Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:03, 20. 11. 2018.

| Društvo

Pirotska tvrđava otvorena za turiste

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Gornji grad je od danas otvoren za posetioce
Gornji grad je od danas otvoren za posetioce; foto: Lj. F.

Jedan od simbola Pirota, tvrđava Momčilov grad, svečano je danas otvorena i time je zvanično završena faza revitalizacije Gornjeg grada. Otvaranju pored gradonačelnika Vladana Vasića prisustvovao i ministar za nauku i tehnološki razvoj Nenad Popović i direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Ljiljana Berić koji su zajedno presekli vrpcu.

Renoviranje tvrđave, koja je proglašena za jednu od sedam najlepših u Srbiji, većinski je finansirala Evropska unija kroz projekat prekogranične saradnje sa susednom Bugarskom, a izradu tehničke dokumentacije i nadzor finansiran je novcem poreskih obveznika.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić rekao je da tvrđava svedoči o istoriji grada, da će zaživeti i biti doprinos novoj turističkoj ponudi grada.

U narednom periodu ćemo je modernizovati, dodaćemo audio vizuelne sadržaje, a sve u cilju da Piroćanci i turisti, naročito iz Bugarske, mogu da uživaju u parku ispred tvrđave i u samom Momčilovom gradu - rekao je Vasić.

Radovi na revitalizaciji Gornjeg grada, koji su uključivali rekonstrukciju četiri kula, crkvice, kao i bedema oko utvrđenja na tvrđavi, iznosili su oko 406.000 evra i počeli su sredinom prošle godine, a osim radova na zidinama, postavljena je i led rasveta.

Ministar Popović je rekao je da je veoma važno da se tradicija spoji sa digitalizacijom i tehnologijom, a ovakvi spomenici kulture su pravo mesto za to.

Narod koji nema svoju istoriji, neće imati ni svoju budućnost. Model finansiranja preko projekata iz Evropske Unije je dobar model, a Piroćanci to koriste. Dodatkom virtuelnih tura i novih tehnologija približiće se turistima tradicija i lepota koju imamo ovde u Pirotu - rekao je Popović.

Aplikacija Momčilov grad koja pokazuje osnovne podatke o tvrđavi već postoji, a dalja modernizacija će se sada nastaviti nakon završetka radova.

Podsetimo, po oceni srpskog izdanja časopisa “Nacionalna geografija”, od oko 200 starih tvrđava i utvrđenih gradova u Srbiji u sedam najlepših spada i tvrđava Momčilov grad u Pirotu.

Prema legendi, koja je nastala zbog zabune u istorijskim rukopisima gde je grčki Periterion postao Pirot, veruje se da je ovo utvrđenje izgradio čuveni vojvoda Momčilo sa južnih Rodopa.

Sredinom godine, Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Pirotu najavio je modernizaciju tvrđave multimedijalnim sadržajima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ljuba

    23:52 // 20. 11. 2018.

    Hvala Eleni Vasić, bivšoj direktorki Zavoda za zaštitu spomenika Niš, na znanju i elanu.

  • adsadsa

    17:31 // 20. 11. 2018.

    Za Pirot sam vezan jako zbog porodicnih razloga i stvarno mi je drago sto godinama unazad iz Pirota dolaze uglavnom lepe vesti. Za razliku od pre 15 godina npr.

    • slavko

      21:46 // 20. 11. 2018.

      Za razliku od Nisa gde nista lepo neces cuti!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: