Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 21. 5. 2018.

| Društvo

Pirot ne doplaćuje protivgradne strelce, iz RHMZ im poručuju da greše

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
protivgradna
Doplaćivanje strelaca moguće; foto. JV arhiva

Od 12 lokalnih samouprava na području Radarskog centra “Niš”, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, samo Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica i Bela Palanka ne doplaćuju protivgradne strelce. Iako u Gradskoj upravi Pirota kažu da zakonski ne mogu dodatno da stimulišu rad strelaca, iz RHMZ im poručuju da loše tumače zakon.

Iz republičkog budžeta obezbeđena je nadoknada od 4.000 dinara mesečno za sve strelce u Srbiji, koji su dužni da kraj protivgradnih stanica dežuraju 24 sata dnevno u periodu od 15. aprila do 15. oktobra.

Taj novac, kako kažu meštani sela u Pirotskom okrugu, nije dovoljan i mnogi ne žele da budu u neprestanoj pripravnosti. Zbog toga od 10 stanica, koje bi trebalo da “štite” useve u okolini Pirota, radi njih 8.

Brojne lokalne samouprave su taj problem rešile doplaćivanjem strelaca iz sopstvenih budžeta, ali ne i Pirot. U ovom gradu se pozivaju na Zakon o odbrani od grada iz 2015. godine kojim je predviđeno da poslovi protivgradne zaštite ubuduće budu u nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Vesna Lazarević, savetnik za poljoprivredu tvrdi da je rad strelaca nekada sufinansiran iz lokalnog budžeta, ali da je Grad zbog toga dobio opomenu budžetske inspekcije da krši zakon.

Protivzakonito je da se doniraju strelci, mi smo upozoreni od strane budžetske inspekcije ali i od strane Državne revizorske institucije da to ne smemo da radimo. Recimo Opština Babušnica je prošle godine kažnjena iz tog razloga. Donacije iz lokalnog budžeta su zabranjene, a republika nije to regulisala kako treba - rekla je Lazarevićeva.

Dodaje i da nije problem u novcu, već u zakonskom okviru.

Najviše izdvajamo za Fond za poljoprivredu, ove godine 58 miliona, tako da novac nije problem, već zakon. Probali smo 3 modela za finansiranje strelaca, ali nijedan nam nisu dozvolili - tvrdi ona.

Ipak, iz RHMZ demantuju Piroćance, a Zoran Babić načelnik u Centru za odbranu od grada tvrdi da su se nadležna ministarstva složila da je stimulisanje strelaca dozvoljeno.

Na osnovu različitog tumačenja člana 9. Zakona o odbrani od grada, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 2016. godine dalo je tumačenje ovog Zakona i pozitivno mišljenje da lokalne samouprave mogu da dodatno stimulišu rad strelaca i nabavljanje raketa. Ovakvo tumačenje zakona o odbrani od grada prosleđeno je cirkularno svim lokalnim samoupravama uz propratno pismo i Ministarstva finansija - rekao je Babić.

Načelnik Babić savetuje lokalne samouprave da bi, ukoliko imaju problema, trebalo da se obrate Ministarstvu poljoprivrede kao tumaču Zakona.

Oko 80% lokalnih samouprava u Srbiji dodatno stimuliše rad strelaca, a njih 35% nabavljaju rakete. Tačno je da postoje različiti modeli sufinansiranja strelaca i sigurno je da su svi ti modeli u skladu sa Zakonom. Treba istaći da RHMZ sa lokalnim samoupravama potpisuje i sporazum o saradnji kao dodatni pravni akt - pojašnjava Babić.

S obzirom na to da su meteorolozi i za naredne dane najavili nevreme sa mogućim gradom, pa je angažovanje svih stanica sa protivgradnim raketama neophodno i u Pirotskom okrugu. Najveći broj domaćinstava u ovom delu Srbije i dalje nema protivgradne mreže i nisu osigurali svoje useve tako da ovakvo stanje najviše smeta upravo njima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: