnost osudila homofobične izjave zamenika gradonačelnika Niša, ocenjujući ih kao govor mržnje.

Reagujući na uvrede koje je zamenik gradonačelnika Niša uputio LGBT populaciji, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ukazala je na nedopustivo ponašanje javnog funkcionera.

U svom saopštenju, Petrušić je naglasila da Ustavom garantovana sloboda govora ne sme da bude izgovor za saopštavanje ideja i stavova koji predstavljaju govor mržnje, omalovažavanje, ponižavanje i povredu dostojanstva lica na osnovu njihove seksualne orijentacije.

- Od predstavnika vlasti očekuje se da poštuju ljudska prava i propise o zabrani diskriminacije i budu svesni svoje povećane odgovornosti jer svojim izjavama utiču na javno mnjenje - smatra Petrušić.

Poverenica podseća da je Svetska zdravstvena organizacija još pre više 20 godina skinula homoseksualnost sa liste zdravstvenih poremećaja.

- Ovakve izjave samo podstiču netrpeljivost, mržnju i netoleranciju prema LGBT osobama, o čemu svi moraju voditi računa, a posebno javni poslenici i predstavnici vlasti - zaključuje Petrušić.

Ljubivoje Ljuba Slavković Ljubivoje SlavkovićPodsetimo, na javnom delu društvene mreže Fejsbuk zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković jutros je izneo čitav niz uvreda na račun LGBT osoba, nazivajući ih "auto-genocidnom družinom", uz ocenu da je reč o "ozbiljnom psiho-fiziološkom poremećaju ljudskog bića".

Podsetimo, gradska Zaštitnica građana Marina Mitić odbila je da komentariše Slavkovićeve izjave pravdajući se da je prezauzeta.

Više detalja o Slavkovićevim komentarima možete pogledati u posebnom tekstu - ovde.


Dragan Đorđević Odbor za ljudska prava Niš "Primer govora mržnje"; Dragan Đorđević"Primer govora mržnje"

Izjavu zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoja Slavkovića u Odboru za ljudska prava ocenili su kao još jedan od primera govore mržnje upućenih ka građanima drugačije seksualne orijentacije i smatraju da zaslužuje najoštriju osudu.

Predsednik Odbora Dragan Đorđević smatra da još više zabrinjava činjenica da je u pitanju izjava izabranog javnog funkcionera, koji, po njegovoj oceni, ovakvim izjavama osim što diskriminiše i vređa deo građana Niša, dodatno širi predrasude i stereotipe i na kraju doprinosi širenju homofobije u našem društvu.

- Od izabranog funkcionera organa javne vlasti se očekuje da poštuje različitost i načelo jednakosti, a ne širi govor mržnje i daje izjave koje diskriminišu! - kaže Đorđević.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • kultura na pijaci....

    23:14 // 22. 12. 2013.

    Gospodo, ja vam iz licnog primera porucujem, Perisic je covek koji ne govori istinu....ne nasedajte.... treba ga sto pre skloniti, inace ce nam godine trebati da vratimo Grad u normalu.

  • zorica kostic

    10:47 // 4. 11. 2013.

    Nisam homofobicna ali nisam ni za. Treba pustiti da se svako opredeli. Cemu toliko lupanje na sva zvona. To radite u svojim sobama tako i mi ostali. Mozda treba odrzati i paradu heteroseksualaca.

  • milan

    18:53 // 1. 11. 2013.

    G.Petrusic, koliko govora mrznje u odlukama vlade,u konkursima ministarsava? Da li nas vredjate i ako smo normalni ? Da li je ovo problem uno,mozda za vas sa debelim novcanicima.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: