Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 25. 10. 2022.

| Društvo

Pirotska Mlekarska škola obeležava 77 godina postojanja i rada

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
mlekarska škola
Osnovana 1945. godine; foto: Lj. F.

Nizom aktivnosti pirotska Mlekarska škola "Dr Obren Pejić" obeležava 77 godina postojanja i rada. Pre samog 1. novembra, datuma koji se uzima za Dan škole, čitava sedmica biće protkana interesantnim aktivnostima, kako u samoj školi, tako i u gradu.

Prva aktivnost je školsko takmičenje u izradi slavske pogače, a najbolji učenici će 31. oktobra predstavljati školu na "Danima hleba i sira".

Za utorak, 25. oktobar, u mlekarskoj radionici škole planiran je ugledni čas izrade grčke fete na tradicionalni način.

Učenici, učesnici projekta "Čuvari tradicije" koji su imali priliku da tokom dve nedelje boravka i rada u Solunu upoznaju tajne izrade ovog nadaleko čuvenog sira, demonstriraće stečena znanja - kažu u školi.

"Piramida zdrave ishrane" naziv je edukativno-humanitarne akcije koja će se održati 26. oktobra, od 10 do 13 sati u centru grada, a sav sakupljen novac biće uplaćen u humanitarne svrhe.

Narednog dana, od 10 do 16 sati, u holu doma Mlekarske škole biće prikazana izložba fotografija na temu "Hrana - dar prirode". sirevi Poznati po pirotskom kačkavalju; foto: Mlekarska škola

Autori su učenici, stanari domova, širom Srbije. Takođe, učenici Mlekarske škole demonstriraće gostima iz osnovnih škola i vršnjacima izradu pekarskih proizvoda, kao i hemijske oglede i mikroskopiranje mikroskopskih preparata - saopštavaju iz škole.

Petak je rezervisan za sportska nadmetanja u školi i domu, a kao uvertira za sam Dan škole, u ponedeljak, 31. oktobra, u prostorijama Doma kulture od 10 do 16 sati održaće se 14. po redu manifestacija "Dani hleba i sira". Učenici iz desetak prehrambenih škola iz Srbije će demonstrirati svoje veštine u pripremanju slavske pogače, a biće upriličena izložba umetnički oblikovanog testa.

Kao specijalni gosti učenici iz Profesionalne gimanzije za turizam “Penčo Simov“ iz Gabrova, iz Bugarske prikazaće svoje tradicionalne proizvode. Izložba umetnički oblikovanog testa, najboljih učeničkih i literarnih radova, stručna predavanja, izrada pirotskog kačkavalja, diseminacija projekata Erazmus+ i još mnogo toga učiniće ovaj dan nezaboravnim - kažu u školi.

Pirotska škola osnovana je 1945. godine i nadaleko je čuvena po proizvodnji pirotskog kačkavalja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivan

    08:42 // 25. 10. 2022.

    Najbolji kačkavalj imaju ali me čudi da nemaju nikakav sir u ponudi u svojim prodavnicama u Pirotu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: