Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:35, 26. 12. 2022.

| Društvo

Pirot i amonijak: gas curi, tvrde da nema zagađenja u gradu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
pirot
Puste ulice u Pirotu; foto: Lj. F.

Vrednost koncentracije amonijaka u gradu Pirotu je na nuli, ali je ona i dalje visoka na mestu nezgode, zbog čega je vanredna situacija u tom gradu i dalje na snazi. Gradonačelnik Vladan Vasić kaže da su 4 cisterne iz kompozicije teretnog voza skliznule, a da je primetno curenje gasa iz jedne i da, ipak, amonijak nije dospeo u Nišavu.

Vasić kaže da je situacija pod kontrolom, ali da nije sanirana jer i dalje curi amonijak iz oštećene cisterne.

Sve mere su preduzete, formirana je Komisija koja će dati instrukcije za dalja postupanja. Mobilnim instumentima je merena koncentracija u gradu na 5 mesta, vrednost je 0, ali je povećana u blizini nezgode. Dobićemo aparate koje ćemo postaviti i meriti koncentraciju amonijaka u vazduhu - kaže Vasić.

Iako su prve informacije bile da je došlo do curenja amonijaka u Nišavu, do toga ipak nije došlo, kaže gradonačelnik Pirota. kamioni Auto-put i dalje zatvoren za saobraćaj; foto: G. B.

Četiri cisterne su skliznule, a iz jedne imamo curenje. Prema nekim procenama, pola cisterne je iscurelo, videćemo da li će biti zaptivanja cisterne. amonijak i dalje curi, zbog toga što je sada mnogo manja kompresija u samoj cisterni, curenje je usporeno. Nijedna cisterna nije završila u Nišavi i vodi, odmah su pored pruge. Vlaga je bila velika, zato se pojavio oblak, jer tako reaguje amonijak - kaže gradonačelnik.

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacija MUP-a Boban Stevanović kaže da je tokom noći 56 osoba evakuisano, da je 15 zadržano u UKC Niš, a 9 u pirotskoj Bolnici.

Dodao je da još nije odlučeno kako će se curenje zaustaviti i cisterna bezbedno evakuisati.

Prišli smo mestu događaja i sa opremom koju imamo za ovakvu vrstu intervencija pokušali da izvršimo zaptivanje. Nije u pitanju ventil, u pitanju je fizičko oštećenje cisterne. Curenje nije zaustavljeno, da smo to mogli, mi bi to uradili. Nisu mogući bravarski radovi, formirana je komisija koja će odlučiti kako će se to rešiti, da li će biti pomeranje, uklanjanje, pražnjenje ili neki od načina koji se primenjuju u ovakvim situacijama- kaže Stevanović.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine saopštili su da prate situaciju na terenu između Pirota i Bele Palanke posle izlivanja amonijaka iz cisterne na toj deonici.

Merenja trenutnih zagađujućih materija, kao i monitoring, sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine. Ispekcija zaštite životne sredine je u pripravnosti i u saradnji sa svim relevantnim organima i institucijama - saopštili su iz tog ministarstva.

Podsetimo, u Pirotu je proglašena vanredna situacija nakon nezgode i iskliznuća teretnog vagona i curenja amonijaka u blizini tog grada.

Preduzeće Srbija kargo je saopštila da je reč o teretnoj kompoziciji koja svakodnevno saobraća na ovoj deonici, prevozeći sirovine iz Bugarske za Prahovo i Šabac, a da je vagon-cisterna u vlasništvu kompanije Eliksir.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Eueueu

    12:14 // 26. 12. 2022.

    Ispale 4 cisterne a u jednoj je 40 tona otrova...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: