Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:41, 4. 1. 2024.

| Društvo

"Pirotski kraj" - vodič za ljubitelje prirode Pirota i okoline

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
goran mitić
Mitić predlaže aktivni odmor svima; foto: privatna arhiva

Jedan je od najboljih poznavaoca prirodnih lepota Pirota i okoline, a skoro svakodnevno na svom blogu sa čitaocima deli svoje avanture i obilaske prirodnih lepota i krajolika. Iza bloga "Pirotski kraj" stoji 50-godišnji Piroćanac Goran Mitić, gde kroz fotografije, tekst, ali i zanimljive priče vezane za mesta koje posećuje, upoznaje zainteresovane ljubitelje prirode sa prirodnim lepotama juga zemlje, a za Južne vesti predlaže šta posetiti i koja su mesta koja se ne smeju propustiti.

Mitić je po struci diplomirani inženjer tehnologije, a već 23 godine radi u pirotskom Tigar Tyres-u i nije mu lako da uskladi sve obaveze na poslu i kući, ali kako kaže, kada nešto volite da radite najviše na svetu, nije ni teško da pronađete vreme, način i mesto da uradite ono što želite.

Imam veoma odgovoran posao, brinem o kvalitetu proizvoda u fabrici sa čijih linija izlazi dnevno po nekoliko desetina hiljada guma. To podrazumeva visok nivo odgovornosti i nosi sa sobom određenu dozu pritiska i stresa. Odlazak u prirodu sa prijateljima, pešačenje, obilazak interesantnih mesta u okolini grada u kome sam rođen i gde živim, najčešće vikendom, predstavlja za mene neku vrstu "izduvnog ventila'' i način za oslobađanje od stresa nagomilanog u toku radne nedelje - kaže Mitić.

Zato se više odlučuje za aktivni odmor u prirodi, pre nego odmaranja od posla u svom domu. Kaže da je aktivni odmor u skladu sa njegovim temperamentom i načinom življenja. mitić Mitić jedan od najboljih poznavalaca prirodnih lepota Pirotskog kraja; foto: privatna arhiva

Mislim da je to najbolji način za oslobađanje od stresa, obezbeđivanje dobrog sna i opšteg zdravlja, maksimalan učinak na poslu, zdrav način razmišljanja... - preporučuje Piroćanac.

Blog o pirotskom kraju je nastao 2018. godine, kao svojevrsni nastavak njegove knjige Lepa, zanimljiva i manje poznata mesta u pirotskom kraju, koja je izašla iste godine.

Video sam da se čitaocima knjige sviđa tematika koju sam u njoj obradio. Ja sam naravno i posle izdavanja knjige nastavio da planinarim i obilazim mesta u okolini Pirota. Blog je bio samo način da sa ljudima, koji vole ono što radim, ostanem u kontaktu i da taj kontakt bude bliži i neposredniji. Shvatio sam da u sebi nosim ogromno "bogatstvo'", a to su sve prirodne lepote, krajolici, pejzaži, priče, zanimljiva mesta koje sam video i o kojima sam slušao. Imao sam veliku želju da deo tog "bogatstva" nesebično podelim sa onima koji to umeju da cene i koji razmišljaju na sličan način kao ja - kaže Mitić.

Na terenu je uglavnom jednom nedeljno, vikendom, a nekada i češće tokom leta, zavisno od vremenskih uslova, dužine obdanice i destinacija koje obilazi.


Omiljena mesta, preporuke i manje poznate lokacije

Iako svi na pomen Pirota i okoline, prirode i planinarenja, pomisle na Staru planinu, po Mitiću pirotski kraj nije samo ta planina, iako je jedinstvena, neponovljiva i najlepša.

Za mene "pirotski kraj'' nije samo teritorija opštine Pirot, niti teritorija Pirotskog upravnog okruga. Rado obilazim i zanimljiva i lepa mesta koja pripadaju drugim opštinama i gradovima, čak i teritoriju susedne Bugarske, bez ikakve namere da te krajeve, koji očigledno nisu "pirotski'', svojatam - priča on.

Veliko iskustvo i pređeni kilometri su u njegovim nogama, pa je Mitić prava adresa za preporuke šta posetiti u Pirotu i okolini.

Tako rekreativcima i ljubiteljima prirode predlaže nekoliko destinacija - babušničko selo Ljuberađa, koje je bivša varošica i nesuđeni centar lužničkog kraja, Tri kamena iznad Ostatovice, spomenik na Tumbi iznad sela Gradske i kanjon Cedilka ispod Zvonačke Banje. goran mitić Mitić vodi blog - Pirotski kraj; foto: privatna arhiva

Tu su i spomenik Pametnik iznad Dimitrovgrada, Razboiški manastir, vodopad Kotlite i varošica Čiprovci u Bugarskoj, Široke luke i Arbinje, kraška uvala Ponor iznad Dojkinaca, Dupni kamik na Vidliču i tvrđava na Crnom vrhu, Pakleštica, Pokrovenik i vidikovac Smilovica, izletište Brod bar na Nišavi kod Crvenčeva, selo Divljana, Divljanski manastir i Divljansko jezero, plantaža lavande iznad Crvene Reke... - predlaže Mitić.

"Must see" mesta po njemu koja se praktično podrazumevaju su Slavinjski lonci, izletište Vrelo, vodopad Tupavica, vidikovac Kozji kamen, kameno selo Gostuša, autentično staroplaninsko selo Topli Do, Sukovski, Poganovski i Temački manastir i Bogorodičina crkva u Donjoj Kamenici kod Knjaževca.

Kaže i da ima toliko lepih mesta da je teško napraviti uži izbor.

Planinarima i onima sa jačom kondicijom preporučujem izlazak na Rakoš i Pasarelo, vrhove Liticu i Golemo stražište na Suvoj planini, uspon na Golemi stol, planinu Greben, Vlašku planinu i Ruj, Srebrnu glavu - najistočniju tačku Srbije, vodopade na Vodeničkoj reci iznad Senokosa, Kopren i vodopad Tri kladenca, Vražju glavu i Tri čuke, pećine u kanjonu Vladikine ploče, Basarski kamen, Vrtibog, vidikovac Tumbu, čitav niz ,,Toplodolskih'' vodopada, Martinovu čuku sa Midžora, uspon na Divnu goricu iznad Bele Palanke - kaže Piroćanac.

Sa druge strane postoje i manje popularna i poznata mesta, a koja zavređuju pažnju planinara i ljubitelja aktivnosti u prirodi, pa tako Mitić predlaže i posetu mestu Tri lokve na Suvoj planini, izvorištu Ropot između Velikog Krčimira i Štrbovca, selu Crvena Jabuka i vodopadu Babatalski skok, kao i kanjonu Kamičke reke, Manastiru Svetog Nikole kod pirotskog sela Planinice.

Po njemu ne treba propustiti ni jamu Propas iznad sela Činiglavci, Borovsko polje u opštini Dimitrovgrad i vodopad Borovsko ripalo, selo Bela i dolina Belske reke, kao i belopalanačka sela Kosmovac i Veta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: