Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:18, 13. 9. 2012.

| Društvo

Pirot: radnici očekuju nove ugovore

Autor:Vladimir VeljkovićIzvor:Južne vesti
1.maj.jpg

Predstavnici Samostalnog sindikata očekuju da uskoro počnu pregovori zaposlenih sa novim vlasnikom pirotskog Prvog maja.

Predsednik Samostalnog sindikata u pirotskoj fabrici Zoran Živković kaže da su sindikalci zadovoljni što se krenulo sa mrtve tačke, ali da tek treba da uslede razgovori o novonastaloj situaciji.

- Mi smo, kao sindikat, tražili raskid privatizacije sa prethodnim vlasnikom i smatram da je ugovor o kupoprodaji raskinut kasno. Sada sa novim vlasnikom treba da se dogovorimo o daljem nastavku saradnje. Mi očekujemo da se zaposlenima ponudi novi ugovor o radu kako bi znali na čemu smo. Prema novom kupoprodajnom ugovoru novi vlasnik je u obavezi da uposli prvo 600 radnika, a potom do kraja godine još dodatnih 500. Želim da obavestim radnike da znaju da su oni zaposleni u Prvom maju sve dok ne potpišu novi ugovor o radu ili dok se ne prijave za socijalni program. Novi vlasnik je najavio da će biti prvo ugovori za zaposlene od po 3 meseca. Mi, kao sindikat, želimo da obezbedimo naše radnike – kaže Živković.

O pregovorima i svojim zahtevima sindikat je obavestio i predstavnike nadležnih ministarstva.

- Svako treba da odluči da li hoće da radi ili da iskoristi socijalni program. Kada su u pitanju radnici koji žele ovu drugu varijantu mi zahtevamo da se primeni isti program kao u niškom Nitexu. Svesni smo u kakvom stanju je republički budžet, ali u pitanju su radnici koji su takođe radili u tekstilnoj industriji i zaposleni u Prvom maju nisu građani drugog reda – napominje Živković.

Englesko-slovenačka kompanija AHA Group kupila je proizvodne pogone fabrike, ali ne i trgovačku mrežu.

- Mi smo, kao sindikat, već podneli tužbe zbog razlike koju su zaposleni dobijali u odnosu na republički minimalac. Očekujem da se od prodaje tih objekata nadoknadi šteta koju smo pretrpeli, po završetku sudskog procesa  – objašnjava Živković.

Prvi maj trenutno radi normalno i ispunjava ranije ugovorene obaveze. Od 1. oktobra novi vlasnik zvanično preuzima postrojenja fabrike koje je kupio prošle nedelje.
 


Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • rada n

    21:04 // 7. 12. 2012.

    More Svilarov je malo dete u odnosu na Zorana Stanceva notornog lazova i Veljka Krstica bez komentara znate i sami o kome se radi, ej PRVI MAJU na koga si spao

  • slavisa svilarov

    08:40 // 20. 9. 2012.

    ... bilo bi smesno !!

  • sablja

    10:39 // 19. 9. 2012.

    Gospodine Svilarov,za neupucene finansijski direktor prvog maja,umesto da se bavite sindikatom mogli bi da iznesete neke zloupotrebe rukovodstva prvog maja a sa kojima ste upoznati i zbog kojih je prvi maj spao na ovako niske grane da ga kupuje mura ili mislite da je bolje da i dalje stizu subvencije drzave od 200 000evra mesecno a vi da delite titule menadzer godine i predstavljate se kao uspesno rukovodstvo.Da nije zalosno...

    • radnik proizvodnje

      09:02 // 20. 9. 2012.

      Jedine zloupotrebe za koje sam ja cuo odnose se upravo na Samostalni Sindikat

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: