Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 19. 9. 2019.

| Društvo

Pirot izbacuje mini-hidrocentrale iz novog Prostornog plana

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Cevovod pogrešno upisan u katastru
Bez mini-hidroelektrana u novom Prostornom planu; Ilustracija; foto: Lj. F.

Sve postojeće potencijalne lokacije za mini-hidroelektrane na Staroj planini biće izbačene iz novog Prostornog plana grada Pirota, kaže direktor Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju Slaviša Svilarov. On očekuje od države da reši problem onih projekata MHE koji su već dobili dozvole.

Postojeći Prostorni plan, u kome se je našlo 58 potencijalnih lokacija za mini-hidroelektrane, donet je 2011. godine, a kako kaže Svilarov, bilo je više primedbi i zahteva za izmene i dopune.

Zakon o planiranju i izgradnji je više puta u tom periodu menjan i sve je to uslovilo da mi, kao preduzeće koje se bavi prostornim planiranjem, predložimo Gradskoj upravi da ne radimo izmenu postojećeg plana, već da radimo novi. Taj naš stav i zahtev je prihvaćen, mi smo u plan za ovu godinu ubacili izradu novog Prostornog plana, a Skupština je još na aprilskoj sednici donela odluku o tome - kaže Svilarov.

Zajednički stav Gradske uprave kao naručioca plana i Javnog preduzeća za praniranje i izgradnju je da se iz novog Prostornog plana izbace sve mini-hidroelektrane u zoni zaštićenog područja Stara planina.

Ipak, to ne rešava sudbinu onih dozvola koje su već izdate na osnovu starog Prostornog plana.

Verovatno će država odrediti zajednički stav, očekujemo da i država isto izbaci mini-hidroelektrane iz Prostornog plana Stare planine. Mi ne možemo da utičemo na one investitore koji su već dobili dozvole, te lokacije postoje u starom Prostornom planu, a njih izbacujemo sada. Očekujemo da država nađe rešenje za to - objašnjava Svilarov.

Izrada novog plana već je krenula, a Svilarov očekuje da se celokupna procedura završi do kraja sledeće godine, kada bi Skupština Pirota trebalo da ga usvoji.

Podsetimo, i Dimitrovgrađani trenutno izrađuju novi Prostorni plan, a jedna od sugestija obrađivaču plana je da se sa prostora Dimitrovgrada brišu sve MHE.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ilinka

    09:10 // 21. 9. 2019.

    "Seoska gospoda" će rešiti problem odvoda, to ne treba mešati sa izgradnjom MHE i nastojanjem odlučnih i pametnih Piroćanaca koji znaju šta hoće. Možete da im zavidite.

  • Aleksandar Petrović

    11:04 // 20. 9. 2019.

    Samo da podsetim ove velike rečne dušebrižnike da ti isti seljaci koji se bune protiv mhe, godinama unazad zagađuju tu istu rečicu svojim kanalizacionim cevima koje idu u reku jer "seoska gospoda" neće da kopa septičke jame, a tek o nelegalnoj seči šuma samih meštana, koja direktno za posledicu ima eroziju zemljišta, narušavanje čitavog biodiverziteta, mogao bih da Vam pišem u tomovima. Pozdrav

  • Куса Вранa

    14:22 // 19. 9. 2019.

    Иако имам шесдесет и кусур година пријављујем се у добровољну омладинску бригаду која ће порушити већ изграђене мини хидроелектране.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: