Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:56, 25. 5. 2020.

| Društvo

Pirotska tehnička škola uvodi novi smer dualnog obrazovanja

Autor:Lj. F. Izvor:Južne vesti
skola-foto-aleksandar-kosti
Deo nastave u školi, deo u fabrici; foto: A. Kostić

Srednja stručna škola u Pirotu od naredne školske godine uvodi novi smer gde će, po završetku školovanja, učenici dobijati zvanje “tehničar za polimere“, a učenici mogu 4. i 5. juna da se prijave u svojim osnovnim školama kako bi imali prvenstvo pri upisu.

Pirotska škola oformiće jedno odeljenje sa 30 učenika, a školovanje će trajati 4 godine. Kako kaže direktor škole Dragoslav Mančić, po prvi put će se učenici školovati po dualnom obrazovanju sa mnogo praktične nastave.

Učenici potpisuju ugovore sa kompanijom o obavljanju učenja kroz rad, a tamo će biti praktična nastava. Za vreme provedeno u kompaniji dobijaće naknadu. Učenici se prijavljuju u svojoj osnovnoj školi i tom prijavom faktički sebi rezervišu mesto da ne može neko da ih potisne. Oni će se prvi rangirati kada se budu pisale liste želja - objašnjava direktor.

Novi obrazovni profil iz područja rada hemije, nemetala i grafičarstva otvara se u saradnji sa kompanijom Tigar Tajers.

Đaci će se osposobljavati za rad u gumarskoj industriji, a kako kaže direktor, naredne školske godine otvoriće se i smer za frizera, a đaci će se školovati 3 godine.

To je faktički novo zanimanje, ranije je bilo muški i ženski frizer, sada je to objedinjeno, učenici se obučavaju da rade i muške i ženske frizure - kaže Mančić.

Kao i na smeru tehničara za polimere, i u odeljenju za frizere imaće 30 mesta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jedan čovek

    20:33 // 25. 5. 2020.

    i sad će stranke na legalan način da zapošljavaju.. ne kao ono radnik se pojavi iz vedra neba nego sad ih bar školuju. drago mi je zbog dece ali...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: