Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 26. 12. 2017.

| Društvo

Pisac, onkolog i dve niške škole dobitnici nagrade “11. januar”

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Nagrada 11. januar
Komisija birala između 33 kandidata koji su se prijavili; foto: arhiva JV

Niški pisac Zoran Pešić Sigma i onkolog Slađana Filipović izabrani su među pojedincima za najviše priznanje Grada Niša, kaže predsednik Skupštine Rade Rajković, a nagradu “11. januar” dobiće i Gimnazija “Bora Stanković” i Medicinska škola “Dr Milenko Hadžić”.

Među 23 pojedinca koji su predloženi za nagradu “11. januar”, komisija za nagrade se odlučila da ovo priznanje treba da dobije onkolog Slađana Filipović, inače redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu. Do skoro je ona bila jedini onkolog u Nišu.

Na Medicinskom fakultetu postoji katedra za onkologiju za razliku od drugih univerziteta, a to je nažalost bolest koja je sve češća. Ona se istakla svojim radom apsolutno, edukacijom, u svojoj struci je bila jedna od najboljih u Srbiji - pojašnjava Rajković.

Niški pisac Zoran Pešić Sigma dobiće prestižno priznanje Grada, a kako kaže Rajković on je na književnoj sceni prisutan još od 1981. godine. Istakao se po tome što je učestvovao u pokretanju Književne kolonije Sićevo, dodaje, a urednik je Časopisa za književnost, umetnost i kulturu Gradina.

Radio je u Studentskom kulturnom centru kao urednik, zatim u Niškom kulturnom centru, bio je v. d. direktora od 1985. do 1991. godine. Njegova dela su rado čitana u Nišu - navodi Rajković.

Komisija je odlučila i da nagradi Gimnaziju “Bora Stanković” koja postoji od 1969. godine i zvanični podaci pokazuju, kaže Rajković, da je po popularnosti na trećem mestu u Srbiji i na prvom u Nišu. Poznata je po tome što učenici i profesori ove prestižne škole osvajaju nagrade na međunarodnim i domaćim takmičenjima.

Nagradu “11. januar” dobiće i Medicinska škola “Dr Milenko Hadžić” koja je prošle godine proslavila 70 godina postojanja, pojašnjava Rajković, a jedna je od prestižnih strukovnih škola.

Izuzetno je bitna i važna osnova i Medicinskog fakulteta i Kliničkog centra koji je pre nekoliko dana pušten u rad - dodaje Rajković.

Rajković kaže da je komisija konsenzusom odlučila ko će biti laureati ove godine, a ističe da su se potrudili da među dobitnicima ne bude političara i funkcionera. Ove godine će novčanu nagradu od 500.000 dinara podeliti 4 dobitnika, jer je stav komisije bio, kako kaže Rajković, da bude manje dobitnika koji su ovo priznanje svojim radom i zalaganjem zaslužili.

Njima će priznanja biti uručena na Dan oslobođenja Niša od Turaka, 11. januara u Oficirskom domu.

Podsetimo, prošle godine su najviše gradsko priznanje dobili upravnik Kazneno-popravnog zavoda Aleksandar Grbović, antropolog Bojan Jovanović, Elektronski fakultet, Narodna biblioteka "Stevan Sremac" i Bogoslavija Svetih Kirila i Metodija.


Ko su bili kandidati ove godine?

Među 10 predloženih kolektiva koji su bili u igri za najviše priznanje Grada Niša našlo se Udruženje Pomoć ugroženim Nišlijama, Sportsko udruženje Tvrđava, muzički sastav Eyot, Odred Žandarmerije koga je predložila Opština Medijana.

Kandidat je bio i Srpsko-ruski humanitarni centar, Udruženje ugostiteljsko-turističkih poslenika, Osnovna škola "Radoje Domanović" i Moot court ekipa Pravnog fakulteta u Nišu.

Pisci Dejan Stojiljković, koji je bio dobitnik nagrade "11. januar" 2014. godine, Hana Dinčić, Miloš Petković i autor monografije Dušan Senćanski bili su među ovogodišnjim kandidatima, kao i književnici Miroslav Todorović i Ivanka Kosanić.

Predloženi su i menadžer Stefan Košanin, akademik Radomir Đorđević, humanitarni aktivista Jelena Mitić Trajković, pozorišni reditelj Nataša Ristić, kao i gradska većnica Tijana Đorđević Ilić.

U igri za nagradu ove godine su bili i Patrijarh srpski Irinej, ali i profesori Andon G. Kostadinović, Melanija Mitrović, Nikola Cekić, Evica Petrović, Marko Petković i učiteljica Ana Mladenović. Među prijavljenim kandidatima bili su i nefrolog Nikola M. Pavlović i biolog Vanja Stojanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Danijel

    13:21 // 11. 1. 2018.

    Cestitam svima!
    Posebno sam zadovoljan zbog ucenika i uposljenika Gimnazije Bora Stankovic.

  • Zahvalna pacijentkinja

    18:21 // 27. 12. 2017.

    Prof.dr. Slađana Filipović je svojim dugogodišnjim posvećenim radom za dobrobit pacijenata, svojom stručnošću i neizmernom ljubavlju prema ljudima u potpunosti zaslužila nagradu Grada Niša.
    Čestitam.
    Nadam se da će primer profesorke slediti i njene kolege sa katedre.

  • Helap

    09:37 // 27. 12. 2017.

    Od srca cestitam Dr. Sladji Filipovic za dobijeno priznanje. Smatram da je takvo priznanje trebalo da dobije mnogo godina ranije medjutim:nikad nije kasno. A posebno mi je drago jer je ova njena nagrada dokaz da istinska strucnost i znanje mora biti prepoznata kad tad od strane bilo koje politike na vlasti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: