Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:00, 13. 11. 2015.

| Društvo

Pirot dobio novi park

Autor:Milan MitićIzvor:Južne vesti
pirot-2.jpg
Novi park sada je jedno od najlepših mesta u Pirotu; foto: JV

Do skoro zapušten i neosevetljen prostor Kale nadomak centra Pirota nakon više od 2 decenije je uređen i završena je rekonstrukcija parka pored Momčilove tvrđave.

Radove je izvodio JKP „Komunalac“ i, kako je istakao direktor Boban Tolić, park je rekonstruisan sredstvima samog preduzeća. 2 Radovi na uređenju trajali su 6 meseci; foto: JV

Vrednost projekta bila je 27 milona dinara, a mi smo, radeći sami, sa našim radnicima i mehanizacijom, rekonstrukciju završili za 10 miliona dinara. Parkom se prostire 1.800 kvadrata razne behaton i betonske podloge, postavljeno je više od 30 klupa, kanti za smeće, rasveta, a uređene su i zelene površine – kaže Tolić.

Dodaje da je, nakon rekonstrukcije parka i uređenja celog prostora, sada ovo jedan od najlepših delova Pirota, a kao važan detalj dodaje da su i bedemi u parku, koji su nedavno otkriveni, a koji potvrđuju da je na tom mestu postojalo vojno utvrđenje iz perioda između 3. i 6. veka nove ere, sada posebno označeni i zaštićeni.


Skulptura krilatog konja u centru parka

.S obzirom da se u blizini rekonstruisanog parka nalazi i Momčilova tvrđava, utvrđenje iz 14. veka po kome je Pirot poznat, odlučeno je da se, umesto fontane koja je prvobitno planirana, u centru parka postavi skulptura Jabučila, konja vojvode Momčila.

Mitski konj Jabučilo, nakon Šarca Marka Kraljevića, najpoznatiji je konj srpskih junaka u pričama i pesmama gde je opisan kao jedini konj sa krilima.

Skulptura Jabučila, kako je najavljeno, biće izrađena na proleće i uradiće je Zoran Mojsilov, svetski priznati umetnik poreklom iz pirotskog kraja koji već godinama živi i stvara u Americi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • DR

    08:42 // 23. 11. 2015.

    Pre nekoliko dana sam posetio Pirot i mogu vam reci da park stvarno lepo izgleda, jos ako znate sta je tu ranije bilo i kako je izgledalo, ovo je super.
    Pirocanci samo napred.

  • Molba predsedniku

    16:22 // 15. 11. 2015.

    U gradu su sve asfaltne povrsine nestrucno i nekvalitetno uradjene.Mnogo je rupa, ostecenja i losih nagiba u koje se skupljaju atmosferske padavine i moraju se siroko obilaziti.Slicna je situacija i sa trgom,posebno ranije rekontruisanim delom cija je povrsina u vecem stepenu ruinirana, a postoje i kanali sa resetkama u stanju totalnih razvalina.Neko ko je nadlezan trebao bi da hitno reaguje.

  • Protestant89

    13:40 // 15. 11. 2015.

    Osećam da će SNS botovi spinovati sve. Kad ih vidim kakva su ekipa da se čoveku iznutrica prevrne. Ali dobro, svako ima pravo da se ljuti. Najjače je kad drže sastanke pod vedrim nebom. Možda je to jedna od tekovina njihove vlasti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: